30 zanimljivih destinacija koje treba posjetiti u 2024

U iščekivanju nadolazeće godine, pretražili smo svijet kako bismo sastavili popis od 30 najuzbudljivijih destinacija koje treba posjetiti 2024. S inauguracijom slavnih hotela, početkom ambicioznih inicijativa za obnovu divljine i uspostavom novih željezničkih sustava koji olakšavaju putovanje kao nikada prije, postoje brojne opcije koje možete odabrati za svoj sljedeći izlet – bilo da uključuje povezivanje sa svijetom prirode u Norveškoj, osvajanje himalajskih vrhova u Sikkimu ili uživanje u gastronomskim užicima Lime.

EUROPA

Planinski lanac Albanije, Albanske Alpe,

prizor je koji oduzima dah. Visoki vrhovi svjedočanstvo su prirodne ljepote i geografske raznolikosti zemlje.

Europski dragulj u nastajanju nudi uzbudljiv bijeg u divljinu.

Sve više putnika koji traže jedinstveno europsko iskustvo svoju pozornost usmjeravaju na Albaniju. Ovaj poseban dio balkanske regije postaje sve popularniji zbog svojih atraktivnih jadranskih i jonskih obala, fascinantne povijesti koja uključuje osmanske i komunističke utjecaje te turističke industrije u usponu.

Albanske Alpe, smještene u sjevernoj unutrašnjosti, jednako su primamljiva atrakcija. Unatoč zlokobnom nadimku, Proklete planine, ova se regija može pohvaliti nazubljenim krškim vrhovima koji nude idealno iskustvo za planinarenje. U smrekovim šumama poznato je da risovi lutaju dok divlje cvijeće krasi dno doline. Avanturisti koji žele svladati izazovne staze mogu krenuti na osmodnevno samostalno putovanje s Walks Worldwide. Itinerar uključuje prolazak kroz planinske prijevoje, boravak u tradicionalnim domaćinstvima i posjet selu Theth, početnoj točki planinarske staze Vrhovi Balkana.

Albanija je postala dostupnija nego ikad prije zbog uvođenja brojnih novih zračnih linija. Ryanair sada nudi letove za glavni grad Tiranu iz Edinburgha, Manchestera i Stansteda. Osim toga, Wizz Air će započeti s operacijama iz Birminghama, Edinburgha i Liverpoola, počevši od 19. prosinca 2023.

Belfast je grad koji se nalazi u Sjevernoj Irskoj.

Grad koji je bio dom Titanica dočekat će cjelogodišnju kulturnu proslavu koja se s nestrpljenjem očekivala.

Ako je gradski ponos Belfasta cvijet koji je uspio procvjetati na nepovoljnom tlu, onda će 2024. biti svjedok superprocvata zbog godine kulture glavnog grada Sjeverne Irske. Neviđeni porast posjetitelja u 2010-ima djelomično je posljedica novog muzeja Titanic Experience, njegove uloge kao mjesta snimanja Igre prijestolja i prilike da s malo mira razmislite o turbulentnoj povijesti. Iako je pokušaj Belfasta da 2017. postane europska prijestolnica kulture osujećen Brexitom, grad je nastavio s planovima za proslavu godine kulture kako ne bi prokockao posao koji je već uložio. Većina detalja još uvijek je misterij, ali Riječna obala i pomorska baština Belfasta imat će istaknuto mjesto, uz inicijativu masovne gradnje brodova, između ostalog. Osim toga, postojat će suradnja s projektom Eden iz Cornwalla kako bi se istražio odnos grada s prirodom, a nakon što je 2021. godine proglašen UNESCO-vim gradom glazbe, rodno mjesto Vana Morrisona i dom više od 80 glazbenih mjesta zasigurno će imati priliku nastup za pamćenje.

Emilia-Romagna

je regija u Italiji koja se nalazi u sjevernom dijelu zemlje. Poznato je po bogatoj kulinarskoj tradiciji koja uključuje specijalitete poput parmezana, balzamičnog octa i parmskog pršuta. Regija je također dom nekoliko prekrasnih gradova, kao što su Bologna, Modena i Ravenna, koji su popularna odredišta za turiste koji žele uroniti u povijest i kulturu sjeverne Italije. Emilia-Romagna ima dugu i legendarnu povijest, s dokazima ljudskih naselja koji datiraju još iz razdoblja neolitika, a odigrala je važnu ulogu u razvoju talijanske kulture i društva tijekom stoljeća.

