Da li su električna auta zaista bolja za okolinu

Naš cilj ovdje je da odbacimo sve zablude koje se vrte na internetu vezano za električna vozila. Da li električna vozila zaista imaju manji ugljični otisak u usporedbi s tradicionalnim automobilima na dizel i benzin.

Iako većina želi što prije uvesti u upotrebu električna vozila u velikoj mjeri, postoji bojazan od toga koliko će zapravo biti boljeza okolinu ukoliko se svi prebacimo na električna vozila. Taj je skepticizam doveo do pojave opsežne zbirke zabluda i nepotpunih istina o vozilima na baterije.

Naš prvi korak u razbijanju mitova o električnim vozilima (EV) je rješavanje najčešćeg uvjerenja da su štetnija za okoliš od svojih parnjaka na benzinski pogon. U ovom ćemo članku vrlo detaljno ispitati ovaj pojam analizirajući i uspoređujući sve relevantne podatke. Čineći to, nadamo se da ćemo rasvijetliti stvarnu istinu iza ovog široko rasprostranjenog uvjerenja.

Na prvi pogled može se činiti apsurdnom ideja da bi vozilo na baterije koje proizvodi nula emisija moglo imati negativniji učinak na okoliš od automobila koji neprestano ispušta ugljični dioksid i druge štetne zagađivače. Međutim, stvarnost je daleko složenija od onoga što se čini na površini.

Dok se vozite na posao u svom električnom vozilu, može se činiti da dajete svoj doprinos zaštiti okoliša. Međutim, prema kritičarima, pravi je problem izvor električne energije koja pokreće vaš automobil. U mnogim dijelovima svijeta električna energija se još uvijek prvenstveno proizvodi iz fosilnih goriva, poput ugljena i prirodnog plina, što rezultira ispuštanjem velikih količina ugljičnog dioksida u atmosferu. Kritičari tvrde da kada napravite izračune, električna vozila nisu ništa bolja za okoliš od tradicionalnih automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Je li točno? Prije nego što zaronimo u numeričke brojke, postoje neke temeljne smjernice koje bih želio utvrditi. U početku, svi izračuni spomenuti u ovoj raspravi temelje se na vožnji unutar Sjedinjenih Država. Pitate se zašto? To je zato što imamo privilegiju pristupiti golemoj zbirci podataka i alata koje je izradila Agencija za zaštitu okoliša koji nam mogu pomoći u procjeni utjecaja naših vozila na okoliš. Iako rezultati koje dobivamo nisu nužno ekskluzivni za SAD, možda ćete morati malo prilagoditi brojke na temelju udjela obnovljivih izvora energije koji se koriste u vašem području.

Moj fokus za ovu raspravu bit će isključivo na emisijama CO2. Iako nedvojbeno postoje mnogi čimbenici koji pridonose klimatskim promjenama, opće je poznato da je CO2 najutjecajniji čimbenik. Nadalje, kada se uspoređuje utjecaj električnih vozila na okoliš s tradicionalnim automobilima s motorom s unutarnjim izgaranjem, emisije CO2 su najizravniji i najučinkovitiji pokazatelj koji treba uzeti u obzir.

Određivanje automobila koje treba uzeti u obzir može biti izazovan zadatak. Međutim, kada su u pitanju električna vozila (EV), odgovor je jasan: Teslin Model 3. To je najtraženiji (ako ne i najprodavaniji) EV na globalnoj razini. S druge strane, vozila s plinskim pogonom zahtijevaju pažljivije razmatranje. Nakon dugog razmišljanja, zaključio sam da je BMW M340i xDrive najprikladnija usporedba. Ovo vozilo ima sličnu cijenu kao Tesla, može se pohvaliti usporedivom izlaznom snagom (točnije, 382 konjske snage) i dolazi s pogonom na sve kotače, povrh svega.

Zaronimo u matematiku.

Vaša lokacija unutar kontinentalnog dijela Sjedinjenih Država igra značajnu ulogu u razini emisija koje stvarate. Namjeravao sam izvršiti izračune za električno vozilo pod najpesimističnijim uvjetima, što je zahtijevalo odabir regije s najzagađenijom proizvodnjom energije. Agencija za zaštitu okoliša identifikuje Midwest Reliability Organisation East mrežu kao najprljaviju, koja se nalazi u središnjoj regiji kontinentalnog SAD-a, koja dobiva samo 14% svoje energije iz održivih izvora. U svrhu ovih izračuna, pretpostavimo da živite u Green Bayu, Wisconsin.

Kako izgleda? U Wisconsinu, Tesla Model 3 proizvodi 210 grama CO2 po prijeđenoj milji, uz to što je pretjerano hladan tijekom cijele godine i izuzetno hladan zimi. Ovaj iznos uključuje sve emisije iz ne samo proizvodnje snage koja pokreće automobil, već i gubitke i troškove uključene u prijenos te snage preko naše pomalo zastarjele mreže.

Marka i model automobila nemaju značajan utjecaj na njegove emisije stakleničkih plinova u usporedbi s vrstom goriva automobila. BMW je izvijestio da njihov M340i xDrive proizvodi 168 grama ugljika po kilometru. To znači da emitira 269 grama ugljika po milji, uzimajući u obzir stopu pretvorbe od 1,6 kilometara po milji. To je još uvijek znatno veća količina od one koju Tesla proizvodi, čak i kada se puni električnom energijom proizvedenom iz izvora energije koji najviše zagađuju okoliš u Sjedinjenim Državama. Međutim, to ne znači da je rasprava još uvijek gotova.

