Šta je bolje, dizel ili benzin? Koje auto treba uzeti u 2023. godini

Kada je u pitanju kupnja vozila, svaki ljubitelj automobila sigurno će se suočiti sa starim pitanjem: “Da li da se odlučim za benzin ili dizel?“. Stvarnost je u tome da ne postoji jasan ili univerzalan odgovor na ovo pitanje, budući da obje vrste motora imaju svoje jedinstvene prednosti i nedostatke.

Kako bismo donijeli utemeljenu odluku, neophodno je imati sveobuhvatno razumijevanje različitih elemenata koji utječu na učinkovitost goriva automobila, u rasponu od rutinskih troškova do općeg rada automobila. U ovom smo priručniku obradili sve kritične komponente koje se moraju uzeti u obzir pri odabiru između benzina i dizela.

Koja je razlika između auta na dizel i na benzin

Kada je riječ o izboru između benzinskih i dizelskih vozila, važno je uočiti značajne razlike između ta dva. Te razlike postoje kako bi se zadovoljile različite individualne potrebe. Samo pomnim razmatranjem svih ovih razlika možete osigurati da će automobil koji konačno odaberete besprijekorno odgovarati vašem željenom životnom stilu i ciljevima.

Nemojte zanemariti važnost sljedećih ključnih točaka:

Kupoprodajna cijena je iznos novca koji se plaća za stjecanje određene stavke ili imovine. Predstavlja novčanu vrijednost koja je dogovorena između kupca i prodavatelja u zamjenu za prijenos vlasništva nad predmetom ili imovinom. Kupoprodajna cijena može varirati ovisno o nizu čimbenika kao što su tržišna potražnja, oskudica artikla, stanje imovine i pregovori između uključenih strana.
Obično, ako ste na tržištu za vozilo s dizelskim motorom, možete očekivati ​​da ćete platiti višu cijenu nego što biste platili za benzinski ekvivalent.

Tijekom mjeseca studenog 2020. godine, početna cijena za 118i SE, koji je početni BMW serije 1 s benzinskim pogonom, bila je £24.965 u Ujedinjenom Kraljevstvu. Za usporedbu, 116d SE, koji se također smatra osnovnim modelom, prodavao se po početnoj cijeni od £26.485, ali ima dizelski pogon.
Ove je godine cijena Ford Focusa Titaniuma s 1,5-litrenim TDCi dizelskim motorom £680 viša od cijene usporedivog 1,0-litrenog EcoBoost benzinskog motora s istom izlaznom snagom.
Te je godine dizelski model Volvo V40 Momentum D2 koštao više od £1860 u usporedbi s benzinskim modelom T2.
U usporedbi s benzinskim vozilima, dizelski automobili obično su skuplji zbog dodatne opreme koju njihovi motori zahtijevaju. To uključuje SCR sustav koji ovisi o AdBlueu, koji je namijenjen pretvaranju opasnih emisija u bezopasne.

Emisije

PUTNEY, ENGLAND – JANUARY 10: Exhaust fumes from a car in Putney High Street on January 10, 2013 in Putney, England. Local media are reporting local environmental campaigners claims that levels of traffic pollutants, mostly nitrogen dioxide, have breached upper safe limits in the busy street in south west London. (Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images)

Kada se odlučujete između benzinskog ili dizelskog motora, važno je uzeti u obzir dvije primarne vrste emisija – CO2 i NOx, odnosno dušikov oksid. Što se tiče CO2, dizelski motori obično proizvode manje emisije od benzinskih motora. Međutim, vrijedi napomenuti da veličina motora također igra faktor: manji motori općenito proizvode niže razine CO2. Kao rezultat toga, moguće je da proizvođački automobil s benzinskim motorom emitira manje ugljičnog dioksida od dizelskog vozila.

Kada se uspoređuju motori većeg opsega, postaje očito da dizelski motori često pokazuju niže emisije ugljika od svojih benzinskih parnjaka, unatoč sličnoj snazi.

Emisije NOx imaju štetne učinke na kvalitetu zraka i mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija dišnog sustava. Vozila s dizelskim motorom posebno su odgovorna za veći udio NOx i emisija čestica nalik čađi u usporedbi s vozilima s benzinskim pogonom. U svjetlu toga, rješenje AdBlue uvedeno je kao sredstvo za ublažavanje štetnih učinaka tih emisija.

