Home Blog

Najpouzdaniji Automobili u 2023. i Razlozi zašto ih Odabrati

0

Svijet automobila je svijet koji je konstantno u pokretu i koji se stalno mijenja a pouzdanost je postala ključni aspekt koji kupci traže prilikom odabira vozila. U 2023. godini automobilska industrija uvela je brojne napretke i poboljšanja, no koji se automobili uistinu ističu svojom pouzdanošću? Cilj ovog članka je istaknuti neke od najpouzdanijih dostupnih automobila i objasniti zašto bi oni mogli biti optimalan izbor za potencijalne kupce.

Toyota Camry je limuzina srednje veličine koja je već godinama popularan izbor među potrošačima.

Godinama se Toyota Camry povezivala s pouzdanošću. Čak i 2023., ova limuzina i dalje je jedno od najpouzdanijih vozila koja se mogu kupiti. Njegovi čvrsti motori, iznimna izrada i poznata Toyotina pouzdanost doprinose privlačnosti Camryja. To ga čini privlačnom opcijom za one koji traže siguran i postojan automobil.

Honda Civic već je dugo popularan model automobila, poznat po svojoj pouzdanosti i učinkovitoj potrošnji goriva. I dalje je omiljen među potrošačima na tržištu kompaktnih automobila zbog svoje praktičnosti, pristupačnosti i udobne vožnje. Honda Civic stalno je hvaljena zbog svojih sigurnosnih značajki i niske cijene vlasništva, što je čini najboljim izborom za one koji traže praktično i pouzdano vozilo.

Tijekom godina, Honda Civic postala je poznati kompaktni automobil koji je vrlo pouzdan. Opremljen je učinkovitim motorima koji nude veliku uštedu goriva, što ga čini idealnim izborom za one koji traže pouzdano i isplativo vozilo.

Mazda CX-5 je popularni crossover SUV koji je stekao značajna priznanja zbog svojih izvrsnih performansi, iznimne učinkovitosti goriva i elegantnog dizajna. Njegove napredne tehnološke značajke, uključujući infotainment sustav prilagođen korisniku, čine ga najboljim izborom među potrošačima. Uz to, impresivne sigurnosne ocjene i pristupačna cijena CX-5 čine ga atraktivnom opcijom za obitelji i mlade profesionalce.

Mazda CX-5 izvrsna je opcija za pojedince koji traže pouzdan SUV. Ovaj kompaktni SUV može se pohvaliti elegantnim i sofisticiranim dizajnom, kao i vrhunskim upravljanjem i udobnošću. Mazdina reputacija po pouzdanosti i minimalnim zahtjevima za održavanje također je razlikuje od konkurencije.

Subaru Outback poznata je marka vozila koja je izborila vlastitu nišu na tržištu automobila. Osobito je popularan među vozačima koji traže pouzdano i svestrano vozilo koje može primiti i terenska i cestovna putovanja. Outback je poznat po svojim impresivnim sigurnosnim značajkama, uključujući standardni pogon na sve kotače, koji pruža dodatnu stabilnost i kontrolu čak i u najtežim uvjetima vožnje. Osim toga, nudi dovoljno prtljažnog prostora i udobnu vožnju, što ga čini vrhunskim izborom za obitelji i avanturiste.

Za one koji uživaju u aktivnostima na otvorenom, Subaru Outback je savršeno vozilo izbora. Njegova pouzdana mehanika i izvanredan sustav pogona na četiri kotača čine ga pouzdanim i pouzdanim suputnikom za prelaženje niza krajolika. Outback je stekao reputaciju zbog svoje pouzdanosti i izdržljivosti, što ga čini omiljenim automobilom za avanturiste.

Lexus RX je luksuzni crossover SUV koji je stekao reputaciju zbog svoje iznimne kvalitete, performansi i stila. To je popularan izbor za one koji traže udobno i vrhunsko iskustvo vožnje. Lexus RX nudi niz značajki, kao što su napredne sigurnosne tehnologije, intuitivni infotainment sustavi i opcije hibridnog pogona koje zadovoljavaju različite potrebe i želje kupaca.

Ako ste u potrazi za luksuznim i pouzdanim SUV vozilom, Lexus RX je izvrstan izbor. Njegova raskošna unutrašnjost, vrhunska udobnost i najsuvremenije tehnološke značajke čine ga atraktivnom opcijom za one koji žele i prestiž i pouzdanost.

Mnogo je razloga zašto bi ovi automobili trebali biti na vrhu vašeg popisa za razmatranje pri kupnji. Osim svoje utvrđene pouzdanosti, velika većina ovih automobila također se može pohvaliti impresivnom učinkovitošću goriva, najsuvremenijim sigurnosnim mjerama i širokim nizom modela i prilagodljivih značajki koje odgovaraju različitim željama i zahtjevima potencijalnih kupaca.

Odabir automobila zahtijeva pažljivo razmatranje vlastitih zahtjeva, financijskih ograničenja i osobnog ukusa. U 2023. bilo koji od sljedećih automobila mogao bi poslužiti kao pouzdano vozilo. Međutim, prije nego što se odlučite, preporučuje se da se posavjetujete s profesionalnim trgovcem ili stručnjakom za automobile kako biste utvrdili koji automobil najbolje odgovara vašem načinu života.

Koja je fundamentalna razlika između benzinskih i dizelskih motora

0

Motori s unutarnjim izgaranjem primarni su izvor energije za vozila diljem svijeta, a dizelski i benzinski motori dva su najkorištenija tipa. Svaki motor ima svoje posebne osobine, prednosti i nedostatke, ovisno o potrebama i namjerama vozača.

Sljedeće su značajne razlike između benzinskih i dizel motora:

Načela rada obuhvaćaju skup smjernica o tome kako pojedinci trebaju pristupiti svojim profesionalnim odgovornostima. Ova načela mogu uključivati ​​različite vrijednosti, kao što su točnost, marljivost, točnost i odgovornost. U biti, oni služe kao kodeks ponašanja za ponašanje na poslu. Pridržavanje ovih načela općenito se smatra ključnim za održavanje pozitivne reputacije, poticanje produktivnih odnosa s kolegama i postizanje uspjeha u karijeri.

Paljenje svjećicom je proces kojim se smjesa goriva i zraka u cilindrima pali pomoću iskri koje stvaraju svjećice u benzinskim motorima.
Samozapaljenje goriva u cilindrima dizelskih motora postiže se korištenjem visokog tlaka, proces poznat kao spontano izgaranje. Gorivo se ubrizgava u zrak unutar cilindara, što omogućuje ovu metodu paljenja.
Tema o kojoj se radi tiče se međusobno povezanih pitanja potrošnje goriva i učinkovitosti.

Dizelski motori poznati su po svojoj poboljšanoj učinkovitosti i smanjenoj potrošnji goriva u usporedbi s benzinskim motorima, osobito kada rade na autocestama ili pri većim brzinama.
Kada se uspoređuju benzinski motori s dizelskim motorima, općenito je prihvaćeno da benzinski motori imaju manju učinkovitost i veću potrošnju goriva. Međutim, imaju tendenciju da budu učinkovitiji pri nižim brzinama i tijekom vožnje u urbanim područjima.


Razine emisija:

Povijesno gledano, dizel motori su imali reputaciju da proizvode povišene razine štetnih zagađivača, kao što su dušikovi oksidi (NOx) i čestice čađe. Imajući to u vidu, suvremeni dizel motori mogu se pohvaliti naprednim mehanizmima za kontrolu emisija.
Uočeno je da benzinski motori stvaraju niže količine NOx i čestica čađe u usporedbi s dizelskim motorima. Međutim, primijećeno je da mogu proizvesti veću količinu ugljičnog dioksida (CO2) za svaki prijeđeni kilometar.
Koncepti snage i okretnog momenta zamršeno su povezani i često se koriste zajedno u raspravama o mehanici i inženjerstvu. Dok snaga predstavlja brzinu kojom se energija prenosi ili transformira, moment je mjera rotacijske sile. Zajedno, ova dva koncepta igraju značajnu ulogu u projektiranju i radu motora, strojeva i drugih mehaničkih sustava.

Dizelski motori poznati su po svojoj sposobnosti generiranja veće količine okretnog momenta pri relativno niskim brzinama motora, zbog čega se često preferiraju u situacijama kada se teški tereti moraju vući na velike udaljenosti.
Benzinski motori često se preferiraju za sportske automobile i vozače koji uživaju u energičnom iskustvu vožnje jer imaju tendenciju generiranja veće snage pri višim okretajima.
Jedan aspekt održavanja i troškova koje treba uzeti u obzir je održavanje.

Dizelski motori imaju reputaciju da im je potrebno manje održavanja u usporedbi s benzinskim motorima. To je zbog nedostatka svjećica i sličnih komponenti. Međutim, važno je napomenuti da dizel motori mogu zahtijevati skuplje popravke sustava ubrizgavanja goriva.
Benzinski motori u početku mogu biti pristupačniji i imaju manje skupe popravke sustava za ubrizgavanje goriva u usporedbi s drugim vrstama motora. Međutim, oni mogu zahtijevati češću zamjenu komponenti kao što su svjećice.
Proučavanje zvuka i vibracija složena je tema koja se proteže kroz različita područja. Uključuje istraživanje fizičkih svojstava zvučnih valova i načina na koji putuju kroz različite medije. Osim toga, uključuje istraživanje načina na koje se vibracije proizvode i prenose kroz različite materijale. Zajedno, ova područja istraživanja pružaju uvid u načine na koje zvuk i vibracije utječu na naš svakodnevni život, od načina na koji komuniciramo do načina na koji doživljavamo svijet oko sebe.

Dizelski motori poznati su po svom jedinstvenom, tihom zvuku, kao i po pojačanim vibracijama u usporedbi s benzinskim motorima.
Benzinski motori poznati su po svom karakterističnom glatkom zvuku i minimalnim vibracijama.
Prilikom odlučivanja o kupnji dizelskog ili benzinskog motora potrebno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika. To uključuje prirodu vožnje koja će se poduzeti, kao i potrebu za uštedom goriva, emisijama, troškovima održavanja i osobnim preferencijama. Prije kupnje vozila ključno je odvagnuti prednosti i nedostatke svake vrste motora kako biste došli do informirane odluke.

Koja je najveća ili fundamentalna razlika između benzinskih i dizelskih motora

Benzinski motori imaju jasnu prednost u svojoj sposobnosti da generiraju veću snagu pri višim brzinama motora. Kao rezultat toga, oni su preferirani izbor za one koji uživaju u dinamičnoj vožnji i sportskim automobilima. Dodatno, benzinski motori imaju širi raspon okretaja pri kojem mogu proizvesti maksimalnu snagu, što ih čini idealnim za bržu i agilniju vožnju. Nadalje, benzinski motori obično imaju manju težinu u usporedbi s dizelskim motorima, čime doprinose poboljšanoj ravnoteži i upravljivosti vozila.