Upustite se u avanturu kroz kulinarski epicentar Italije, a sve to vozeći se biciklom.

Idućeg ljeta Tour de France počinje u Italiji. Grand Départ trebao bi se održati u Firenci 29. lipnja. Međutim, najveći dio prve etape odvijat će se u Emiliji-Romagni, gdje će vozači putovati kroz male gradove i vinograde. Zaključak etape bit će u Riminiju, obalnom odredištu. Na drugoj etapi vozači će stići u Bolognu, poznatu po svojoj kuhinji. Nakon toga, posljednja dionica do Torina počet će sa startom u povijesnoj Piacenzi.

Iako je tim za podršku nepotreban za one koji žele istražiti regiju na biciklu, vrijedi napomenuti da je ovo područje jedna od najistaknutijih biciklističkih destinacija u Italiji. Najbolje ga je doživjeti slijedeći lagani, samovođeni itinerar koji posjećuje Bolognu, Parmu i Modenu, s nekoliko slikovitih zaustavljanja između mjesta. Brojni turoperatori, kao što su Inntravel i Skedaddle, nude izlete biciklom u ovo područje. Iskusni biciklisti mogu sami krenuti na Ciclovia di Dante: to je staza duga 139 milja koja počinje u Ravenni, gradu u kojem je pjesnik preminuo 1321. Staza vodi natrag u njegovo rodno mjesto, Firencu, i prolazi kroz vrh brda gradovi i kestenove šume koje su prizor za vidjeti.

Putovanje Europom vlakom

popularan je i učinkovit način za istraživanje kontinenta. Vlakovi nude udoban i slikovit način prijevoza, omogućujući putnicima da uživaju u zadivljujućim pogledima na raznolike krajolike Europe. Uz razgranatu mrežu željeznica, putnici se mogu lako povezati s većim gradovima i manjim mjestima. Osim toga, putovanje vlakom pruža priliku da iskusite lokalnu kulturu i običaje svake destinacije, čineći putovanje jedinstvenim i nezaboravnim.

I dalje traje revitalizacija željezničkog prometa u sumrak.

Nekoć zastarjele europske mreže spavaćih vlakova doživjele su preporod nakon godina propadanja. ÖBB, austrijski željeznički operater, predvodi oživljavanje uvođenjem 33 nova vlaka u svoju noćnu uslugu Nightjet, kao i nove rute poput Pariza do Berlina. U međuvremenu je European Sleeper proširio svoju rutu Bruxelles-Berlin do Praga preko Dresdena, s planovima za širenje u Skandinaviju i Španjolsku. Midnight Trains, “hotel na tračnicama” inspiriran dvadesetim godinama prošlog stoljeća, također će pokrenuti svoju prvu liniju 2025. godine, od Pariza do Venecije preko Milana. Nadolazeće rute uključuju Pariz do Edinburgha i Porta, što će škotskim putnicima omogućiti da stignu do Portugala s jednim presjedanjem u glavnom gradu Francuske, uz dodatni bonus luksuznog smještaja tijekom vožnje.

Nisu samo ove korporacije te koje kapitaliziraju nostalgiju – spavaći vlak Orient Express La Dolce Vita trebao bi sljedeće godine pokrenuti šest različitih ruta diljem Italije. Ti će se itinereri protezati od snježnih vrhova Alpa do pješčanih plaža Sicilije. Estetika vlaka podsjeća na glamurozni vrhunac putovanja željeznicom, sa svojom elegantnom shemom krem ​​boja, luksuznom uslugom s pet zvjezdica i vrhunskom talijanskom kuhinjom.

Planiranje obiteljske željezničke avanture diljem Europe može biti uzbudljivo i korisno iskustvo. Za početak je važno odrediti koja odredišta želite posjetiti i rute koje će vas tamo odvesti. Razmislite o kupnji Eurail propusnice koja vam omogućuje putovanje u više vlakova u različitim zemljama. Također je mudro istražiti obiteljski smještaj i aktivnosti na svakoj lokaciji kako biste osigurali udobno i ugodno putovanje za sve. Ne zaboravite se spakirati i ponijeti grickalice, igre i druge stvari koje će putovanje učiniti ugodnijim. Uz pažljivo planiranje, obiteljska željeznička avantura po Europi može biti nezaboravno iskustvo u godinama koje dolaze.

