Škoda Octavio 2023 review

Je li Škoda Octavia pouzdano i kvalitetno vozilo?


Škoda često nadmašuje svoje kolege iz Volkswagen grupe, kao što su VW, SEAT i Audi, kada je riječ o prostranosti i funkcionalnosti. Škoda Octavia služi kao najbolja ilustracija toga. Kao obiteljski automobil veličinom nadmašuje Volkswagen Golf, Seat Leon, Mercedes A-klasu, Audi A3 i BMW serije 1, ali ostaje pristupačniji za kupnju.

Iako je Škoda Octavia doista potpuno novi model, njen nepogrešivi identitet Octavije ostaje netaknut. Prednji dio vozila ima legendarnu rešetku, iako robusnijeg izgleda. Dodatno, zastarjela dvostruka prednja svjetla iz prethodne iteracije zamijenjena su elegantnim i modernim tankim LED diodama.

Uključivanje jasnog nabora duž vanjske strane automobila daje mu veću prisutnost, podsjećajući na pretjerane jastučiće za ramena pronađene u jaknama iz 1980-ih. Dodatno, čak i modeli koji nisu vRS mogu biti opremljeni kotačima promjera čak 19 inča. Kako bi se dovršio ažurirani izgled, ugrađene su stražnje LED diode u kristalnom stilu.

Škoda je uložila znatne napore kako bi poboljšala ukupnu luksuznost nove Octavije u usporedbi s prethodnikom. To je vidljivo u korištenju plastike mekane na dodir, završnih obloga podstavljenih tekstilom i izdašno obloženih sjedala koja pružaju razinu udobnosti sličnu onoj u fotelji u vlastitom domu. Međutim, unatoč ovim poboljšanjima, unutrašnjost Octavije ostaje manje privlačna u usporedbi s Focusom ili Leonom.

Međutim, postoji jedno značajno odstupanje od prethodno navedenog obrasca. Središnja točka interijera je ekspanzivan središnji infotainment zaslon osjetljiv na dodir, koji je prisutan čak iu najosnovnijim modelima. Većina fizičkih gumba prikladno je smještena u središtu nadzorne ploče, stvarajući elegantnu i suvremenu estetiku. Što se tiče funkcionalnosti, zaslon osjetljiv na dodir je jednostavan za korištenje i opremljen je standardnim značajkama kao što su Apple CarPlay i Android Auto. Dodatno, uključivanje elegantnih digitalnih brojčanika za vozača doprinosi ukupnoj privlačnosti interijera.

Smisao Škode je dosad bio u velikom prostoru i malim cijenama, ali ne i izgledu. Ali to će se sada sve promjeniti sa novom Škodom Octaviom

Ako ste u potrazi za dovoljno prostora, Octavia je savršen izbor. Bilo da sjedite sprijeda ili straga, postoji obilje mjesta za odrasle. Dodatno, Škodin prostrani prtljažnik nadmašuje ostale modele obiteljskih automobila. Vrijedno je napomenuti da karavanska inačica, koja se zasebno pregledava, nudi još više prostora.

Što se tiče opcija motora, postoji širok izbor dostupnih, uključujući benzinske, dizelske i plug-in hibridne verzije. Općenito pravilo ostaje isto – ako se često vozite u urbanim područjima, 1.5 benzinski motor je optimalan izbor. Za one koji puno vremena provode na autocesti preporučuje se 2,0-litreni dizel motor od 150 KS. Osim toga, za vozače službenih automobila koji žele minimizirati tekuće troškove, plug-in hibridna opcija je najekonomičnija. Nadalje, dostupni su i moćni vRS modeli za one koji traže poboljšane performanse (o čemu će biti riječi zasebno).

Kada se krećete gradskim ulicama, Octavia nudi lakoću manevriranja i parkiranja. Ipak, valja napomenuti da njegov ovjes može proizvesti buku i trzaje pri nailasku na neravnine, što je karakteristika koju VW Golf nadmašuje. Što se tiče uzbuđenja u vožnji na zavojitim seoskim cestama, Octavia možda neće zapaliti osjetila toliko kao Ford Focus, ali pruža dovoljno prianjanja i precizno upravljanje. Konačno, kada putujete autocestom, Octavia se ističe u pružanju udobnog iskustva krstarenja.

Performanse i udobnost

Škoda Octavia može se pohvaliti mnoštvom pozitivnih osobina kada je u pitanju doživljaj vožnje – udobna je, tiha i vrlo sposobna. No, jedina mu je mana što ne izaziva osjećaj užitka pri kretanju kroz zavoje.

Vožnja gradskim ulicama


Škoda je opsežno istražila želje svojih kupaca i te preferencije uspješno uklopila u Octaviju, osiguravajući precizno ispunjenje.

Ishod je prostrano vozilo koje, kada se sjedi na mjestu vozača, ne odaje dojam prevelike veličine. To je prije svega zbog kompaktnog radijusa okretanja Octavije, koji omogućuje lako manevriranje na uskim gradskim cestama.

Okretnost Octavije očituje se iu njezinim mogućnostima parkiranja bez napora. Čak je i karavanska verzija, koja se može činiti glomaznom, lagana za manevriranje na malim parkirnim mjestima.

Bez obzira odlučite li se za hatch ili karavan model, Octavia pruža izvrsnu vidljivost iz svih kutova. Osim toga, sve verzije Octavije dolaze opremljene stražnjim parkirnim senzorima.

Tijekom vožnje unutar gradskih granica, Škodin ovjes učinkovito apsorbira neravnine na cestama. Međutim, u brzom slijedu, uzastopni padovi mogu izazvati lagani osjećaj nestabilnosti. Unatoč tome, ostaje više nego zadovoljavajući za vozilo ovog kalibra.