Dizelski motori imaju značajnu prednost u odnosu na druge motore, a to je njihova sposobnost da proizvedu veći okretni moment pri nižim brzinama motora. Zbog toga su dizelski motori idealni za vuču teških tereta i daju više snage pri nižim brzinama vožnje. To ih čini posebno korisnima u vozilima kao što su kamioni, terenska vozila i drugim primjenama gdje je potrebna visoka trakcija. Štoviše, dizelski motori su učinkovitiji u potrošnji goriva na autocestama, što ih čini ekonomičnim izborom za dugotrajnu vožnju.

Očito je da odabir između benzinskih i dizelskih motora ovisi o jedinstvenim zahtjevima i vozača i namjene vozila. Benzinski motori prikladniji su za vozače kojima su brzina i snaga prioritet, dok su dizelski motori optimalan izbor za pojedince koji često prevoze robu ili putuju na velike udaljenosti gdje je učinkovitost goriva od najveće važnosti.

Koji tip vozila će preovladavati u budućnosti? Da li će to biti benzinska vozila, dizelska ili pak električna?

Gledajući unaprijed, jasno je da će automobilska industrija nastaviti davati prioritet električnim motorima u odnosu na tradicionalne benzinske i dizelske motore. Ova promjena već je u tijeku diljem svijeta, potaknuta sve većim strahom zbog emisija, imperativom smanjenja ovisnosti o neobnovljivim izvorima energije i brzim napretkom tehnologije baterija.

Sljedeće su bitne komponente koje podupiru ovu promjenu:

Svijest o brizi za okoliš ubrzano raste i među svjetskim vladama i među potrošačima. Hitna potreba za smanjenjem emisija štetnih plinova kao što je CO2 postala je dobro poznato pitanje. U svjetlu toga, električna vozila su se pojavila kao privlačnija opcija za budućnost. Njihove su emisije znatno čišće, što ih čini obećavajućom alternativom.

Uz stalno rastući tehnološki krajolik, napredak u tehnologiji baterija, posebno s litij-ionskim baterijama, značajno je utjecao na tržište električnih vozila. Ovi su pomaci pridonijeli sve većoj konkurentnosti električnih vozila u pogledu brzine punjenja i autonomije. S daljnjim razvojem tehnologije baterija, očekuje se da će se te karakteristike nastaviti poboljšavati u budućnosti.

Kako vlade diljem svijeta nastavljaju provoditi strože propise o emisijama iz vozila i postavljaju ciljeve za smanjenje tih emisija, proizvođači automobila su sve više prisiljeni davati prioritet razvoju električnih vozila kako bi ispunili te zahtjeve i očekivanja.

Kako vrijeme prolazi, troškovi održavanja i punjenja električnih vozila opadaju, dok se cijena baterija smanjuje. Posljedično, to čini električna vozila financijski isplativijom opcijom za potrošače.

Globalna proliferacija punionica za električne automobile raste kao rezultat razvoja inovativne infrastrukture. Vlade i općine diljem svijeta ulažu više sredstava u potporu električne mobilnosti, što uključuje razvoj infrastrukture za olakšavanje korištenja električnih vozila.

Unatoč vjerojatnosti da će se benzinski i dizelski motori zadržati u specifičnim primjenama industrijskih i teretnih kamiona, budućnost automobilske industrije leži u električnim vozilima. Kako se tehnologija i infrastruktura za električna vozila nastavljaju razvijati, očekuje se da će njihova prevalencija na automobilskom tržištu postati sve značajnija.

KRITIZIRANI ZBOG PRENAPUHANIH CIJENA, ALI… / Ručak 26, ćevapi 19, a tri kugle sladoleda 7,5 kuna: Ovo čarobno mjesto u Crnoj Gori je rekorder po niskim cijenama

0

Najviše novca se potroši na neke sitnice kao što su sladoled, kafa i slično. Nije to puno, ali takvih troškova bude mnogo i onda kad se oni saberu to bude zaista velika cifra.

Kada pogledamo u odnosu na prethodnu godinu, ovog su ljeta na crnogorskom primorju najviše poskupjeli hrana, piće, “setovi za plažu”, smještaj i dnevni parking. Međutim, ova poskupljenja nisu neočekivana, jer su u skladu s trenutačnim trendom u regiji. Da se primjetiti da nije samo ovdje došlo do poskupljenja, nego u svakom gradu i svakom mjestu, čak i u vašem gradu složit ćete se da je sve poskupilo.

Kada ste na odmoru, vaši troškovi obično rastu brže nego običnim danima. Ako se nađete u Crnoj Gori, a pogotovo ako ste na moru, pripremite se da ćete potrošiti minimalno 70 eura dnevno po osobi, samo za zadovoljenje osnovnih potreba i želja. Ova statistika je rađena na osnovu jednog para, a ako ste četveročlana porodica onda ovi troškovi mogu biti još veći.

Uzimanje slobodnog dana tokom ljetne sezone koštalo bi pojedinca deset posto njegovih uobičajenih mjesečnih primanja.
Ako se ne odlučite za “all inclusive” hotelski paket koji iziskuje minimalno 100 eura po danu, troškovi će vam biti nešto manji. Točnije, jednoj osobi je potrebno deset posto prosječne mjesečne plaće u Srbiji da “preživi” jedan dan na moru.

Prema riječima Jelene Božulović iz Kraljeva, tijekom ljetovanja u Petrovcu sa suprugom i dvoje male djece često se prepuste doručku u lokalnoj pekari ili trgovini. Njihova kupnja obično uključuje salamu, sir, vrhnje, jaja i kruh, koje koriste za pripremu vlastitih obroka. Priznaje da su pekarski proizvodi cjenovno pristupačniji od proizvoda u trgovinama jer su potonji obično preskupi. Za ručak se uglavnom odluče u restoranu, ali ništa previše ekstravagantno, poput tjestenine s plodovima mora ili lignjama, riblje juhe ili salate. Za večeru obično uzmu pizzu ili skuhaju nešto u svom stanu.

Sladoled, kava na plaži u zoru i alkoholna pića uz večeru obavezni su za svaki dan, uz tri kvadratna obroka.

Cijena prvog reda ležaljki na obali kreće se od 20 do 40 eura.

Beautiful Montenegro bay with sand beach and perfect Adriatic sea water


Jelena objašnjava da većinu svojih troškova izdvajaju za naizgled beznačajne potrebe. Njezina djeca svaki dan kupuju sladoled na plaži, dok ona i suprug piju kavu. Osim toga, do udaljenijih plaža dvaput su putovali automobilom, što je zahtijevalo naplatu parkinga. Na unajmljene ležaljke i suncobrane obično potroše između 10 i 15 eura dnevno, ovisno o mjestu kupanja. Jelena napominje da je njihov smještaj iznosio oko 700 eura za boravak od 10 dana (70 eura dnevno) u apartmanu za četiri osobe.

Cijene artikala u kafićima na obali uvelike su pod utjecajem njihove lokacije. Ako se nalazite u uglednom ljetovalištu poput Porto Montenegra, Pržne, Luštice ili Porto Novog, cijene su često najmanje jedan euro više. Primjerice, šalica kave na Slovenskoj plaži u Budvi košta oko 1,5 eura, dok bi se na manje posjećenim plažama bez konkurencije mogla koštati oko 2,5 eura. Isto vrijedi i za ležaljke, gdje turisti koji se nalaze u trećem ili četvrtom redu na prepunoj plaži naplaćuju između 10 i 15 eura. No, oni u prvom redu, s mirnim okruženjem, možda će morati platiti između 20 i 40 eura.

Česta je pojava da u jednom danu posegnemo za novčanikom otprilike 20 puta.

Canvas chairs on the beach


Dani godišnjeg odmora mogu biti prilično skupi. Tijekom dana skloni smo posegnuti za novčanikom dvadesetak puta kako bismo pokrili troškove poput obroka, poslastica, pića, opreme za plažu, naknada za parkiranje, dječjih igara i pića nakon večere. Sve su to mala zadovoljstva koja si ljudi mogu priuštiti, ali se brzo zbrajaju i zahtijevaju značajnu količinu novca. Ključno je napraviti proračun i dodijeliti maksimalan iznos za svaki dan, inače se možete naći da ćete potrošiti sav novac u prvih nekoliko dana i ostati bez ičega do kraja putovanja. Kako primjećuje Nemanja Nocić iz Beograda, čak i toaleti na plaži znaju biti skupi, a cijene se kreću od 50 do 70 centi.

Dok se nekolicina privilegiranih prepušta raskošnim aktivnostima kao što su vožnja gliserima, jahtama i jedrilicama, vožnja vrhunskih automobila i posjećivanje klubova s ​​pokrićem od 20 eura i pićem od najmanje sedam eura, većina ljudi mora zadovoljiti s goli minimum. Za one koji zarađuju tek prosječnu plaću, ljetovanje može stajati i do dvije do tri uobičajene plaće.

Za jeftinu opciju tu je rekorder koji nudi obrok koji se sastoji od ručka za samo 3,5 eura. Uz to, nude tri kugle sladoleda po niskoj cijeni od jednog eura.
Za samo 1,5 eura može se priuštiti obilan puni doručak, a ručak za 3,5 eura ili 26 kuna. Sutomore je godinama poznato kao jedno od cjenovno najpovoljnijih odredišta na crnogorskoj obali. Ove godine nije razočarao što se tiče pristupačnosti za turiste.

Na internetu postoji široko rasprostranjen video koji prikazuje cijene u određenom objektu, a one su iznimno pristupačne. Kilogram mesa s roštilja u restoranu košta otprilike 1,000 dinara (što je protuvrijednost 64 kune), dok cijelo pečeno pile stoji samo 600 dinara (38 kuna). Dostupno je i osam ćevapa za roštiljanje na otvorenom po vrlo povoljnoj cijeni od 300 dinara (19 kuna). Osim toga, možete kupiti tri kugle sladoleda za samo 1 euro.

Žene izčitavog svijeta su odabrale koji je najbolji automobil u 2023 godini

0

Women’s World Car of the Year” je nagrada koja je nedavno dodijeljena automobilua za izbor ko prima nagradu biraju žene iz 43 različite zemlje sa pet kontinenata. Nakon glasanja u dva kruga jedno auto je odnijelo pobljedu najboljeg automobila u 2023 na osnovu mišljenja ove 43 žene, od ukupno 59 automobila koji su uzeti u obzir. Auto koje su žene odabrale je Kia Niro.

Ali auta su se birali u šest odvojenih kategorija nakon početnog kruga glasovanja. Kia Niro je proglašena kao najbolji gradski automobil, dok je Jeep Avenger osvojio titulu najboljeg terenca za porodicu. Citroën C5 X je proglašen najboljim velikim automobilom, a najboljim velikim SUV-om proglašen je Nissan X-Trail. Audi RS 3 je proglašen za najbolji sportski automobil, a za najbolji 4×4/Pick-up izabran je Ford Ranger. U sljedećem krugu između pobjednika u svakoj kategoriji izabran je ukupni pobjednik nagrade koja se dodjeljuje isključivo ženama.