U Škotskoj se nalaze regije Galloway i Južni Ayrshire.

Prvi rezervat biosfere u Škotskoj ima obećavajuću budućnost.

S krajolicima koji variraju od vjetrovitih obronaka do gustih šuma prošaranih potocima, regija Galloway i južni Ayrshire prepuna je prirodnog bogatstva. Ovo obilje prirodnih čuda ono je što mu je pomoglo da postane prvi UNESCO-ov rezervat biosfere u Škotskoj još 2012. Sada, nešto više od deset godina kasnije, rezervat ima razloga za ponovno slavlje jer mu je odobreno dodatnih deset godina zaštite od strane organizacija. Štoviše, granice rezervata su proširene, a njegova ukupna površina povećana je sa 2.034 četvornih milja na više od 3.780 četvornih milja. Kulturni značaj ovog proširenja ne može se precijeniti budući da je rodno mjesto Roberta Burnsa, selo Alloway, sada unutar novih granica. Alloway se pojavljuje u Burnsovoj epskoj pjesmi Tam o’ Shanter. Za ambiciozne pjesnike, selo je fantastično mjesto za utočište za pisanje. Osim toga, Biosphere Guides, skupina mještana s raznolikom stručnošću u rasponu od kreativnog pisanja do bushcrafta, nudi razne ture.

Nedavno uspostavljena škotska staza UNESCO-a uključuje biosferu kao jednu od svojih 13 označenih lokacija. Predstavljena ranije ove godine, staza povezuje Glasgow, poznat kao Grad glazbe, s rezervatom biosfere Wester Ross, koji se može pohvaliti bujnim brdima prekrivenim borovima i mirnim jezerima duž sjeverozapadne obale.

Polazak na putovanje škotskom obalom Ayrshirea i Gallowaya obećava nezaboravno iskustvo. Putovanje je slikovito, nudi prekrasan pogled na obalu, isprekidan slikovitim selima i gradovima. Od surovih litica i pješčanih plaža do valovitih brežuljaka i zelenih šuma, nema nedostatka prirodnih ljepota koje možete vidjeti. Bilo da se odlučite putovati automobilom, biciklom ili pješice, sigurno ćete naići na divna iznenađenja na putu.

Nordland, Norveška

je regija koja se nalazi u sjevernom dijelu Norveške. Poznato je po svojim zapanjujućim prirodnim krajolicima, uključujući duboke fjordove, snježneprekrivene planine i golema prostranstva šuma. Regija je također dom raznolikog stanovništva, s ljudima iz različitih etničkih i kulturnih sredina koji žive zajedno u harmoniji. Povijest Nordlanda može se pratiti do davnih vremena, s dokazima o ljudskoj naseobini tisućama godina unazad. Danas je to i dalje važna regija i za turizam i za industriju, s brojnim posjetiteljima koji dolaze kako bi iskusili jedinstvenu ljepotu ove regije, a istovremeno pridonose lokalnom gospodarstvu.

Inovacija koja radi neovisno o glavnoj električnoj mreži pojavila se u Arktičkom krugu.

Nordland je regija izuzetne ljepote, koju karakteriziraju visoki vrhovi i smrznuti ledenjaci, kao i mali ribarski gradovi i udaljena sela, gdje autohtoni narod Sámi održava svoje tradicije čak i pod bljeskom ponoćnog sunca ili polarne svjetlosti. U nadolazećoj godini, krajolici Nordlanda koji izazivaju strahopoštovanje bit će uzvišeni dugo očekivanim otvaranjem Six Senses Svart, prvog hotela na svijetu koji će se u potpunosti napajati vlastitom solarnom energijom izvan mreže, što ga čini energetski pozitivnim. Avangardni dizajn hotela bit će nadopunjen nordijskim toplicama i gastronomskim iskustvom koje ne stvara otpad.

Tijekom cijele godine postoji obilje atrakcija za one putnike koji žude za pustolovinom na obali ove fjordovima razbijene regije, poput ribolova i brdskog biciklizma ljeti i vožnje saonicama sa psima kada zima uzme maha. Teško je nadmašiti vožnju E10, vijugavom cestom koja prolazi kroz Lofotske otoke, koji kao da se izdižu iz Norveškog mora poput grbavih zmajeva. Nadalje, Nordland ima mnoštvo kulturnih ponuda, poput grada Bodø, koji obilježava svoj status jedne od europskih prijestolnica kulture 2024. s raznim umjetničkim i glazbenim događajima.