Pri nižim brzinama motori pokazuju dobru vučnu snagu, a automatski mjenjač općenito je poznat po glatkom radu. Međutim, može doći do laganog trzanja pri ubrzavanju od križanja.

Unutrašnjost Octavije krasi udobna prednja sjedala koja su pomno dizajnirana. Vozaču je omogućeno podešavanje visine i lumbalnog dijela, čime se osigurava optimalna udobnost. Uz dovoljno pomicanja naprijed i nazad, upravljač nudi i dvosmjerno podešavanje. Sve u svemu, Octavia daje prednost dobrobiti vozača.

Vožnja autocestom

Putovanje autocestom pruža jedinstveno iskustvo koje je često ispunjeno uzbuđenjem i avanturom. Brza priroda autoceste omogućuje učinkovit prijevoz, uz mogućnost prelaženja velikih udaljenosti u relativno kratkom vremenu. Stalni protok vozila stvara dinamičnu i živahnu atmosferu, dok se vozači kreću trakama i komuniciraju jedni s drugima. Autocesta nudi osjećaj slobode i oslobođenja, s otvorenom cestom koja se proteže naprijed, pozivajući putnike da istražuju nova odredišta. Ipak, važno je biti oprezan i pridržavati se prometnih propisa kako bi putovanje bilo sigurno i ugodno.
Ako dobro obratite pozornost, uočit ćete da je Škoda Octavia nešto čujnija pri većim brzinama u odnosu na Volkswagen Golf. Gotovo kao da je Volkswagen nametnuo ograničenje, sugerirajući da, iako je Škoda vrijedna hvale, zaostaje za izvrsnošću njihovog vozila.

Unatoč tome, ovo je vrsta sitne razlike koja u konačnici ima zanemariv utjecaj, budući da se Škoda ističe kao jedno od najuglađenijih vozila koje se može dobiti u svojoj kategoriji. I hatchback i karavanska verzija odišu izvanrednom razinom mira, učinkovito ublažavajući sve smetnje uzrokovane zvukovima vjetra, ceste ili motora.

Na autocesti, sve verzije Octavije pokazuju dosljednu i pouzdanu razinu kontrole, osiguravajući sigurno i stabilno iskustvo vožnje. Dodatno, kvaliteta vožnje je iznimno glatka i udobna, zadovoljavajući gotovo savršene standarde.
Motori u Octaviji pokazuju snažnu vučnu snagu do ograničenja brzine na autocesti. Zaposlenici koji koriste službena vozila preferiraju dizelski ili benzinsko-hibridni motor, s posebnim naglaskom na plug-in benzinsko-električni motor zbog njegovih impresivnih performansi i minimalnih emisija.

Putovanje vijugavom i krivudavom stazom


Ako želite Škodu Octaviu koja će vam izmamiti osmijeh na lice dok se krećete zavojitim cestama, morat ćete uložiti u vRS model. Ovi su modeli poznati po svojim okretnim, ugodnim i živahnim performansama na cross country putovanjima, zahvaljujući svojim snažnim motorima i osjetljivom, sigurnom rukovanju.

Ostali modeli u liniji Octavia imaju prigušeniji pristup kada je u pitanju navigacija zavojima i uskim cestama. Fokus je prvenstveno na pružanju udobne vožnje, što rezultira minimalnim otkrivanjem neravnina ili neravnih površina.

Osjećaj upravljanja u modelima SE i SE-L je više nego zadovoljavajući, a oni prolaze kroz zavoje s osjećajem sigurnosti i fluidnosti. Osim toga, svi modeli imaju snažne kočnice koje osiguravaju dolazak na željeno odredište bez stresa, što je svakako prednost.

Prostranost i praktičnost

About Author

Posljednje dodano

Najpouzdaniji Automobili u 2023. i Razlozi zašto ih Odabrati

Svijet automobila je svijet koji je konstantno u...

Koja je fundamentalna razlika između benzinskih i dizelskih motora

Motori s unutarnjim izgaranjem primarni su izvor energije za...

Žene izčitavog svijeta su odabrale koji je najbolji automobil u 2023 godini

"Women's World Car of the Year" je nagrada koja...

Newsletter

Nemojte propustit

Najpouzdaniji Automobili u 2023. i Razlozi zašto ih Odabrati

Svijet automobila je svijet koji je konstantno u...

Koja je fundamentalna razlika između benzinskih i dizelskih motora

Motori s unutarnjim izgaranjem primarni su izvor energije za...

Žene izčitavog svijeta su odabrale koji je najbolji automobil u 2023 godini

"Women's World Car of the Year" je nagrada koja...

Da li su električna auta zaista bolja za okolinu

Naš cilj ovdje je da odbacimo sve zablude koje...

Najpouzdaniji Automobili u 2023. i Razlozi zašto ih Odabrati

Svijet automobila je svijet koji je konstantno u pokretu i koji se stalno mijenja a pouzdanost je postala ključni aspekt koji kupci traže...

Koja je fundamentalna razlika između benzinskih i dizelskih motora

Motori s unutarnjim izgaranjem primarni su izvor energije za vozila diljem svijeta, a dizelski i benzinski motori dva su najkorištenija tipa. Svaki motor ima...

KRITIZIRANI ZBOG PRENAPUHANIH CIJENA, ALI… / Ručak 26, ćevapi 19, a tri kugle sladoleda 7,5 kuna: Ovo čarobno mjesto u Crnoj Gori je rekorder po...

Najviše novca se potroši na neke sitnice kao što su sladoled, kafa i slično. Nije to puno, ali takvih troškova bude mnogo i onda...