Ove godine žene su imal baš težak zadatak da izaberu pobjednika među ovim finalistima izjavila je Marta Garcia, izvršna predsjednica WWCOTY-ja,. .

Postoji mnoštvo priznanja koja se mogu dodijeliti pobjedniku


Tijekom žestokog rivalstva, Kia Niro je izašao kao pobjednik. Novinarke koje su bile dio procesa odabira obasule su vozilo divljenjem i pozitivnim povratnim informacijama.

Elana Scherr, osoba iz Sjedinjenih Američkih Država, pohvalila je Kia Niro kao vozilo koje ima sve i zaslužuje priznanje. S obiljem izbora pogonskih sklopova, elegantnim i modernim dizajnom, tehnologijom jednostavnom za korištenje, udobnim sjedalima i pristupačnom cijenom, Kia Niro se razlikuje od svojih moćnih konkurenata.

Sabrina Parant, stanovnica Belgije, izrazila je svoje divljenje Kiji i njihovim stalnim naporima da je impresioniraju.

Nakon uspjeha modela EV 6 i Sportage, Kia Niro pruža svestrano vozilo koje se može pohvaliti privlačnim dizajnom, visokom kvalitetom i luksuzom te raznim opcijama motora koji zadovoljavaju potrebe svih vozača. Prostrano i tehnološki napredno Interijer je posebno vrijedan pažnje. Radi se o vozilu koje ima sve kvalitete potrebne da zadovolji svakog vozača“, napomenula je.

Jil McIntosh iz Kanade opisala je Kia Niro kao vozilo koje pruža praktičnu unutrašnjost, impresivne vozne performanse i niz mogućnosti pogona. Nadalje, vozilo dolazi s povoljnom cijenom, što ga čini izvrsnom opcijom za svakodnevna putovanja na posao.

Prema nizozemskom sucu Odielu Menninku, novi model Kia Niro slijedi isti recept za uspjeh kao i njegov prethodnik, nudeći opcije za motor s unutarnjim izgaranjem (od hibrida do plug-in hibrida) i potpuno električnu varijantu. Prvi model Niro bio je trijumf bez premca u Nizozemskoj sve do posljednje godine proizvodnje, a ažurirana verzija opravdala je očekivanja. Mennink je primijetio da je noviji model sofisticiraniji, elegantniji, suvremeniji i učinkovitiji, s nešto prostranijom unutrašnjošću.

Sudac Renuka Kirpalani, indijski sudac, okarakterizirao je Niro kao isplativ kompaktni automobil koji nudi sve potrebne karakteristike za gradski automobil. U međuvremenu, Petra Mühr iz Austrije pohvalila je Nirovu praktičnost, stil, učinkovitost i prostranost, ustvrdivši da je riječ o automobilu koji je u tijeku s veličinom, dizajnom i upravljanjem.

Izraz “ekološki prihvatljivo” često se koristi za opisivanje praksi, proizvoda i rješenja koja se smatraju ekološki prihvatljivima i odgovornima. To znači da nisu štetni za okoliš niti doprinose onečišćenju i klimatskim promjenama. To također podrazumijeva da su dugoročno održivi i da promiču očuvanje prirodnih resursa.
Giovanna Alvarado, porijeklom iz Perua, opisala je jedno hibridno vozilo kao jedno od najiznimnijih u pogledu performansi i dinamike. Solveig Grewe, stanovnik Njemačke, primijetio je da automobil nije samo praktičan i prostran, već nudi i niz opcija ekološkog pogona, uključujući HEV, PHEV i BEV, od kojih svi imaju impresivno niske stope potrošnje.

Tijekom izjave, Alix Capper-Murdoch, predstavnica i Republike Cipar i Turske Republike Sjeverni Cipar, izrazila je svoju entuzijastičnu preporuku za određeno vozilo. Kia Niro, rekla je, nudi golem izbor sigurnosnih značajki, produženo jamstvo i moderniziranu unutrašnjost koja je i ekspanzivna i tehnički potkovana. Teško je zamisliti da se bilo koji roditelj ne osjeća sigurnim dok prevozi svoju djecu ovim automobilom.

Pobjednica je proglašena točno u ponoć 8. ožujka po novozelandskom vremenu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Od početka izbora WWCOTY 2009., sve glasove je ovjeravao revizor koji se nalazi u Aucklandu, Novi Zeland, točnije Grant Thornton. Njihova je odgovornost provjeriti rezultate ovog natjecanja.

Da li su električna auta zaista bolja za okolinu

0

Naš cilj ovdje je da odbacimo sve zablude koje se vrte na internetu vezano za električna vozila. Da li električna vozila zaista imaju manji ugljični otisak u usporedbi s tradicionalnim automobilima na dizel i benzin.

Iako većina želi što prije uvesti u upotrebu električna vozila u velikoj mjeri, postoji bojazan od toga koliko će zapravo biti boljeza okolinu ukoliko se svi prebacimo na električna vozila. Taj je skepticizam doveo do pojave opsežne zbirke zabluda i nepotpunih istina o vozilima na baterije.

Naš prvi korak u razbijanju mitova o električnim vozilima (EV) je rješavanje najčešćeg uvjerenja da su štetnija za okoliš od svojih parnjaka na benzinski pogon. U ovom ćemo članku vrlo detaljno ispitati ovaj pojam analizirajući i uspoređujući sve relevantne podatke. Čineći to, nadamo se da ćemo rasvijetliti stvarnu istinu iza ovog široko rasprostranjenog uvjerenja.

Na prvi pogled može se činiti apsurdnom ideja da bi vozilo na baterije koje proizvodi nula emisija moglo imati negativniji učinak na okoliš od automobila koji neprestano ispušta ugljični dioksid i druge štetne zagađivače. Međutim, stvarnost je daleko složenija od onoga što se čini na površini.

Dok se vozite na posao u svom električnom vozilu, može se činiti da dajete svoj doprinos zaštiti okoliša. Međutim, prema kritičarima, pravi je problem izvor električne energije koja pokreće vaš automobil. U mnogim dijelovima svijeta električna energija se još uvijek prvenstveno proizvodi iz fosilnih goriva, poput ugljena i prirodnog plina, što rezultira ispuštanjem velikih količina ugljičnog dioksida u atmosferu. Kritičari tvrde da kada napravite izračune, električna vozila nisu ništa bolja za okoliš od tradicionalnih automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Je li točno? Prije nego što zaronimo u numeričke brojke, postoje neke temeljne smjernice koje bih želio utvrditi. U početku, svi izračuni spomenuti u ovoj raspravi temelje se na vožnji unutar Sjedinjenih Država. Pitate se zašto? To je zato što imamo privilegiju pristupiti golemoj zbirci podataka i alata koje je izradila Agencija za zaštitu okoliša koji nam mogu pomoći u procjeni utjecaja naših vozila na okoliš. Iako rezultati koje dobivamo nisu nužno ekskluzivni za SAD, možda ćete morati malo prilagoditi brojke na temelju udjela obnovljivih izvora energije koji se koriste u vašem području.

Moj fokus za ovu raspravu bit će isključivo na emisijama CO2. Iako nedvojbeno postoje mnogi čimbenici koji pridonose klimatskim promjenama, opće je poznato da je CO2 najutjecajniji čimbenik. Nadalje, kada se uspoređuje utjecaj električnih vozila na okoliš s tradicionalnim automobilima s motorom s unutarnjim izgaranjem, emisije CO2 su najizravniji i najučinkovitiji pokazatelj koji treba uzeti u obzir.

Određivanje automobila koje treba uzeti u obzir može biti izazovan zadatak. Međutim, kada su u pitanju električna vozila (EV), odgovor je jasan: Teslin Model 3. To je najtraženiji (ako ne i najprodavaniji) EV na globalnoj razini. S druge strane, vozila s plinskim pogonom zahtijevaju pažljivije razmatranje. Nakon dugog razmišljanja, zaključio sam da je BMW M340i xDrive najprikladnija usporedba. Ovo vozilo ima sličnu cijenu kao Tesla, može se pohvaliti usporedivom izlaznom snagom (točnije, 382 konjske snage) i dolazi s pogonom na sve kotače, povrh svega.

Zaronimo u matematiku.

Vaša lokacija unutar kontinentalnog dijela Sjedinjenih Država igra značajnu ulogu u razini emisija koje stvarate. Namjeravao sam izvršiti izračune za električno vozilo pod najpesimističnijim uvjetima, što je zahtijevalo odabir regije s najzagađenijom proizvodnjom energije. Agencija za zaštitu okoliša identifikuje Midwest Reliability Organisation East mrežu kao najprljaviju, koja se nalazi u središnjoj regiji kontinentalnog SAD-a, koja dobiva samo 14% svoje energije iz održivih izvora. U svrhu ovih izračuna, pretpostavimo da živite u Green Bayu, Wisconsin.

Kako izgleda? U Wisconsinu, Tesla Model 3 proizvodi 210 grama CO2 po prijeđenoj milji, uz to što je pretjerano hladan tijekom cijele godine i izuzetno hladan zimi. Ovaj iznos uključuje sve emisije iz ne samo proizvodnje snage koja pokreće automobil, već i gubitke i troškove uključene u prijenos te snage preko naše pomalo zastarjele mreže.

Marka i model automobila nemaju značajan utjecaj na njegove emisije stakleničkih plinova u usporedbi s vrstom goriva automobila. BMW je izvijestio da njihov M340i xDrive proizvodi 168 grama ugljika po kilometru. To znači da emitira 269 grama ugljika po milji, uzimajući u obzir stopu pretvorbe od 1,6 kilometara po milji. To je još uvijek znatno veća količina od one koju Tesla proizvodi, čak i kada se puni električnom energijom proizvedenom iz izvora energije koji najviše zagađuju okoliš u Sjedinjenim Državama. Međutim, to ne znači da je rasprava još uvijek gotova.

Prema Ministarstvu energetike, transport benzina do crpki zahtijeva dodatni galon plina za svaka četiri galona spaljena u SAD-u. U svjetlu ovoga, razumno je predložiti da bi BMW-ove emisije ugljika trebale biti povećane za 25% kako bi se uravnotežila vaga. Time se ukupna emisija CO2 povećava na 336 grama po milji, što je otprilike 50% više od Tesline emisije.

Prije nego počnete slaviti, entuzijasti električnih vozila, ima još nešto za razmotriti. Da bismo bili potpuno temeljiti, moramo također utvrditi ekološke posljedice proizvodnje baterije za vozilo Tesla. Nažalost, to nije lako izvršiti s potpunom točnošću. Zašto? Budući da Tesla nije otkrio nikakve podatke o ovom pitanju, stoga se moramo osloniti na znanje drugih stručnjaka. Pregledao sam brojna izvješća i analize koje pokušavaju izvesti zaključak o ekološkom utjecaju proizvodnje Teslinih baterija, ali većina njih je nepotpuna, izostavljajući kritične čimbenike poput učinaka vađenja sirovina.