Što se tiče financijskih troškova, količina ispuštenog CO2 je odlučujući čimbenik u određivanju stopa Benefit-in-Kind (BIK) i Vehicle Accise Duty (VED) poreza. Prisutnost NOx sve je značajnija kada se uzme u obzir plaćanje za ulazak u urbana područja označena kao zone čistog zraka i dodatne naknade kao što je londonska naknada za otrovnost.

Tekući troškovi odnose se na troškove koji nastaju tijekom redovnog rada ili korištenja određenog proizvoda ili usluge. Ovi troškovi mogu uključivati ​​izravne troškove poput goriva, održavanja i popravaka, kao i neizravne troškove poput osiguranja, pristojbi za registraciju i amortizacije. Važno je uzeti u obzir sve tekuće troškove kada se razmatra ukupni trošak vlasništva proizvoda ili usluge.
Iako je bezolovni benzin općenito jeftiniji po litri od dizela, dobro je poznata činjenica da su dizelski automobili štedljiviji. Kao rezultat toga, kada se dugoročno razmatraju troškovi goriva, automobili s dizelskim motorom pokazuju se kao isplativija opcija.

Uz troškove goriva i poreze, vlasnici dizelskih vozila također moraju imati na umu važnost održavanja dosljedne opskrbe AdBlueom. AdBlue, koji obično košta 5 funti za spremnik od pet litara na benzinskim postajama i može trajati otprilike 3000 milja, stalni je trošak koji se ne smije zanemariti.

Sljedeće su statistike prosječne učinkovitosti goriva, sastavljene iz testiranja 135 dizelskih motora i 169 benzinskih motora:

Statistika pruža dovoljno dokaza da dizelski automobili nadmašuju benzinska vozila u pogledu učinkovitosti goriva u svim okolnostima.

Nakon analize troškova rada Nissana Qashqai Tekna u razdoblju od tri godine, otkriveni su sljedeći rezultati:

Ako vozite oko 10.000 milja godišnje na starijem modelu Nissan Qashqai, isplativije je odlučiti se za varijantu s benzinskim pogonom. Nasuprot tome, ako namjeravate prijeći veće udaljenosti, dizelski model je ekonomičnija opcija.

Sve u svemu, nemoguće je dati konačnu izjavu o učinkovitosti goriva bez razmatranja različitih čimbenika. Troškovi povezani s upravljanjem vozilom uvelike ovise o korištenju automobila, godini proizvodnje i brojnim drugim varijablama.

Važno je imati dobro definiranu strategiju pri kupnji automobila, posebice s obzirom na njegovu namjenu i učestalost korištenja.

Osiguranje

Cijena osiguranja za vozilo više ovisi o veličini motora automobila i tržišnoj vrijednosti nego o vrsti goriva koje troši.

Veći izdaci za popravke i zamjenske dijelove značajan su aspekt vezan uz dizelske automobile. To obično rezultira povećanjem premija osiguranja za vlasnike ovih vozila, kao što je prikazano na sljedećem dijagramu:

Porez

Iznos cestovnog poreza koji će se naplatiti na benzinski ili dizelski automobil ovisi o datumu prve registracije. Čak i ako se vozilo proda, izvorna porezna stopa će se zadržati.

Trenutne porezne strukture u Ujedinjenom Kraljevstvu sastoje se od sljedećeg:

Prije travnja 2017. uspostavljena je metoda za određivanje poreznih stopa u kojoj su kao temelj korištene službene emisije CO2. To znači da su automobili koji ispuštaju 100g/km ili manje CO2 izuzeti od oporezivanja automobila. Osim toga, dizelski i hibridni automobili koji su registrirani u tom razdoblju dobili su ili smanjene porezne stope ili su potpuno oslobođeni poreza zbog znatno niže emisije ugljika.
Nakon 1. travnja 2017. vlasnici automobila koji su registrirali svoja vozila u tom razdoblju plaćali su početnu uplatu isključivo na temelju emisije CO2 koju je proizveo njihov automobil. Nakon toga, dužni su plaćati fiksnu stopu od £155 godišnje (£145 za hibridna vozila). Jedino izuzeće od poreza na automobile u ovom programu odnosi se na automobile s nultom emisijom.
Počevši od 1. travnja 2018. svaki automobil s dizelskim motorom bit će podložan višoj poreznoj stopi tijekom prve godine rada, osim ako ne zadovoljava standard Euro 6d.
Počevši od 1. siječnja 2021., svi novi automobili koji se prodaju u Ujedinjenom Kraljevstvu moraju se pridržavati standarda Euro 6d. Ovaj standard nalaže da vlasnici dizelskih automobila koji svoja vozila registriraju nakon tog datuma neće morati plaćati veće poreze tijekom prve godine vlasništva.
Očito je da posjedovanje starijeg vozila s dizel motorom može rezultirati većim porezom na automobil koji se naplaćuje vlasniku.