Prema Ministarstvu energetike, transport benzina do crpki zahtijeva dodatni galon plina za svaka četiri galona spaljena u SAD-u. U svjetlu ovoga, razumno je predložiti da bi BMW-ove emisije ugljika trebale biti povećane za 25% kako bi se uravnotežila vaga. Time se ukupna emisija CO2 povećava na 336 grama po milji, što je otprilike 50% više od Tesline emisije.

Prije nego počnete slaviti, entuzijasti električnih vozila, ima još nešto za razmotriti. Da bismo bili potpuno temeljiti, moramo također utvrditi ekološke posljedice proizvodnje baterije za vozilo Tesla. Nažalost, to nije lako izvršiti s potpunom točnošću. Zašto? Budući da Tesla nije otkrio nikakve podatke o ovom pitanju, stoga se moramo osloniti na znanje drugih stručnjaka. Pregledao sam brojna izvješća i analize koje pokušavaju izvesti zaključak o ekološkom utjecaju proizvodnje Teslinih baterija, ali većina njih je nepotpuna, izostavljajući kritične čimbenike poput učinaka vađenja sirovina.

Nakon opsežnog istraživanja, najobuhvatniji prikaz koji sam pronašao došao je iz izvješća Circular Energy Storagea, koristeći podatke koje je prikupio Argonne National Lab (PDF). Podaci laboratorija poznati su po svojoj temeljitosti, pokrivajući utjecaj svih kategorija prijevoza na okoliš. Na temelju tih podataka, procjenjuje se da je proizvodnja Tesla baterije od 100 kilovatsati rezultirala stvaranjem 7300 kg CO2. Budući da je Model 3 opremljen baterijom od 75 kWh, ta se brojka može smanjiti na 5500 kg CO2.

Od trenutka kada napusti zastupništvo, Tesla se već suočava sa značajnim nedostatkom. Međutim, ako analiziramo dostavljenu statistiku po milji, možemo izračunati koliko je vremena potrebno za rješavanje ovog problema. Rezultat? Otprilike 47.413 milja, što je jednako nešto više od tri godine prosječne vožnje za tipičnog Amerikanca. Nakon što se ovaj prag premaši, Tesla Model 3 će dovoljno kompenzirati svoj nedostatak i nastavit će biti ekološki prihvatljiviji od BMW-a.

Važno je imati na umu da je sljedeća procjena najpesimističnija projekcija. U slučaju da upravljate svojim električnim vozilom na Aljasci, koja ima najveću koncentraciju korištenja obnovljive energije u kontinentalnom dijelu SAD-a, Model 3 će emitirati samo 130 grama CO2 po milji. Posljedično, točka pokrića smanjena je na 26.699 milja, što je ekvivalent otprilike dvije godine tipične vožnje.

Kao takva, može se zaključiti da električna vozila još uvijek imaju značajno manji ekološki otisak od automobila na benzin, čak i kada se uzme u obzir korištenje električne energije dobivene iz ugljena i proizvodnja baterija.

Kada baterije za električna vozila izgube sposobnost zadržavanja naboja, što se događa? Nadalje, koliko dugo traje taj proces i kolika je potencijalna ušteda troškova upravljanja električnim vozilom u odnosu na korištenje benzina? Kako biste saznali odgovore na ova i još mnogo toga, budite sigurni da pripazite na nadolazeći nastavak EVs Exposed!

About Author

Posljednje dodano

Najpouzdaniji Automobili u 2023. i Razlozi zašto ih Odabrati

Svijet automobila je svijet koji je konstantno u...

Koja je fundamentalna razlika između benzinskih i dizelskih motora

Motori s unutarnjim izgaranjem primarni su izvor energije za...

Žene izčitavog svijeta su odabrale koji je najbolji automobil u 2023 godini

"Women's World Car of the Year" je nagrada koja...

Newsletter

Nemojte propustit

Najpouzdaniji Automobili u 2023. i Razlozi zašto ih Odabrati

Svijet automobila je svijet koji je konstantno u...

Koja je fundamentalna razlika između benzinskih i dizelskih motora

Motori s unutarnjim izgaranjem primarni su izvor energije za...

Žene izčitavog svijeta su odabrale koji je najbolji automobil u 2023 godini

"Women's World Car of the Year" je nagrada koja...

Chevrolet Trailblazer 2024 review

Neki crossoveri su dizajnirani da budu ugodni za vožnju,...

Najpouzdaniji Automobili u 2023. i Razlozi zašto ih Odabrati

Svijet automobila je svijet koji je konstantno u pokretu i koji se stalno mijenja a pouzdanost je postala ključni aspekt koji kupci traže...

Koja je fundamentalna razlika između benzinskih i dizelskih motora

Motori s unutarnjim izgaranjem primarni su izvor energije za vozila diljem svijeta, a dizelski i benzinski motori dva su najkorištenija tipa. Svaki motor ima...

KRITIZIRANI ZBOG PRENAPUHANIH CIJENA, ALI… / Ručak 26, ćevapi 19, a tri kugle sladoleda 7,5 kuna: Ovo čarobno mjesto u Crnoj Gori je rekorder po...

Najviše novca se potroši na neke sitnice kao što su sladoled, kafa i slično. Nije to puno, ali takvih troškova bude mnogo i onda...