Nakon opsežnog istraživanja, najobuhvatniji prikaz koji sam pronašao došao je iz izvješća Circular Energy Storagea, koristeći podatke koje je prikupio Argonne National Lab (PDF). Podaci laboratorija poznati su po svojoj temeljitosti, pokrivajući utjecaj svih kategorija prijevoza na okoliš. Na temelju tih podataka, procjenjuje se da je proizvodnja Tesla baterije od 100 kilovatsati rezultirala stvaranjem 7300 kg CO2. Budući da je Model 3 opremljen baterijom od 75 kWh, ta se brojka može smanjiti na 5500 kg CO2.

Od trenutka kada napusti zastupništvo, Tesla se već suočava sa značajnim nedostatkom. Međutim, ako analiziramo dostavljenu statistiku po milji, možemo izračunati koliko je vremena potrebno za rješavanje ovog problema. Rezultat? Otprilike 47.413 milja, što je jednako nešto više od tri godine prosječne vožnje za tipičnog Amerikanca. Nakon što se ovaj prag premaši, Tesla Model 3 će dovoljno kompenzirati svoj nedostatak i nastavit će biti ekološki prihvatljiviji od BMW-a.

Važno je imati na umu da je sljedeća procjena najpesimističnija projekcija. U slučaju da upravljate svojim električnim vozilom na Aljasci, koja ima najveću koncentraciju korištenja obnovljive energije u kontinentalnom dijelu SAD-a, Model 3 će emitirati samo 130 grama CO2 po milji. Posljedično, točka pokrića smanjena je na 26.699 milja, što je ekvivalent otprilike dvije godine tipične vožnje.

Kao takva, može se zaključiti da električna vozila još uvijek imaju značajno manji ekološki otisak od automobila na benzin, čak i kada se uzme u obzir korištenje električne energije dobivene iz ugljena i proizvodnja baterija.

Kada baterije za električna vozila izgube sposobnost zadržavanja naboja, što se događa? Nadalje, koliko dugo traje taj proces i kolika je potencijalna ušteda troškova upravljanja električnim vozilom u odnosu na korištenje benzina? Kako biste saznali odgovore na ova i još mnogo toga, budite sigurni da pripazite na nadolazeći nastavak EVs Exposed!

Chevrolet Trailblazer 2024 review

0

Neki crossoveri su dizajnirani da budu ugodni za vožnju, dok su drugi napravljeni da budu vizualno privlačni. Chevrolet Trailblazer spada u obje kategorije. Izvorno stvoren kao manja alternativa kompaktnom Chevy Blazeru, Trailblazer je prikladniji za gradsku vožnju nego za terensku vožnju. Njegov motor dolazi u dvije varijante: trocilindrični s turbopunjačem od 137 KS ili turbo-tri motor od 155 KS. Ovi pogonski sklopovi nisu potpuno nesposobni za postizanje velikih brzina, ali bi zahtijevali značajan napor i prostor. Modeli s pogonom na prednje kotače koriste kontinuirano varijabilni automatski mjenjač, ​​dok modeli s pogonom na sve kotače koriste uglađeniji, konvencionalni automatski mjenjač s devet stupnjeva prijenosa. Trailblazer zaostaje za konkurentima kao što su Kia Soul i Nissan Kicks u pogledu učinkovitosti goriva i cijene, ali ima najveći infotainment zaslon od ova tri. Veličina Blazera može zavarati, ali to kompenzira optimizacijom unutarnjeg prostora kroz mogućnost preklapanja suvozačevog sjedala. Ova značajka omogućuje prijevoz dužih predmeta. Dok je Trailblazer izvrsna opcija za one koji žive u studentskim domovima, očito je da su ga druga vozila u njegovoj klasi već nadmašila.

Zanimljivo je da je njegova početna cijena tek na 24.000 eura. što ga svrstava u rang jeftinijih terenaca.

Šta je novo kod Chevrolet Trailblazer 2024 godište

Iteracija Chevy Trailblazera iz 2024. doživjela je značajno pomlađivanje, s nizom novih značajki i izvana i iznutra. Trailblazer se sada može pohvaliti obnovljenom prednjom maskom i izmijenjenim prednjim svjetlima, što mu daje izgled sličan njegovom većem bratu, SUV-u Blazer. Dvije nove boje, Cacti Green i Copper Harbor, također su dodane zajedno sa svježim dizajnom kotača. Unutrašnjost je također nadograđena, uključujući 11,0-inčni infotainment zaslon osjetljiv na dodir koji standardno dolazi s 8,0-inčnim digitalnim mjeračem. Ovo je značajno poboljšanje u odnosu na manji zaslon koji je bio prisutan u prethodnom modelu. Chevy Trailblazer iz 2024. bit će dostupan za kupnju u jesen 2023. godine.

Trailblazer LT je visoko preporučeni izbor, s početnom cijenom od približno 25.000 USD. Ovaj model dolazi opremljen standardnim trocilindričnim motorom manje snage. Međutim, predlažemo nadogradnju na 1,3-litreni motor za nešto veću snagu i odabir pogona na sva četiri kotača koji će također dobiti automatski mjenjač s devet stupnjeva prijenosa.

Motor, transmisija i performanse

Slično Encore GX, Trailblazer predstavlja dvije opcije za trocilindrične motore s turbopunjačem, s 1,2-litrenim i 1,3-litrenim. Prvi model daje 137 konjskih snaga, a drugi 155 konja. 1,2-litreni motor dostupan je samo s pogonom na prednje kotače i kontinuirano varijabilnim automatskim mjenjačem (CVT). S druge strane, 1,3-litreni motor nudi opcijski sustav pogona na sve kotače. Ako odaberete sustav pogona na sve kotače, standardni CVT zamjenjuje se dobro usklađenim automatskim mjenjačem s devet stupnjeva prijenosa. Tijekom testiranja, ubrzanje 1,3-litrenog Trailblazera s pogonom na sve kotače nije impresioniralo, jer mu je trebalo ležernih 9,4 sekunde da postigne 60 milja na sat. Iako se Trailblazer čini energičnijim pri nižim brzinama u gradu nego što sugeriraju njegovi rezultati testiranja, uključivanje na autocestu ili izvođenje manevara pri mimoilaženju velikom brzinom zahtijeva prethodno planiranje. Trailblazer se dovoljno dobro nosi sa zavojima, ali njegova je vožnja često neravna zbog nesavršenosti ceste, iako ne pruža posebno atletsku šasiju.

Interijer i prtljažnik

Iako kabina vozila možda nema istu razigranu kvalitetu kao njegova vanjština, to kompenzira svojom praktičnošću, obiljem korisničkih značajki i dovoljno prostora, osobito u višim modelima. Vozački položaj je povišen, sličan SUV-u, a stražnja klupa je dovoljno prostrana da se udobno smjeste dvije odrasle osobe. Unutrašnjošću dominira crna plastika, ali zbog svoje teksture ne izgleda jeftino. Kako bi mu dali sofisticiraniji izgled, ukrasi na višoj razini imaju kromirane ukrase i ukrase u boji. Stražnji prostor je izdašan, s velikim prtljažnim prostorom, a Chevy ima sklopiva stražnja sjedala i suvozačevo sjedalo koje se može preklopiti za smještaj duguljastih predmeta.

Chevrolet Bolt Ev 2023 review

0

Primarna promjena za Chevy Bolt iz 2023. je značajan pad cijene za 5900 USD u usporedbi s modelom iz 2022. Time se MSRP smanjuje za impresivnih 10.900 dolara u odnosu na model iz 2021., unatoč tome što je u biti isti automobil. Ovo drastično smanjenje cijene strateški je potez Chevyja kako bi zadržao cijenu Bolta konkurentnom sada kada je tvrtka proizvela dovoljno električnih vozila da izgubi savezni porezni kredit od 7500 USD koji je prije bio primjenjiv na njihova električna vozila. Osim toga, služi kao lijek za reputaciju Bolta, koja je pretrpjela udarac zbog opoziva izdanog u četvrtom kvartalu 2020. za sve proizvedene vijke za rješavanje problema s baterijom koji bi mogao uzrokovati požar. Kao rezultat toga, proizvodnja Bolt EV i EUV zaustavljena je u studenom 2021., a nastavljena je u travnju 2022. nakon rješavanja problema. Nakon što je General Motors objavio da će se Bolt EV i njegov crossover brat prestati proizvoditi nakon modelne godine 2023., izvršna direktorica Mary Barra potvrdila je skoro uvođenje većeg Bolta, koji uključuje GM-ovu baterijsku tehnologiju Ultium i trebao bi stići 2025. Stoga se očekuje da će 2024. godina biti razdoblje relativnog mira prije uvođenja ovog novog i uzbudljivog razvoja.

Motor, snaga i performanse

Iako tek trebamo voziti Bolt EV iz 2023., njegov pogonski sklop i šasija identični su ranijim modelima kojima smo upravljali. Električni motor i dalje isporučuje 200 konjskih snaga i 266 Nft okretnog momenta, isključivo na prednje kotače. Ova postavka pruža živahan odgovor na papučicu gasa i dovoljan okretni moment pri niskim brzinama, što vam omogućuje brzo polijetanje kada se upali zeleno svjetlo na semaforu. Odazivi su nešto manje trenutni pri većim brzinama, ali bi novi električni Chevy ipak trebao učiniti mimoilaženje i spajanje s autocestom lakim. Očekujemo da će i dalje nuditi stabilnu vožnju, obilje snage i stil vožnje koji izaziva negativne predrasude o električnim vozilima. Dodatno, tu je i način vožnje s jednom pedalom koji se može aktivirati tipkom na središnjoj konzoli. Ova značajka pojačava regenerativno kočenje do točke u kojoj rijetko trebate koristiti kočnice za usporavanje.

Doseg, punjenje i trajanje baterije

Domet vožnje Bolt EV-a iz 2023. s punim punjenjem procjenjuje se na 259 milja prema EPA-i, što je ocjena koja odgovara onoj prethodne generacije Bolta i usporediva je s drugim električnim vozilima slične cijene, kao što je Hyundai Kona Electric. Naš test dometa na autocesti u stvarnom svijetu pri brzini od 75 milja na sat dao je domet od gotovo 220 milja, što je blizu procjene EPA-e. Međutim, u nekonvencionalnom testu dometa u kalifornijskoj Dolini smrti, uspjeli smo premašiti procijenjeni domet EPA-e od 259 milja. Tesla Model 3 Long Range može prijeći do 353 milje s jednim punjenjem, ali dolazi po znatno višoj cijeni. Bolt EV dolazi s dvorazinskim kabelom za punjenje koji se može priključiti u utičnice razine 1 (120 volti) i razine 2 (240 volti), čime se eliminira potreba mnogih vlasnika za kupnjom zasebnog kućnog punjača. Uz to, maksimalna brzina punjenja Bolta razine 2 povećana je na 11 kW, što omogućuje bateriji da se potpuno napuni za samo sedam sati. Elektrificirani hatchback i dalje nudi brzo punjenje istosmjernom strujom koje može dodati približno 100 milja dometa uz vezu 3. razine svakih 30 minuta.