North Yorkshire je okrug koji se nalazi u sjevernom dijelu Engleske.

U predgrađu Dalesa postoje obećavajući znakovi novog rasta i mogućnosti.

Smješteno u srcu ruralnih područja Yorkshirea, značajan dio imanja Broughton Sanctuary od 3000 hektara obnavlja se kako bi se ljudima pomoglo da se ponovno povežu s prirodom. Ispaša ovaca se smanjuje, a nastoje se obnoviti tresetišta i vodotoci. Osim toga, sadi se na desetke tisuća mladica čime će pokrivenost stabala sa 6% porasti na nešto više od 20%. Cilj ovih napora je povećati bioraznolikost područja, koje se već može pohvaliti zdravom populacijom vjetruša, zečeva i vidri.

Broughton je tvrtka koja već nudi niz aktivnosti, uključujući obilaske traženja hrane, objedovanje u šumskom okruženju, pa čak i iskustva kao što je kupanje na mjesečini na njihovom imanju. Projekt obnove divljine dio je njihovog dugoročnog plana za imanje. Prema profesoru Alastairu Driveru, koji je Broughtonov savjetnik za okoliš, trebat će nekoliko desetljeća da se dođe do točke u kojoj je proces ponovnog divljanja bio uspješan i priroda se mogla brinuti sama za sebe u velikim razmjerima. U međuvremenu, posjetitelji mogu uživati ​​u pješačkim stazama Sanctuaryja, koje prikazuju krajolik koji se razvija, a možda se čak i prepustiti pikniku koji pripremaju domaći kuhari imanja.

Pompeji

su talijanski grad koji je poznat po svojoj bogatoj povijesti i arheološkom značaju. Smješteni u regiji Campania, Pompeji su najpoznatiji po erupciji Vezuva 79. godine nove ere, koja je zatrpala grad pod debelim slojem vulkanskog pepela i plovućca. Godine 1748. grad je ponovno otkriven, a od tada su provedena opsežna iskapanja, koja su otkrila izvanredno dobro očuvan pogled na stari rimski život. Danas su Pompeji popularno turističko odredište gdje posjetitelji mogu istražiti ruševine grada i naučiti o njegovoj fascinantnoj povijesti.

Ponovno otkrivanje klasika kroz novu perspektivu može biti osvježavajuće iskustvo. Sa svježim pristupom, možete cijeniti stari klasik u novom svjetlu.

Prije su putnici koji su željeli nastaviti istraživati ​​drevnu Italiju nakon nekoliko dana u Rimu morali su presjesti na stanici Napoli Centrale tijekom svog 150 milja dugog putovanja prema jugu kako bi stigli do Pompeja, mjesta svjetske baštine UNESCO-a. Međutim, novi izravni vlak iz Rima za Pompeje učinio je ovo putovanje mnogo praktičnijim. Ova nova usluga, dostupna samo nedjeljom, omogućuje izletnicima da putuju izravno bez presjedanja. Polazak s rimske postaje Termini u 8:53 ujutro, vlak stiže u Pompeje u 10:40 sati. Povratni vlak polazi u 18:40 i stiže u Rim u 20:55, pružajući savršenu priliku za uživanje u zdjeli poznate rimske carbonare u trattoriji.

Vrijeme ove usluge nije moglo biti bolje jer je kuća Vettii, pompejska kuća s freskama iz prvog stoljeća, upravo prošla 20-godišnju restauraciju. Nadalje, 2023. godine u području Regio IX nalazišta napravljena su dodatna otkrića, uključujući ljudske ostatke, nakit i fresku mrtve prirode koja prikazuje različitu hranu. Kao što je talijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano prikladno rekao: “Pompeji su riznica koja nikada ne prestaje otkrivati ​​nova blaga.

Saimaa, smještena u Finskoj,

najveće je jezero u zemlji i četvrto najveće jezero u cijeloj Europi. Može se pohvaliti mnoštvom otoka, s ukupno preko 13.000, i okružen je zadivljujućim prirodnim krajolikom. Jezero je popularno odredište za turiste koji žele istraživati ​​prirodu i baviti se aktivnostima kao što su ribolov, vožnja čamcem i planinarenje.