Vožnja

Što se tiče vožnje automobila, postoje određene razlike između onih s pogonom na benzin i onih s pogonom na dizel. Jedna značajna razlika je da dizelski automobili posjeduju veću količinu okretnog momenta od svojih benzinskih modela, što rezultira snažnijom vučnom snagom.

Ako slučajno posjedujete prikolicu ili kamp kućicu i trebate je često vući, dizel vozilo bi bilo idealan izbor. Međutim, važno je napomenuti da dizelski automobili proizvode značajnu količinu buke.

Nasuprot tome, automobili na benzinski pogon zahtijevaju česte promjene brzina prilikom pretjecanja. Unatoč tome, na tržištu su se pojavili novi benzinski motori koji nude usporedive prednosti s dizel motorima, a imaju manje ograničenja.

Glavni cilj stvaranja ovakvih vozila je osigurati veću izlaznu snagu uz istovremeno poboljšanje učinkovitosti goriva. Neki od značajnih proizvođača automobila koji su ugradili takve benzinske motore u svoje modele su Ford, sa svojim 1,0-litrenim “EcoBoost” motorom, i Nissan, sa svojim 1,3-litrenim “DIG-T” motorom.

Udaljenost

Kao što je prethodno navedeno, dizelska vozila su učinkovitija u potrošnji goriva u usporedbi s benzinskim modelima. Osim toga, jedna litra dizelskog goriva sadrži približno 15% više energije od litre benzina. Kao rezultat toga, dizelski automobili zahtijevaju manje zaustavljanja u boksu tijekom dugog putovanja cestom, zahvaljujući učinkovitosti njihovih motora, koja je otprilike 20% veća od učinkovitosti benzinskih automobila. Zbog toga su dizelski automobili povoljna opcija za putovanja na velike udaljenosti zbog značajne prednosti koju imaju.

Izvođenje

Kada se odlučujete za vozilo koje će se prvenstveno koristiti za vožnje malim brzinama po gradu, općenito je najbolje odabrati ono koje radi na benzin. Ovaj izbor nije samo pristupačniji, već je i pouzdaniji od dizelskog automobila, koji zahtijeva redovite vožnje velikom brzinom kako bi održao svoju optimalnu funkcionalnost.

Koje su prednosti i nedostatci benzinskog motora?

Ukoliko živite u gradskoj urbanoj sredini i ne putujete često na daleka putovanja, onda je benzinski motor definitivno veća prednost u odnosu na dizelski. Slijedi pregled prednosti i nedostataka benzinskog motora

Prednosti

Nekoliko je prednosti posjedovanja vozila koje radi na benzin, kao što su:

Benzin je pristupačniji u usporedbi s dizelom, s razlikom od otprilike 2 penija po litri. Iako vam može uštedjeti samo £1 po punjenju od 50 litara, prednosti odabira benzina u odnosu na dizel s vremenom će postati vidljivije.
Za kratke izlete, automobil na benzin je najbolja opcija. Kada želite kupiti vozilo koje je sposobno za obavljanje rutinskih obaveza kao što je prijevoz djece u školu ili kupnja namirnica, automobil na benzin je idealan izbor.
Utvrđeno je da vozila s benzinskim pogonom proizvode manje emisija čestica, što može značajno smanjiti količinu lokalnog onečišćenja zraka.
Razina buke znatno je niža pri radu automobila s benzinskim pogonom u usporedbi s onim s dizelskim pogonom. Nadalje, vibracije su također znatno smanjene.
Održavanje benzinskog automobila obično je jeftinije od održavanja dizelskog vozila, u smislu administrativnih troškova i mehaničkih usluga, osim ako se automobil vozi na velike udaljenosti.
Tolerancija na niske temperature je kod benzina izuzetna. To je zbog činjenice da je točka smrzavanja benzina -60°C, što osigurava da se spremnik goriva ne može skrutiti, čak ni tijekom najhladnijih zimskih mjeseci u Ujedinjenom Kraljevstvu.