Interijer i prostor

Chevrolet je poboljšao unutrašnjost vozila Bolt EV uvođenjem sofisticiranijeg dizajna koji uključuje poboljšane materijale i dodatne površine mekane na dodir. Upravljač je ažuriran s ravnim dnom, što mu daje sportskiji izgled, a vozač sada ima pristup 8,0-inčnoj potpuno digitalnoj skupini mjerača. Elektronički mjenjač zamijenjen je setom gumba i prekidača. Unatoč činjenici da najnoviji Bolt EV zadržava isti prostor za putnike kao i prethodni model, što uključuje udobno stražnje sjedalo na koje se mogu smjestiti dvije odrasle osobe, prednja su sjedala redizajnirana kako bi ponudila veću udobnost. Stražnji prtljažni prostor hatchbacka i dalje je 17 kubičnih stopa kada su stražnja sjedala podignuta, ali se širi na 57 kubičnih stopa kada su preklopljena.

Najbolja električna auta u 2023.godini

0

Električna auta polako zauzimaju svoje dominantno mjesto u automobilskoj industriji iako nam je to prije par godina bilo nepojmljivo. Naravno za Teslu ste svi čuli, a imamo i ovdje u susjedstvu svoje električno auto koje je kreirao Rimac, ali sada smo uradili i analizu koja su najbolja električna auta u 2023.godini

Hyundai’s Ioniq EV

Hyundai se namjerio natjecati s Teslinim modelom 3 izdavanjem svog najnovijeg električnog vozila, limuzine Ioniq 6. Vjerujemo da je ovaj automobil definitivni pobjednik, nakon što nas je impresionirao svojim iznimnim spojem stila i sadržaja. Kao dio Hyundaijevog podbranda Ioniq, koji je posvećen električnim vozilima, Ioniq 6 dijeli komponente s kutijastim Ioniqom 5 i dostupan je u konfiguracijama s jednim i s dva motora, s dvije opcije baterije. Aerodinamični oblik vozila, u kombinaciji s njegovim paketom baterija od 77,4 kWh (osnovni model ima manji paket od 53,0 kWh), znači da SE Long Range verzija Ioniqa 6 može pružiti maksimalni domet vožnje od približno 361 milju. Dizajn limuzine nadahnut je upečatljivim konceptom Prophecy iz Hyundaija, dajući mu futuristički i moderan izgled, a opet brz. Štoviše, Ioniq 6 nudi luksuzniju unutrašnjost od Modela 3 i može se pohvaliti s više ugrađene tehnologije od Hyundaijevih tradicionalnih limuzina na plin, kao što su Sonata i Elantra.

Njegova cijena je oko 40.000 eura

BMW i4 2023 godište

BMW i4 limuzina, koja je u potpunosti električna, ključna je komponenta BMW-ove sve veće ponude električnih vozila. Ima isti elegantan izgled kao Grand Coupe serije 4, ali s baterijskim pogonom i uglađenim iskustvom vožnje, što ga čini automobilom koji je osvojio nagradu 10Best. Postoje tri različite varijante modela i4: prve dvije pokreće jedan motor i imaju pogon na stražnje kotače. eDrive35 nudi 281 konjsku snagu i 260 milja EPA dometa, dok eDrive40 nudi 335 konjskih snaga i procijenjeni 300 milja dometa vožnje. i4 M50 s pogonom na sva četiri kotača, koji je najoštriji od tri, ima 536 konjskih snaga i EPA domet od 245 milja. Iskustvo vožnje modela M50 slično je onom kod modela M3, ali s uglađenijom kvalitetom vožnje, što je značajan kompliment. M50 može postići 60 mph za samo 3,3 sekunde, 0,2 sekunde brže od M3 Competition. Također može ubrzati od 50 do 70 mph za samo 2,0 sekunde, što je 0,7 sekundi brže od Bimmera. Kada ne ubrzava nevjerojatnom brzinom, i4 je hvalevrijedan svakodnevni vozač. Iako nema istu povratnu informaciju o upravljanju kao drugi M automobili, to je još uvijek uzbudljiva i uglađena limuzina s udobnom vožnjom i iznimno zadovoljavajućim upravljanjem poput sportske limuzine.

Cijena ovog BMW modela se kreće oko 50.000 eura

Tesla Model 3 2023

Zasigurno ne manjka mišljenja i rasprava oko Tesle i njenog izvršnog direktora Elona Muska. No, bez obzira na osobne stavove, ne može se poreći da je električni automobil Model 3 napravio revoluciju u svijetu električnih vozila. Njegova pristupačnost, impresivan doseg vožnje i iznimna izvedba učinili su ga popularnim izborom i održali ga konkurentnim protiv novijih električnih modela kao što su Hyundai Ioniq 6 i Polestar 2. Dok naš vlastiti dugoročni Model 3 i više testnih automobila otkrili mješovite kritike o kvaliteti izrade, Model 3 ostaje jednostavan za korištenje i ugodno iskustvo vožnje. Iako bi neki vozači možda više voljeli model Y SUV, model Long Range modela 3 nudi procijenjeni domet od 358 milja, što ga čini superiornim izborom po našem mišljenju, iako bi dodatna snaga i sportski izgled izvedbe Performance mogli biti primamljivi.

Cijena ove Tesle je iznenađujućih 39.000 eura

Polestar 2 2024

S elegantnim izgledom luksuzne limuzine, kao što je Volvo S60, Polestar 2 hatchback ističe se kao potpuno električno vozilo dizajnirano za budućnost bez plina. Kao podružnica Volva, Polestar je konstruirao 2 kako bi pružio željenu ravnotežu konjskih snaga i dometa, čak i na najosnovnijoj razini opreme. Početni model sa stražnjim pogonom ima 295 konjskih snaga i domet do 320 milja. Dodatno, dostupna su dva modela s pogonom na sva četiri kotača, jedan s 416 konjskih snaga i drugi s 469 konjskih snaga i paketom performansi namijenjenom entuzijastima. Oba modela s pogonom na sve kotače imaju domet do 276 milja prema tvrdnjama proizvođača. Iako je cijena Polestara 2 viša od osnovnog Tesla Modela 3, nudi veći domet od miljenika EV Elona Muska. Nadalje, Polestar 2 može se pohvaliti konvencionalnijim kokpitom, zajedno s instrumentnom pločom i softverom koji podržava Googleov Android. Unatoč stalnim poboljšanjima u značajkama, dometu i konjskim snagama svake godine, Polestar 2 mora nastaviti postajati sve jači kako bi ostao konkurentan električnim vozilima u nastajanju kao što su BMW i4 i Hyundai Ioniq 6.

Cijena ovog modela je oko 49.000 eura

Chevrolet Bolt EV

Od njegovog prvog izdanja 2016., Chevy je značajno poboljšao Bolt, transformirajući ga u prepoznatljiv mali električni hatchback s jedinstvenom estetikom koja pruža uvjerljivu ponudu vrijednosti. Bolt EV, koji se ne smije brkati s malo većim mini SUV-om Bolt EUV, najjeftinije je električno vozilo dostupno u SAD-u 2023. To ga čini izvedivijom alternativom manjim električnim vozilima kao što su Tesla Model 3 i Hyundai Kona Electric. Bolt ima jedan električni motor koji proizvodi 200 konjskih snaga i pokreće prednje kotače. Pogonski sklop postiže domet prema procjeni EPA-e od 259 milja s jednim punjenjem, a Bolt ima mogućnosti brzog punjenja istosmjernom strujom koje mogu dodati domet do 100 milja u samo 30 minuta. Unutrašnjost je neočekivano prostrana i poznata prethodnim vozačima Chevyja; kada se naslon stražnjeg sjedala spusti, Boltov prtljažni prostor velik je gotovo kao Chevy Equinox.

Ovaj je u klasi jeftinijih vozila čija je cijena samo 26.000 eura

Toyota Mirai

Toyota Mirai iz 2023. električni je automobil koji radi na vodik i visoko je specijalizirano vozilo unutar tržišne niše. Elegantnog je i sofisticiranog dizajna, s luksuznom kabinom koja je neočekivana za pogonski sklop s gorivim ćelijama koji stvara 182 konjske snage i ima domet od preko 400 milja prije nego što treba napuniti vodikom. Iako Mirai nije tako brz kao njegovi konkurenti u električnim vozilima koji se za punjenje baterija oslanjaju na stanice za punjenje, nudi glatku vožnju i okretno upravljanje. Međutim, unatoč svojim privlačnim značajkama, nije popularan izbor među potrošačima. To je prije svega zbog činjenice da trenutno samo Kalifornija ima dovoljnu infrastrukturu stanica za gorivo vodikom, što ozbiljno ograničava tržišnu sposobnost Miraija i njegovog glavnog konkurenta, Hyundaija Nexa.

Toyota Mirai je sa nešto malo većom cijenom koja se kreće oko 50.000 eura u zavisnosti od opreme.

Šta je bolje, dizel ili benzin? Koje auto treba uzeti u 2023. godini

0

Kada je u pitanju kupnja vozila, svaki ljubitelj automobila sigurno će se suočiti sa starim pitanjem: “Da li da se odlučim za benzin ili dizel?“. Stvarnost je u tome da ne postoji jasan ili univerzalan odgovor na ovo pitanje, budući da obje vrste motora imaju svoje jedinstvene prednosti i nedostatke.

Kako bismo donijeli utemeljenu odluku, neophodno je imati sveobuhvatno razumijevanje različitih elemenata koji utječu na učinkovitost goriva automobila, u rasponu od rutinskih troškova do općeg rada automobila. U ovom smo priručniku obradili sve kritične komponente koje se moraju uzeti u obzir pri odabiru između benzina i dizela.

Koja je razlika između auta na dizel i na benzin

Kada je riječ o izboru između benzinskih i dizelskih vozila, važno je uočiti značajne razlike između ta dva. Te razlike postoje kako bi se zadovoljile različite individualne potrebe. Samo pomnim razmatranjem svih ovih razlika možete osigurati da će automobil koji konačno odaberete besprijekorno odgovarati vašem željenom životnom stilu i ciljevima.

Nemojte zanemariti važnost sljedećih ključnih točaka:

Kupoprodajna cijena je iznos novca koji se plaća za stjecanje određene stavke ili imovine. Predstavlja novčanu vrijednost koja je dogovorena između kupca i prodavatelja u zamjenu za prijenos vlasništva nad predmetom ili imovinom. Kupoprodajna cijena može varirati ovisno o nizu čimbenika kao što su tržišna potražnja, oskudica artikla, stanje imovine i pregovori između uključenih strana.
Obično, ako ste na tržištu za vozilo s dizelskim motorom, možete očekivati ​​da ćete platiti višu cijenu nego što biste platili za benzinski ekvivalent.