Prepuštanje okusima jezera unutar Europske regije gastronomije
Privlačnost šuma i jezera Saimaa za Fince nadilazi samo spokoj i svjež zrak. Kuhinja regije velika je atrakcija, a 2024. godine će dobiti još više priznanja kao Europska gastronomska regija. Šume i vode Saimae obiluju plodovima koji su omiljeni u regiji, kao što su divljač, lisičarke i šumske borovnice, kao i smuđ i ribica iz jezera. Arktički utjecaji regije vidljivi su u jelima od dimljenog sobova, dok vinsku industriju u usponu u Finskoj predstavljaju proizvođači poput vinarije Ollinmäki.

Istraživanje brojnih pješačkih staza, dvoraca i povijesnih gradova u određenom kutku Europe može biti zastrašujuće, ali hrana može poslužiti kao koristan vodič. Lemijev specijalitet, Särä, kombinacija je pečene janjetine i krumpira koja će zadovoljiti svaku želju. Lokalni kiseli krastavci, finski kavijar, svježe jagode i mesne pite mogu se pronaći na tržnicama u obližnjoj Lappeenranti i Mikkeliju. Savonlinna, grad samo 65 milja istočno, svakako vrijedi zaobići. Ne samo da ima tvrđavu, već je i rodno mjesto peciva u obliku polumjeseca zvanog lörtsy, koje se puni mesom i rižo

Aerial drone view of Punkaharju nature reserve and its famous ridge road in Savonlinna, Finland.

Tartu, Estonija je grad koji se nalazi u južnom dijelu zemlje.

U posljednje vrijeme sve više pozornosti i priznanja dobiva grad koji se često naziva “drugim gradom”.

Dugo su Estonci Tartu smatrali kulturnim i intelektualnim epicentrom svoje nacije. To nije bez razloga jer se grad može pohvaliti izuzetnim muzejima, živopisnim kafićima i najstarijim sveučilištem u zemlji. Nije iznenađenje da je Tartu, proglašen UNESCO-vim gradom književnosti, izabran za jednu od tri europske prijestolnice kulture za 2024., uz Bad Ischl u Austriji i Bodø u Norveškoj.

Kako bi obilježili tu priliku, Tartu i južna Estonija organizirali su cjelogodišnji niz događaja koji se kreću od koncerata klasične glazbe i filmskih projekcija do nekonvencionalnih umjetničkih instalacija na otvorenom. Jedan od najočekivanijih događaja na programu je Kissing Tartu, hommage fontani Kissing Students u gradu. Ovaj događaj sadržavat će niz aktivnosti kojima se slavi čin ljubljenja, uključujući demonstraciju ljubljenja uživo na Trgu gradske vijećnice koja će se prenositi. Osim toga, grad će biti domaćin posebnog izdanja Stencibility, godišnjeg europskog festivala ulične umjetnosti, koji će prikazati najveću izložbu naljepnica u Europi.

Euros, Njemačka

Razdoblje od dvanaest mjeseci posvećeno uvažavanju umjetnosti, kulture i vrhunskog nogometa.

Počevši od sredine lipnja i trajat će punih mjesec dana, Njemačku će zahvatiti nogometna groznica tijekom 17. UEFA Europskog prvenstva. Ovaj će događaj turistima ponuditi potpuno novi razlog da posjete kultne njemačke pivnice, gotičke crkve, pa čak i Berlinski zid koji slavi 35. godišnjicu pada. Dok su München, Hamburg i Berlin, gdje će se veliko finale održati 14. srpnja, najpoznatiji gradovi domaćini igara, Euro također pruža priliku za istraživanje manje poznatih odredišta u Njemačkoj.