Nedostaci

Prilikom korištenja vozila na benzinski pogon možete naići na određene nedostatke, kao što su:

Poznato je da su benzinski automobili manje učinkoviti u pogledu potrošnje goriva. Dok benzin može koštati manje po litri za vlasnike automobila, njihova vozila općenito troše više goriva.
Benzinski automobili ispuštaju veću količinu ugljičnog dioksida u usporedbi s dizelskim vozilima. To ih čini manje ekološki prihvatljivima jer je CO2 povezan s klimatskim promjenama i drugim ekološkim problemima. Osim toga, odabir takvih motora može dovesti do povećanja poreza.

Koje su prednosti i nedostatci dizelskog motora?

Pogledali smo koje su glavne prednosti i nedostatci benzinskog motora, a sada ćemo uporediti i dizelski motor

Prednosti

Dizelska vozila nude mnoštvo prednosti, uključujući:

Za one koji kreću na duža putovanja, savjetuje se da se odluče za dizelske motore umjesto benzinskih. To je zbog činjenice da dizelski motori nude veću snagu pri nižim okretajima motora, što ih čini prikladnijima za dulja putovanja automobilom.
Dizelski automobili imaju jasnu prednost jer nude vrhunsku ekonomičnost goriva u usporedbi s benzinskim automobilima. To je prije svega zbog činjenice da dizelsko gorivo sadrži veću energetsku snagu po litri.
Kako bi se smanjila emisija ugljičnog dioksida, predlaže se da dizelski automobili proizvode manje CO2 od svojih benzinskih motora.
Ako vam je često potrebna vuča teških tereta, dizelski automobili mogu biti idealna opcija za vas zbog svog impresivnog momenta. Imajte to na umu kada razmišljate o kupnji sljedećeg vozila.
Nedostaci
Iako dizelsko gorivo i automobili koji ga koriste imaju svoje prednosti, postoje i neki nedostaci koje treba uzeti u obzir prije kupnje.

U većini slučajeva trošak kupnje vozila s dizel motorom veći je od troška kupnje vozila s benzinskim motorom. To se može pripisati činjenici da dizelski automobili često imaju višu nabavnu cijenu u usporedbi s benzinskim automobilima.
Emisija iNOx plinova iz starijih dizelskih automobila može rezultirati lošom kvalitetom zraka, osobito u gusto naseljenim područjima.
Otpornost na mraz je ograničena. Dizelsko gorivo ima tendenciju želatiniranja po hladnijem vremenu.
Što se tiče troškova održavanja, popravak dizelskih vozila može biti skup. To je prvenstveno zbog naprednih filtara i sustava za kontrolu emisije koji se koriste u modernim dizelskim motorima.

Da li su električna ili hibridna auta budućnost auto industrije?

Društvo proizvođača i trgovaca motorima (SMMT) izvijestilo je o značajnom padu registracija dizelskih vozila u 2020., s padom od 60%. Registracije benzinskih vozila također su zabilježile pad od 47,5%, dok je prodaja baterijsko-električnih vozila doživjela značajan porast od 161%.
Štoviše, uključeno u plan od deset točaka za zelenu industrijsku revoluciju koji je objavljen krajem 2020., vlada je preuzela zadatak osigurati glavnim engleskim cestama A i autocestama oko 6000 punionica koje su velike snage.


Britanska administracija preuzela je sljedeće obveze:

Cilj je implementacija novog regulatornog sustava usmjerenog na smanjenje emisija do 2024. godine.
Ulaganje od 582 milijuna funti dodijeljeno je bespovratnim sredstvima za plug-in s ciljem smanjenja troškova vozila s nultom emisijom najmanje do 2022./23.
Do ožujka 2025., automobili koji proizvode nultu emisiju imat će povlašteni tretman u smislu poreznih stopa za automobile.
Može se sa sigurnošću reći da će popularnost električnih i hibridnih automobila nastaviti rasti još dramatičnije nego što je sada.