Tijekom mjeseca studenog 2020. godine, početna cijena za 118i SE, koji je početni BMW serije 1 s benzinskim pogonom, bila je £24.965 u Ujedinjenom Kraljevstvu. Za usporedbu, 116d SE, koji se također smatra osnovnim modelom, prodavao se po početnoj cijeni od £26.485, ali ima dizelski pogon.
Ove je godine cijena Ford Focusa Titaniuma s 1,5-litrenim TDCi dizelskim motorom £680 viša od cijene usporedivog 1,0-litrenog EcoBoost benzinskog motora s istom izlaznom snagom.
Te je godine dizelski model Volvo V40 Momentum D2 koštao više od £1860 u usporedbi s benzinskim modelom T2.
U usporedbi s benzinskim vozilima, dizelski automobili obično su skuplji zbog dodatne opreme koju njihovi motori zahtijevaju. To uključuje SCR sustav koji ovisi o AdBlueu, koji je namijenjen pretvaranju opasnih emisija u bezopasne.

Emisije

PUTNEY, ENGLAND – JANUARY 10: Exhaust fumes from a car in Putney High Street on January 10, 2013 in Putney, England. Local media are reporting local environmental campaigners claims that levels of traffic pollutants, mostly nitrogen dioxide, have breached upper safe limits in the busy street in south west London. (Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images)

Kada se odlučujete između benzinskog ili dizelskog motora, važno je uzeti u obzir dvije primarne vrste emisija – CO2 i NOx, odnosno dušikov oksid. Što se tiče CO2, dizelski motori obično proizvode manje emisije od benzinskih motora. Međutim, vrijedi napomenuti da veličina motora također igra faktor: manji motori općenito proizvode niže razine CO2. Kao rezultat toga, moguće je da proizvođački automobil s benzinskim motorom emitira manje ugljičnog dioksida od dizelskog vozila.

Kada se uspoređuju motori većeg opsega, postaje očito da dizelski motori često pokazuju niže emisije ugljika od svojih benzinskih parnjaka, unatoč sličnoj snazi.

Emisije NOx imaju štetne učinke na kvalitetu zraka i mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija dišnog sustava. Vozila s dizelskim motorom posebno su odgovorna za veći udio NOx i emisija čestica nalik čađi u usporedbi s vozilima s benzinskim pogonom. U svjetlu toga, rješenje AdBlue uvedeno je kao sredstvo za ublažavanje štetnih učinaka tih emisija.

Što se tiče financijskih troškova, količina ispuštenog CO2 je odlučujući čimbenik u određivanju stopa Benefit-in-Kind (BIK) i Vehicle Accise Duty (VED) poreza. Prisutnost NOx sve je značajnija kada se uzme u obzir plaćanje za ulazak u urbana područja označena kao zone čistog zraka i dodatne naknade kao što je londonska naknada za otrovnost.

Tekući troškovi odnose se na troškove koji nastaju tijekom redovnog rada ili korištenja određenog proizvoda ili usluge. Ovi troškovi mogu uključivati ​​izravne troškove poput goriva, održavanja i popravaka, kao i neizravne troškove poput osiguranja, pristojbi za registraciju i amortizacije. Važno je uzeti u obzir sve tekuće troškove kada se razmatra ukupni trošak vlasništva proizvoda ili usluge.
Iako je bezolovni benzin općenito jeftiniji po litri od dizela, dobro je poznata činjenica da su dizelski automobili štedljiviji. Kao rezultat toga, kada se dugoročno razmatraju troškovi goriva, automobili s dizelskim motorom pokazuju se kao isplativija opcija.

Uz troškove goriva i poreze, vlasnici dizelskih vozila također moraju imati na umu važnost održavanja dosljedne opskrbe AdBlueom. AdBlue, koji obično košta 5 funti za spremnik od pet litara na benzinskim postajama i može trajati otprilike 3000 milja, stalni je trošak koji se ne smije zanemariti.

Sljedeće su statistike prosječne učinkovitosti goriva, sastavljene iz testiranja 135 dizelskih motora i 169 benzinskih motora:

Statistika pruža dovoljno dokaza da dizelski automobili nadmašuju benzinska vozila u pogledu učinkovitosti goriva u svim okolnostima.

Nakon analize troškova rada Nissana Qashqai Tekna u razdoblju od tri godine, otkriveni su sljedeći rezultati:

Ako vozite oko 10.000 milja godišnje na starijem modelu Nissan Qashqai, isplativije je odlučiti se za varijantu s benzinskim pogonom. Nasuprot tome, ako namjeravate prijeći veće udaljenosti, dizelski model je ekonomičnija opcija.

Sve u svemu, nemoguće je dati konačnu izjavu o učinkovitosti goriva bez razmatranja različitih čimbenika. Troškovi povezani s upravljanjem vozilom uvelike ovise o korištenju automobila, godini proizvodnje i brojnim drugim varijablama.

Važno je imati dobro definiranu strategiju pri kupnji automobila, posebice s obzirom na njegovu namjenu i učestalost korištenja.

Osiguranje

Cijena osiguranja za vozilo više ovisi o veličini motora automobila i tržišnoj vrijednosti nego o vrsti goriva koje troši.

Veći izdaci za popravke i zamjenske dijelove značajan su aspekt vezan uz dizelske automobile. To obično rezultira povećanjem premija osiguranja za vlasnike ovih vozila, kao što je prikazano na sljedećem dijagramu:

Porez

Iznos cestovnog poreza koji će se naplatiti na benzinski ili dizelski automobil ovisi o datumu prve registracije. Čak i ako se vozilo proda, izvorna porezna stopa će se zadržati.

Trenutne porezne strukture u Ujedinjenom Kraljevstvu sastoje se od sljedećeg:

Prije travnja 2017. uspostavljena je metoda za određivanje poreznih stopa u kojoj su kao temelj korištene službene emisije CO2. To znači da su automobili koji ispuštaju 100g/km ili manje CO2 izuzeti od oporezivanja automobila. Osim toga, dizelski i hibridni automobili koji su registrirani u tom razdoblju dobili su ili smanjene porezne stope ili su potpuno oslobođeni poreza zbog znatno niže emisije ugljika.
Nakon 1. travnja 2017. vlasnici automobila koji su registrirali svoja vozila u tom razdoblju plaćali su početnu uplatu isključivo na temelju emisije CO2 koju je proizveo njihov automobil. Nakon toga, dužni su plaćati fiksnu stopu od £155 godišnje (£145 za hibridna vozila). Jedino izuzeće od poreza na automobile u ovom programu odnosi se na automobile s nultom emisijom.
Počevši od 1. travnja 2018. svaki automobil s dizelskim motorom bit će podložan višoj poreznoj stopi tijekom prve godine rada, osim ako ne zadovoljava standard Euro 6d.
Počevši od 1. siječnja 2021., svi novi automobili koji se prodaju u Ujedinjenom Kraljevstvu moraju se pridržavati standarda Euro 6d. Ovaj standard nalaže da vlasnici dizelskih automobila koji svoja vozila registriraju nakon tog datuma neće morati plaćati veće poreze tijekom prve godine vlasništva.
Očito je da posjedovanje starijeg vozila s dizel motorom može rezultirati većim porezom na automobil koji se naplaćuje vlasniku.

Vožnja

Što se tiče vožnje automobila, postoje određene razlike između onih s pogonom na benzin i onih s pogonom na dizel. Jedna značajna razlika je da dizelski automobili posjeduju veću količinu okretnog momenta od svojih benzinskih modela, što rezultira snažnijom vučnom snagom.

Ako slučajno posjedujete prikolicu ili kamp kućicu i trebate je često vući, dizel vozilo bi bilo idealan izbor. Međutim, važno je napomenuti da dizelski automobili proizvode značajnu količinu buke.

Nasuprot tome, automobili na benzinski pogon zahtijevaju česte promjene brzina prilikom pretjecanja. Unatoč tome, na tržištu su se pojavili novi benzinski motori koji nude usporedive prednosti s dizel motorima, a imaju manje ograničenja.

Glavni cilj stvaranja ovakvih vozila je osigurati veću izlaznu snagu uz istovremeno poboljšanje učinkovitosti goriva. Neki od značajnih proizvođača automobila koji su ugradili takve benzinske motore u svoje modele su Ford, sa svojim 1,0-litrenim “EcoBoost” motorom, i Nissan, sa svojim 1,3-litrenim “DIG-T” motorom.

Udaljenost

Kao što je prethodno navedeno, dizelska vozila su učinkovitija u potrošnji goriva u usporedbi s benzinskim modelima. Osim toga, jedna litra dizelskog goriva sadrži približno 15% više energije od litre benzina. Kao rezultat toga, dizelski automobili zahtijevaju manje zaustavljanja u boksu tijekom dugog putovanja cestom, zahvaljujući učinkovitosti njihovih motora, koja je otprilike 20% veća od učinkovitosti benzinskih automobila. Zbog toga su dizelski automobili povoljna opcija za putovanja na velike udaljenosti zbog značajne prednosti koju imaju.

Izvođenje

Kada se odlučujete za vozilo koje će se prvenstveno koristiti za vožnje malim brzinama po gradu, općenito je najbolje odabrati ono koje radi na benzin. Ovaj izbor nije samo pristupačniji, već je i pouzdaniji od dizelskog automobila, koji zahtijeva redovite vožnje velikom brzinom kako bi održao svoju optimalnu funkcionalnost.

Koje su prednosti i nedostatci benzinskog motora?

Ukoliko živite u gradskoj urbanoj sredini i ne putujete često na daleka putovanja, onda je benzinski motor definitivno veća prednost u odnosu na dizelski. Slijedi pregled prednosti i nedostataka benzinskog motora

Prednosti

Nekoliko je prednosti posjedovanja vozila koje radi na benzin, kao što su:

Benzin je pristupačniji u usporedbi s dizelom, s razlikom od otprilike 2 penija po litri. Iako vam može uštedjeti samo £1 po punjenju od 50 litara, prednosti odabira benzina u odnosu na dizel s vremenom će postati vidljivije.
Za kratke izlete, automobil na benzin je najbolja opcija. Kada želite kupiti vozilo koje je sposobno za obavljanje rutinskih obaveza kao što je prijevoz djece u školu ili kupnja namirnica, automobil na benzin je idealan izbor.
Utvrđeno je da vozila s benzinskim pogonom proizvode manje emisija čestica, što može značajno smanjiti količinu lokalnog onečišćenja zraka.
Razina buke znatno je niža pri radu automobila s benzinskim pogonom u usporedbi s onim s dizelskim pogonom. Nadalje, vibracije su također znatno smanjene.
Održavanje benzinskog automobila obično je jeftinije od održavanja dizelskog vozila, u smislu administrativnih troškova i mehaničkih usluga, osim ako se automobil vozi na velike udaljenosti.
Tolerancija na niske temperature je kod benzina izuzetna. To je zbog činjenice da je točka smrzavanja benzina -60°C, što osigurava da se spremnik goriva ne može skrutiti, čak ni tijekom najhladnijih zimskih mjeseci u Ujedinjenom Kraljevstvu.


