Range Rover 2023 review

Ono što plijeni pozornost globalne više klase kada je u pitanju Range Rover nisu samo renomirane terenske sposobnosti SUV-a. Umjesto toga, radi se o lako dotjeranom dizajnu, luksuznoj unutrašnjosti i prestižnom statusu koji je kultivirao tijekom vremena. Model Range Rovera iz 2023. godine predstavlja oličenje luksuza. S izborom od tri opcije pogona, uključujući hibridni, najveći SUV ove cijenjene marke graciozno se kreće kroz promet glatkom vožnjom i spokojnom unutrašnjosti. Iako je odlazak izvan ceste doista mogućnost za vlasnike Range Rovera, budući da dolazi opremljen standardnim pogonom na sve kotače i podesivim zračnim ovjesom za povećani razmak od tla, razumijemo da bi se samo nekoliko hrabrih usudilo podvrgnuti ovo umjetničko djelo ovako surovim uvjetima.

Počevši od cijene od preko 100.000 USD, Range Rover nadmašuje svoje konkurente kao što su Cadillac Escalade, Jeep Grand Wagoneer i Mercedes-Benz GLS-klase u smislu cijene. Međutim, njegov ugled, zapovjedna prisutnost i kraljevsko odobrenje doprinose opravdavanju njegove vrhunske cijene.

Motor, transmisija i performanse

Postoje tri opcije pogonskog sklopa za Range Rover, a prva je šesterolinijski motor s turbopunjačem koji dolazi s 48-voltnim hibridnim sustavom poznatim kao P400. Ovaj pogonski sklop stvara 395 konjskih snaga i pruža glatke i zadovoljavajuće performanse, omogućujući Range Roveru da se kreće bez napora. Za one koji traže više snage, Land Rover nudi twin-turbo 4,4-litreni V-8 motor poznat kao P530, koji proizvodi 523 konjske snage i povećava kapacitet vuče Range Rovera na 8200 funti. Tijekom našeg testa na stazi, P530 je ubrzao Range Rover od 0 do 60 mph za samo 4,3 sekunde, dok je P400 postigao isti podvig za 5,5 sekundi.

Dodatno, postoji plug-in hibridna opcija nazvana P440e, koja isporučuje 434 konjske snage i dostupna je samo na SE opremi s kratkim međuosovinskim razmakom. U našoj testnoj vožnji P400 s dugim međuosovinskim razmakom, postigli smo respektabilno vrijeme od 0 do 60 mph od 5,5 sekundi, dok je P530 s kratkim međuosovinskim razmakom bio još bolji s vremenom od 4,3 sekunde. Range Rover pruža besprijekornu vožnju, posebno kada je njegov podesivi zračni ovjes postavljen na Comfort način, dajući osjećaj lebdenja na cesti. Prebacivanje na dinamički način rada dodaje malo čvrstoće u vožnju, ali primarni fokus Range Rovera ostaje na pružanju ugodnog iskustva vožnje.

Baterija, punjenje i domet koji može preći

Domet, punjenje i trajanje baterije ključni su aspekti koje treba uzeti u obzir kada su u pitanju električna vozila. Udaljenost koju električno vozilo može prijeći s jednim punjenjem ključni je faktor za potencijalne kupce. Osim toga, važno je uzeti u obzir i vrijeme potrebno za punjenje baterije vozila. Na kraju, ukupni vijek trajanja baterije vozila značajan je čimbenik u određivanju njegove dugoročne održivosti. Ova tri čimbenika igraju ključnu ulogu u praktičnosti i funkcionalnosti električnih vozila.
EPA nije objavila službene procjene dometa za plug-in hibrid P440e. Land Rover, međutim, tvrdi da se očekuje da baterija vozila od 31,8 kWh nudi približno 48 milja dometa vožnje samo na električni pogon. P440e opremljen je mogućnošću brzog punjenja istosmjernom strujom ili se može praktično puniti pomoću kućnog punjača.

Učinkovitost goriva i stvarna potrošnja goriva


Predviđa se da će najekonomičniji model Range Rovera biti plug-in hibrid P440e. Međutim, Agencija za zaštitu okoliša (EPA) još nije dala procjene njegove učinkovitosti goriva. Početni P360 i srednji P400 imaju potrošnju goriva od 18 mpg u gradu i 26 mpg na autocesti. S druge strane, procijenjeno je da P530 s V-8 pogonom postiže 16 mpg u gradu i 21 mpg na autocesti. Tijekom naše procjene potrošnje goriva na autocesti od 75 mph, i P400 i P530 dali su isti rezultat od 23 mpg. Za detaljnije informacije o potrošnji goriva Range Rovera, preporuča se posjetiti službenu web stranicu EPA-e.

Interijer, udobnost i prtljažnik

Slično prethodnim iteracijama Range Rovera, najnovija generacija ovog modela može se pohvaliti luksuznim interijerom ukrašenim raskošnom kožom i finim drvom. Međutim, za one koji traže ekološki osviješteniju kabinu, sada postoji opcija da odaberu alternativu bez kože, s materijalima poput vune ili drugog tekstila. Ovisno o odabranoj konfiguraciji i međuosovinskom razmaku, unutrašnjost može primiti četiri, pet ili sedam putnika. Iako treći red možda neće pružiti dovoljno prostora za glavu višim odraslim osobama, ostaje prilično udoban za niže osobe i djecu, parirajući udobnosti drugog reda. Kako bi se spriječilo pomicanje predmeta tijekom putovanja, dostupan je opcijski motorizirani razdjelnik za prtljažni prostor. Dodatno, djeljiva stražnja podizna vrata Range Rovera mogu se koristiti kao zgodna i udobna sjedala za vanjske prilike.

About Author

Posljednje dodano

Najpouzdaniji Automobili u 2023. i Razlozi zašto ih Odabrati

Svijet automobila je svijet koji je konstantno u...

Koja je fundamentalna razlika između benzinskih i dizelskih motora

Motori s unutarnjim izgaranjem primarni su izvor energije za...

Žene izčitavog svijeta su odabrale koji je najbolji automobil u 2023 godini

"Women's World Car of the Year" je nagrada koja...

Newsletter

Nemojte propustit

Najpouzdaniji Automobili u 2023. i Razlozi zašto ih Odabrati

Svijet automobila je svijet koji je konstantno u...

Koja je fundamentalna razlika između benzinskih i dizelskih motora

Motori s unutarnjim izgaranjem primarni su izvor energije za...

Žene izčitavog svijeta su odabrale koji je najbolji automobil u 2023 godini

"Women's World Car of the Year" je nagrada koja...

Da li su električna auta zaista bolja za okolinu

Naš cilj ovdje je da odbacimo sve zablude koje...

Najpouzdaniji Automobili u 2023. i Razlozi zašto ih Odabrati

Svijet automobila je svijet koji je konstantno u pokretu i koji se stalno mijenja a pouzdanost je postala ključni aspekt koji kupci traže...

Koja je fundamentalna razlika između benzinskih i dizelskih motora

Motori s unutarnjim izgaranjem primarni su izvor energije za vozila diljem svijeta, a dizelski i benzinski motori dva su najkorištenija tipa. Svaki motor ima...

KRITIZIRANI ZBOG PRENAPUHANIH CIJENA, ALI… / Ručak 26, ćevapi 19, a tri kugle sladoleda 7,5 kuna: Ovo čarobno mjesto u Crnoj Gori je rekorder po...

Najviše novca se potroši na neke sitnice kao što su sladoled, kafa i slično. Nije to puno, ali takvih troškova bude mnogo i onda...