Hibridna vozila su vrsta automobila koja koristi kombinaciju motora na benzin i elektromotora. Ova kombinacija omogućuje učinkovitiju upotrebu goriva i smanjenje emisija, što ih čini popularnim izborom za one koji žele smanjiti svoj ugljični otisak. Hibridna vozila također dolaze u raznim modelima, uključujući limuzine, terenska vozila, pa čak i kamione. Prvo hibridno vozilo, Toyota Prius, predstavljeno je u Japanu 1997. godine i od tada je postalo globalna senzacija, a mnoge su druge tvrtke slijedile taj primjer s vlastitim hibridnim modelima.
Hibridni automobili opremljeni su s dva motora i koriste više od jednog izvora energije, naime zapaljiva fosilna goriva i električnu energiju. Ova dva pogonska sklopa rade u tandemu za prijenos snage na kotače kroz sofisticirani prijenosni sustav.

U većini slučajeva, električni motor pruža podršku motoru s unutarnjim izgaranjem tijekom izazovnih okolnosti, poput strmih uspona i prolaska drugih vozila. Čineći to, smanjuje opterećenje glavnog motora, smanjuje njegovu stopu amortizacije i smanjuje količinu potrebnog goriva.
Prošireni raspon hibridnih vozila između točenja goriva jedna je od njihovih prepoznatljivih značajki, što rezultira nižim operativnim troškovima. Ipak, zamršeni sustav koji postoji uzrokuje da im je početni trošak veći od konvencionalnog vozila.

Električni automobili su posljednjih godina stekli popularnost zbog svoje ekološke prihvatljivosti i energetske učinkovitosti. Pokreću ih punjive baterije koje električnu energiju pretvaraju u mehaničku za pokretanje vozila. Dok neki mogu tvrditi da je početni trošak kupnje električnog automobila veći od troška tradicionalnog automobila na benzin, dugoročne uštede na troškovima goriva i smanjene emisije ugljika čine ga vrijednom investicijom. Osim toga, napredak u tehnologiji doveo je do poboljšanja u trajanju baterije i infrastrukturi za punjenje, čineći električne automobile praktičnijim izborom za svakodnevnu upotrebu.
Kao što ime sugerira, električna vozila (EV) rade pomoću elektromotora s baterijom kao izvorom energije, za razliku od motora s unutarnjim izgaranjem. U usporedbi s benzinskim ili dizelskim motorima, dizajn je jednostavniji, s manje pokretnih dijelova i manje potrebnog održavanja. Električna vozila su ekološki prihvatljiva, rade tiho, imaju veliki okretni moment od niskih okretaja u minuti i nude visoku razinu sigurnosti na cesti. Međutim, oni imaju neke nedostatke, uključujući ograničenu rezervu snage, visoku cijenu, osjetljivost na niske temperature i relativno mali broj stanica za punjenje.

About Author

Posljednje dodano

Najpouzdaniji Automobili u 2023. i Razlozi zašto ih Odabrati

Svijet automobila je svijet koji je konstantno u...

Koja je fundamentalna razlika između benzinskih i dizelskih motora

Motori s unutarnjim izgaranjem primarni su izvor energije za...

Žene izčitavog svijeta su odabrale koji je najbolji automobil u 2023 godini

"Women's World Car of the Year" je nagrada koja...

Newsletter

Nemojte propustit

Najpouzdaniji Automobili u 2023. i Razlozi zašto ih Odabrati

Svijet automobila je svijet koji je konstantno u...

Koja je fundamentalna razlika između benzinskih i dizelskih motora

Motori s unutarnjim izgaranjem primarni su izvor energije za...

Žene izčitavog svijeta su odabrale koji je najbolji automobil u 2023 godini

"Women's World Car of the Year" je nagrada koja...

Da li su električna auta zaista bolja za okolinu

Naš cilj ovdje je da odbacimo sve zablude koje...

Najpouzdaniji Automobili u 2023. i Razlozi zašto ih Odabrati

Svijet automobila je svijet koji je konstantno u pokretu i koji se stalno mijenja a pouzdanost je postala ključni aspekt koji kupci traže...

Koja je fundamentalna razlika između benzinskih i dizelskih motora

Motori s unutarnjim izgaranjem primarni su izvor energije za vozila diljem svijeta, a dizelski i benzinski motori dva su najkorištenija tipa. Svaki motor ima...

KRITIZIRANI ZBOG PRENAPUHANIH CIJENA, ALI… / Ručak 26, ćevapi 19, a tri kugle sladoleda 7,5 kuna: Ovo čarobno mjesto u Crnoj Gori je rekorder po...

Najviše novca se potroši na neke sitnice kao što su sladoled, kafa i slično. Nije to puno, ali takvih troškova bude mnogo i onda...