Nedostaci

Prilikom korištenja vozila na benzinski pogon možete naići na određene nedostatke, kao što su:

Poznato je da su benzinski automobili manje učinkoviti u pogledu potrošnje goriva. Dok benzin može koštati manje po litri za vlasnike automobila, njihova vozila općenito troše više goriva.
Benzinski automobili ispuštaju veću količinu ugljičnog dioksida u usporedbi s dizelskim vozilima. To ih čini manje ekološki prihvatljivima jer je CO2 povezan s klimatskim promjenama i drugim ekološkim problemima. Osim toga, odabir takvih motora može dovesti do povećanja poreza.

Koje su prednosti i nedostatci dizelskog motora?

Pogledali smo koje su glavne prednosti i nedostatci benzinskog motora, a sada ćemo uporediti i dizelski motor

Prednosti

Dizelska vozila nude mnoštvo prednosti, uključujući:

Za one koji kreću na duža putovanja, savjetuje se da se odluče za dizelske motore umjesto benzinskih. To je zbog činjenice da dizelski motori nude veću snagu pri nižim okretajima motora, što ih čini prikladnijima za dulja putovanja automobilom.
Dizelski automobili imaju jasnu prednost jer nude vrhunsku ekonomičnost goriva u usporedbi s benzinskim automobilima. To je prije svega zbog činjenice da dizelsko gorivo sadrži veću energetsku snagu po litri.
Kako bi se smanjila emisija ugljičnog dioksida, predlaže se da dizelski automobili proizvode manje CO2 od svojih benzinskih motora.
Ako vam je često potrebna vuča teških tereta, dizelski automobili mogu biti idealna opcija za vas zbog svog impresivnog momenta. Imajte to na umu kada razmišljate o kupnji sljedećeg vozila.
Nedostaci
Iako dizelsko gorivo i automobili koji ga koriste imaju svoje prednosti, postoje i neki nedostaci koje treba uzeti u obzir prije kupnje.

U većini slučajeva trošak kupnje vozila s dizel motorom veći je od troška kupnje vozila s benzinskim motorom. To se može pripisati činjenici da dizelski automobili često imaju višu nabavnu cijenu u usporedbi s benzinskim automobilima.
Emisija iNOx plinova iz starijih dizelskih automobila može rezultirati lošom kvalitetom zraka, osobito u gusto naseljenim područjima.
Otpornost na mraz je ograničena. Dizelsko gorivo ima tendenciju želatiniranja po hladnijem vremenu.
Što se tiče troškova održavanja, popravak dizelskih vozila može biti skup. To je prvenstveno zbog naprednih filtara i sustava za kontrolu emisije koji se koriste u modernim dizelskim motorima.

Da li su električna ili hibridna auta budućnost auto industrije?

Društvo proizvođača i trgovaca motorima (SMMT) izvijestilo je o značajnom padu registracija dizelskih vozila u 2020., s padom od 60%. Registracije benzinskih vozila također su zabilježile pad od 47,5%, dok je prodaja baterijsko-električnih vozila doživjela značajan porast od 161%.
Štoviše, uključeno u plan od deset točaka za zelenu industrijsku revoluciju koji je objavljen krajem 2020., vlada je preuzela zadatak osigurati glavnim engleskim cestama A i autocestama oko 6000 punionica koje su velike snage.


Britanska administracija preuzela je sljedeće obveze:

Cilj je implementacija novog regulatornog sustava usmjerenog na smanjenje emisija do 2024. godine.
Ulaganje od 582 milijuna funti dodijeljeno je bespovratnim sredstvima za plug-in s ciljem smanjenja troškova vozila s nultom emisijom najmanje do 2022./23.
Do ožujka 2025., automobili koji proizvode nultu emisiju imat će povlašteni tretman u smislu poreznih stopa za automobile.
Može se sa sigurnošću reći da će popularnost električnih i hibridnih automobila nastaviti rasti još dramatičnije nego što je sada.

Hibridna vozila su vrsta automobila koja koristi kombinaciju motora na benzin i elektromotora. Ova kombinacija omogućuje učinkovitiju upotrebu goriva i smanjenje emisija, što ih čini popularnim izborom za one koji žele smanjiti svoj ugljični otisak. Hibridna vozila također dolaze u raznim modelima, uključujući limuzine, terenska vozila, pa čak i kamione. Prvo hibridno vozilo, Toyota Prius, predstavljeno je u Japanu 1997. godine i od tada je postalo globalna senzacija, a mnoge su druge tvrtke slijedile taj primjer s vlastitim hibridnim modelima.
Hibridni automobili opremljeni su s dva motora i koriste više od jednog izvora energije, naime zapaljiva fosilna goriva i električnu energiju. Ova dva pogonska sklopa rade u tandemu za prijenos snage na kotače kroz sofisticirani prijenosni sustav.

U većini slučajeva, električni motor pruža podršku motoru s unutarnjim izgaranjem tijekom izazovnih okolnosti, poput strmih uspona i prolaska drugih vozila. Čineći to, smanjuje opterećenje glavnog motora, smanjuje njegovu stopu amortizacije i smanjuje količinu potrebnog goriva.
Prošireni raspon hibridnih vozila između točenja goriva jedna je od njihovih prepoznatljivih značajki, što rezultira nižim operativnim troškovima. Ipak, zamršeni sustav koji postoji uzrokuje da im je početni trošak veći od konvencionalnog vozila.

Električni automobili su posljednjih godina stekli popularnost zbog svoje ekološke prihvatljivosti i energetske učinkovitosti. Pokreću ih punjive baterije koje električnu energiju pretvaraju u mehaničku za pokretanje vozila. Dok neki mogu tvrditi da je početni trošak kupnje električnog automobila veći od troška tradicionalnog automobila na benzin, dugoročne uštede na troškovima goriva i smanjene emisije ugljika čine ga vrijednom investicijom. Osim toga, napredak u tehnologiji doveo je do poboljšanja u trajanju baterije i infrastrukturi za punjenje, čineći električne automobile praktičnijim izborom za svakodnevnu upotrebu.
Kao što ime sugerira, električna vozila (EV) rade pomoću elektromotora s baterijom kao izvorom energije, za razliku od motora s unutarnjim izgaranjem. U usporedbi s benzinskim ili dizelskim motorima, dizajn je jednostavniji, s manje pokretnih dijelova i manje potrebnog održavanja. Električna vozila su ekološki prihvatljiva, rade tiho, imaju veliki okretni moment od niskih okretaja u minuti i nude visoku razinu sigurnosti na cesti. Međutim, oni imaju neke nedostatke, uključujući ograničenu rezervu snage, visoku cijenu, osjetljivost na niske temperature i relativno mali broj stanica za punjenje.

2023 Honda CR-V Review

0

Ne može se precijeniti značaj reimaginirane Honde CR-V iz 2023. za proizvođača automobila. Kao Hondin najpopularniji model, natječe se u visoko konkurentnoj automobilskoj kategoriji: kompaktni SUV-ovi. Stoga je imperativ da ovaj crossover SUV bude izveden besprijekorno, a Honda ne razočarava s novim CR-V-om. No, unatoč svojim prednostima, Honda neočekivano zaostaje za svojim suparnicima u određenim područjima gdje je trebala briljirati.

2023 CR-V je vozilo koje je doživjelo značajne promjene, s poboljšanjima i inovacijama koje su implementirane u cijelosti. Ishod je Honda CR-V koja je i šira i prostranija, ukupno veće veličine i robusnije estetike. Jedno značajno poboljšanje su redizajnirana sjedala, koja su poboljšana kako bi pružila višu razinu udobnosti. Dodatno, vozilo ima vrhunske tehnološke nadogradnje koje predstavljaju sljedeću generaciju automobilskog napretka. Konačno, polovica ponude sada standardno dolazi s novim, dvomotornim hibridnim pogonom, što je uzbudljiv novi razvoj za CR-V.

Hondina linija za 2023 CR-V uključuje četiri različite opreme – EX, Sport, EX-L i Sport Touring. Modeli EX i EX-L opremljeni su benzinskim motorom s turbopunjačem, dok modeli Sport i Sport Touring imaju hibridni pogonski sklop. CR-V EX sada je osnovna oprema, iako je sve samo ne osnovni i dijeli istu vanjštinu kao i CR-V EX-L. Cijene se kreću od 31.610 USD do 39.100 USD, isključujući odredišnu naknadu od 1.295 USD bez kompromisa u kvaliteti.

Šta kažu vlasnici za svoju Hondu CR-V

Honda CR-V je sudionik tržišne divizije kompaktnih SUV vozila. Prema potvrđenim podacima o kupcima novih vozila prikupljenim za studiju J.D. Power 2022 Automotive Performance, Execution and Layout (APEAL), žene kupci novih Honda CR-V čine 52 posto ukupnih kupaca (u usporedbi s 49 posto u segmentu ). Štoviše, prosječna dob kupca nove Honde CR-V je 59 godina (u usporedbi s 57 godina u segmentu).

Tijekom APEAL studije, sudionici su zamoljeni da procijene prethodni model CR-V u 10 ključnih područja. Ta su područja poredana u nastavku po važnosti, počevši od najpoželjnijih aspekata vozila i završavajući s najmanje poželjnim.

Osjećaj vožnje obično se naziva “osjećaj vožnje”.


Estetika vanjskog izgleda proizvoda ili predmeta, koja se obično naziva vanjskim stilom, ključni je aspekt dizajna koji može značajno utjecati na kupčevu odluku o kupnji.
Kada je u pitanju čin navlačenja i skidanja kravate, postoje određene tehnike koje taj proces mogu učiniti lakšim i učinkovitijim.


Osjećaj sigurnosti dok nosite kravatu.


Dizajn interijera uključuje umjetnost i znanost poboljšanja unutarnjeg prostora zgrade ili prebivališta kako bi se postiglo estetski ugodnije i funkcionalnije okruženje. Ovo polje obuhvaća niz disciplina, uključujući arhitekturu, dizajn namještaja, dizajn tekstila i teoriju boja. Cilj uređenja interijera je stvoriti prostor koji je istovremeno udoban i vizualno privlačan, a istovremeno ispunjava potrebe i sklonosti pojedinaca koji će u njemu boraviti. Od odabira namještaja, rasvjete i tkanina do odabira boja i rasporeda ukrasnih elemenata, dizajneri interijera rade na stvaranju prostora koji odražavaju osobnost i stil njihovih klijenata.
Proces pokretanja i konfiguriranja sustava ili aplikacije.
Udobnost tijekom vožnje ključni je faktor za mnoge vlasnike automobila. Iskustvo vožnje može se znatno poboljšati udobnom vožnjom.
Pogonski sklop ključna je komponenta svakog vozila. Odgovoran je za prijenos snage s motora na kotače, omogućujući vozilu kretanje. Pogonski sklop uključuje nekoliko međusobno povezanih dijelova, kao što su motor, prijenos, pogonsko vratilo, diferencijal i osovine. Svaka od ovih komponenti ima ključnu ulogu u cjelokupnoj izvedbi vozila. Pogonski sklop mora biti dobro održavan kako bi se osigurale optimalne performanse i dugovječnost vozila.


Infotainment


Ušteda goriva odnosi se na učinkovitost kojom vozilo troši gorivo. To je mjera udaljenosti koju vozilo može prijeći s određenom količinom goriva. Što je veća ekonomičnost goriva, to više kilometara vozilo može prijeći bez potrebe za dolijevanjem goriva.
Prema studiji APEAL za 2022., kompaktni SUV modeli rangirani su na temelju različitih faktora, a prethodna generacija CR-V pozicionirana je na 16. mjestu od 17 modela.

Šta kažu naši eksperti za Hondu CR-V

Kompaktni crossover SUV-ovi imaju atraktivnu značajku, a to je jednostavnost ulaska i izlaska iz vozila. Za razliku od automobila u koje čovjek sam upada i izdiže se, u ove SUV-ove možete ući i izaći. Dodatno, stražnja vrata ovih SUV vozila otvaraju se pod kutom od gotovo 90 stupnjeva, što olakšava ukrcaj putnika na stražnje sjedalo. Međutim, mora postojati dovoljno slobodnog prostora kako bi se osigurala ovakva lakoća ulaska i izlaska u CR-V.

Nakon što zauzmete svoje mjesto za upravljačem novog CR-V-a, brzo ćete shvatiti koliko je jednostavno promatrati okolinu. Bez obzira na to promatrate li što je ispred vas, vozite li se unatrag, provjeravate promet u svojim zrcalima ili se povlačite s nagnutog parkirnog mjesta dok gledate preko ramena, upravljanje ovim SUV-om je jednostavno. Honda se čak pobrinula da dizajnira gornji dio ploče s instrumentima kako bi spriječio bilo kakvu refleksiju u danima kada sunce jako sja.

Honda je predstavila nove dizajne prednjih sjedala u 2023 CR-V, koji obećavaju poboljšati držanje vozača i smanjiti umor. Ovi novi dizajni sjedala su impresivni, po mom mišljenju. Vozačko sjedalo u svakom modelu CR-V uključuje električno podešavanje u 10 smjerova kao standardnu ​​značajku. Osim toga, modeli EX-L i Sport Touring mijenjaju standardne platnene presvlake za kožu.

Jedan od dodatnih atributa opreme EX-L i Sport Touring je uključeno suvozačevo sjedalo podesivo u 4 smjera. Iako bi podešavanje visine bilo idealno za ovo sjedalo, čak bi i ručna poluga bila dovoljna. Unatoč tome, najnoviji dio sjedala u CR-V-u je ugodan i pruža dovoljno udobnosti i potpore, čineći nepostojanje regulatora visine oprostivim.

2023 CR-V dolazi opremljen s dvozonskom automatskom klimom kao standardnom značajkom, kao i grijanim prednjim sjedalima za dodatnu udobnost. Razina opreme CR-V Sport Touring uključuje grijani upravljač kao dodatni bonus. Međutim, vrijedi napomenuti da dok drugi konkurenti mogu nuditi grijana stražnja ili ventilirana prednja sjedala, te značajke nisu uključene u Hondin CR-V.

Udobnost stražnjeg sjedala je izuzetna, jer je moje testno vozilo, model Sport Touring, imalo stražnje ventilacijske otvore za klima uređaj, dva USB priključka za punjenje i obilje prostora za protezanje nogu. Novi CR-V dizajniran je imajući na umu obitelji, s lakoćom prihvaća i dječja sigurnosna sjedala okrenuta unatrag i mršave tinejdžere. Međutim, sjedenje za više od četiri osobe bilo bi tijesno.

Iako je skladišnog prostora u ovom vozilu dovoljno, svakako ima mjesta za poboljšanja. Jedan od primjera ovoga je mjenjač koji se pokreće kabelom, što je moja osobna preferencija, ali nažalost sprječava Hondu da uključi ladicu za pohranu ispod središnje konzole. Nadalje, Honda je propustila priliku dodati policu na armaturnu ploču koja bi se mogla sakriti iza atraktivne žičane mreže. Na kraju, vozačevo sjedalo zanemaruje džep za pohranu za osobu koja zauzima lijevo stražnje sjedalo.

Kada je u pitanju prtljažni prostor, Honda je već postigla razinu izvrsnosti koja ne zahtijeva dodatna poboljšanja. Nakon otvaranja podiznih vrata, otkrit ćete da je na raspolaganju između 36,3 i 76,5 kubičnih stopa. Ova količina je ekvivalentna prtljažnom prostoru koji nude određeni SUV-ovi srednje veličine.

Kakav je osjećaj voziti Hondu CR-V

Honda je opremu EX i EX-L opremila poboljšanom verzijom pogonskog sklopa korištenog u prethodnoj generaciji CR-V-a. 1,5-litreni 4-cilindrični motor s turbopunjačem sada ima novi turbopunjač koji omogućuje brži pristup najvećem okretnom momentu motora, a kontinuirano varijabilni automatski mjenjač (CVT) opremljen je novim programiranjem stupnjevanja, što rezultira organskijim zvukom i osjetiti. Nadograđeni pogonski sklop sposoban je generirati 190 konjskih snaga pri 6000 okretaja u minuti i 179 funti-stopa okretnog momenta između 1700 okretaja u minuti i 5000 okretaja u minuti.

Odlučite se za CR-V Sport ili Sport Touring i dobit ćete četvrtu iteraciju Hondinog dvomotornog hibridnog pogona kao dio standardne opreme. Ovaj pogonski sklop kombinira 2,0-litreni 4-cilindrični motor s Atkinsonovim ciklusom, litij-ionsku bateriju i par električnih motora koji su postavljeni jedan pored drugog. Jedan od motora funkcionira kao prijenos, dok drugi motor pruža pomoć elektromotoru u većini slučajeva i malu brzinu električne vožnje na kratkim udaljenostima.

Snaga hibridnog pogona iznosi ukupno 204 konjske snage, s električnim motorom koji pruža do 247 funta-stopa okretnog momenta od nula do 2000 o/min. Nadalje, Honda je uspjela ublažiti stalnu buku hibridnog pogona pomoću novog dizajna Linear Shift Control, koji CR-V-u daje konvencionalniji zvuk i osjećaj automatskog mjenjača. Hondine izmjene pokazale su se vrlo učinkovitima, pružajući znatno poboljšano iskustvo vožnje u usporedbi s prethodnom generacijom CR-V Hybrid.

Za 2023 CR-V, svi modeli osim Sport Touringa nude opciju pogona na sve kotače (AWD). Honda je ažurirala AWD sustav za ovogodišnji model, omogućujući da se do 50% snage isporučuje na stražnje kotače. Uz to, CR-V sada ima novi način vožnje po snijegu uz normalne i ekonomične načine rada, kao i novi sustav kontrole pri spuštanju nizbrdo. S druge strane, hibridni modeli imaju ekskluzivni Sport način vožnje.

Ažuriranja CR-V-a doprinose ugodnijem iskustvu vožnje. Povećanjem torzijske krutosti za 15 posto, poboljšana je vožnja SUV-a i upravljivost. Dodatno, upravljanje s promjenjivim omjerom pruža poboljšani osjećaj točnosti i osjećaja. Oni koji se odluče za Sport Touring opremu mogu uživati ​​u 19-inčnim kotačima kao standardnoj opremi.

Nakon što sam testirao i CR-V turbo i CR-V hibrid, preferirao sam potonji. Turbo motor pokazuje određeno zaostajanje tijekom ubrzanja od potpunog zaustavljanja, dok hibridni pogonski sklop s električnom potporom nema. Uz to, hibrid nudi odgovarajuću količinu snage i ne proizvodi neugodne zvukove kao prethodna generacija CR-V hibrida.

Dodatno, slično ostalim Hondinim modelima, nedavno predstavljeni CR-V može se pohvaliti impresivnim voznim sposobnostima. Njegovo upravljanje je predvidljivo, sigurno i ulijeva povjerenje bez obzira na okruženje u vožnji, potencijalno uzrokujući da vozač prekorači očekivanu brzinu. Upravljanje je izvanredno, dok regenerativne kočnice nude fantastičnu taktilnu povratnu informaciju, a gume Sport Touring varijante pružaju dovoljno prianjanja. CR-V pokazuje izrazito stabilan položaj u zavojima, što ga čini vještim u podnošenju neobaveznih i brzih manevara. U konačnici, CR-V se pokazao kao vrlo kompetentno vozilo u bilo kojem scenariju vožnje.

Čini se da sustav ovjesa CR-V-a zaostaje za uvjetima na cesti korak ili dva. Najbolji primjer ovoga može se vidjeti kada naiđete na neravninu nakon koje slijedi pad tijekom vožnje Malibu Canyon Roadom. Sustav ovjesa SUV-a reagirao je previše nježno, posebno prema naprijed. Slični su problemi također bili prisutni prilikom prelaska ceste Encinal Canyon, gdje je neravni kolnik uzrokovao više okomitih pokreta tijela nego što se smatralo poželjnim.

Dok vozite nižim brzinama gradskim ulicama, CR-V bi se mogao činiti užurbanim, pružajući više informacija o nesavršenostima kolnika nego što bi se željelo. Nadalje, kada se krećete preko neravnina i neravnina pri većim brzinama, dio buke ovjesa može se čuti unutar vozila. CR-V se čini čvrstim kada se suoči s jačim udarcima, ali moglo bi mu pomoći da bude mekši u gradu i krući kada se vozi većim brzinama.

Općenito, CR-V Sport Touring je izvrsno vozilo za upravljanje. Međutim, mogao bi imati koristi od gipkijeg ovjesa tijekom vožnje u urbanim područjima i tvrđeg ovjesa pri vožnji drugim terenima.

Motor, transmisija i performanse

Standardni motor za CR-V je 1,5-litreni četverocilindrični turbopunjač koji proizvodi 190 konjskih snaga. Ovaj motor je uparen s CVT-om, a može biti uparen s pogonom na prednje ili sve kotače. Svi modeli LX, EX i EX-L dolaze s ovom postavkom. S druge strane, modeli Sport i Sport Touring dolaze s hibridnim pogonskim sklopom koji kombinira 2,0-litreni četverocilindraš s dva elektromotora, za kombiniranu snagu od 204 konjske snage. Dok Sport može biti opremljen pogonom na prednje ili sve kotače, Sport Touring standardno dolazi s pogonom na sve kotače. Tijekom našeg testiranja, Sport Touring Hybrid uspio je postići 60 mph za respektabilnih 7,9 sekundi. Sve verzije CR-V dolaze s kontrolom nizbrdice, koja pomaže u održavanju brzine SUV-a tijekom malih brzina, strmih ili skliskih nizbrdica. Većina modela opremljena je 18-inčnim kotačima, dok Sport ima crne. Sport Touring se ističe ekskluzivnim 19-inčnim obojenim crnim kotačima. Po prvi put, procjenjuje se da će hibridni modeli imati mogućnost vuče do 1000 funti. Iako možda ne posjeduje uzbudljive mogućnosti upravljanja koje obožavamo u Mazdi CX-50 i Volkswagen Tiguanu, novi CR-V nudi udobnu vožnju i dovoljno energije da ne bude zamoran.