Ako posjećujete Dortmund, grad domaćin, svakako biste trebali pogledati Nacionalni muzej nogometa u Signal Iduna Parku. Ovaj muzej pruža opsežan pregled bogate povijesti nogometa u Njemačkoj. Kratko, 30 minuta hoda od Phoenix Westa, posjetitelji će pronaći Skywalk, koji nudi priliku istražiti ostatke stare dortmundske čeličane. Još jedan grad domaćin, Leipzig, uveo je politiku prema kojoj je ulaz u njihove najistaknutije muzeje, poput Gradskog muzeja i Prirodoslovnog muzeja, besplatan. Za putnike koji žele otići na jednosatnu vožnju vlakom prema istoku, Dresden je mjesto koje morate vidjeti 2024., jer se obilježava 250. godišnjica rođenja Caspara Davida Friedricha. Friedrich, proslavljeni romantičarski slikar koji je živio u Dresdenu, bit će počašćen velikom izložbom u Dresdenskoj državnoj umjetničkoj zbirci koja počinje 24. kolovoza, izlažući svoja djela koja su prvenstveno inspirirana saksonskim selom.

Valletta, glavni grad Malte,

je zapanjujuće i povijesno bogato odredište. Njegove utvrde i arhitektura dobro su očuvani, pokazujući jedinstvenu mješavinu mediteranskih, sjevernoafričkih i europskih utjecaja ove otočne države.

Umjetnost gladijatorskih borbi ponovno je pronašla dom u gradu s prekrasnim pogledom na Mediteran.

godine očekuje se izlazak nastavka hit filma iz 2000., Gladijator. Redatelj Sir Ridley Scott ponovno će iskoristiti zapanjujuće mediteransko svjetlo i zlatnu stijenu Malte kao pozadinu za rekreaciju starog Rima i njegovih arena. Fotografije sa seta otkrivaju stvaranje Koloseuma i drugih rimskih građevina iza bedema utvrde Ricasoli iz 17. stoljeća na istoku otoka, u blizini glavnog grada Vallette. Ridleyjev nadolazeći biografski film, Napoleon, također prikazuje područje Velike luke, koje povezuje grad sa susjednim utvrđenjima utvrđenim zidinama, kao zamjenu za francuski pomorski grad Toulon. Privlačnost Vallette nije iznenađenje za filmaše, s njezinim statusom UNESCO-ve Svjetske baštine i horizontom sastavljenim od kupola katedrale i zidova koje je izgradio multinacionalni viteški red koji je vladao Maltom od 16. do 18. stoljeća. Iznad blještave rive nalaze se slikovite terase, a uske ulice nižu se drvenim balkonima gradskih kuća. Uz toplo vrijeme tijekom cijele godine, nisu samo filmaši ti koji bi trebali biti inspirirani da posjete Vallettu 2024. godine.

Whiskey, Wales

Nazdravimo svi za ponovno rođenje industrije destilerija u Walesu.

Iako su Škotska i Irska naširoko priznate kao začetnici viskija, Wales ima vlastitu dugogodišnju tradiciju. Unatoč padu proizvodnje viskija tijekom 19. stoljeća, zanat je doživio postupan i dosljedan preporod od 1990-ih. Ovo oživljavanje dovelo je do procvata industrije u Walesu, do te mjere da je velški single malt viski nedavno u srpnju dobio status GI (oznaka zemljopisnog podrijetla) Ujedinjenog Kraljevstva, pridruživši se redovima drugih zaštićenih velških proizvoda kao što su morska sol Anglesey i velška janjetina.

Doživjeti piće na njegovom nastanku je neusporedivo iskustvo. Stručnjaci na tom području mogu proširiti svoje znanje i prepustiti se nekoliko čaša posjetom jednoj od četiri destilerije s jednim sladom u Walesu koje je odobrio GI UK. Dvije od tih destilerija su In The Welsh Wind i Penderyn. In The Welsh Wind nalazi se u ogromnom prostranstvu polja iznad zaljeva Cardigan, dok se Penderyn nalazi u Bannau Brycheiniogu, prije poznatom kao Brecon Beacons. Potonji je u neposrednoj blizini Vale of Neath, također poznat kao Waterfall Country. Ona se ističe kao prva komercijalna destilerija u Walesu u više od jednog stoljeća kada je započela s proizvodnjom 2000. godine. Posjetitelji ovih destilerija mogu promatrati metode proizvodnje i uživati ​​u uzorku ili dva proizvoda.

Divlji atlantski put je zapanjujuća obalna ruta koja prolazi zapadnom obalom Irske. Rutu karakteriziraju razvedene obale, dramatične litice, valovita brda, i prekrasan pogled na Atlantski ocean. Prostire se preko 2500 km, počevši od sjevera u Donegalu i završavajući na jugu u Corku. Putem posjetitelji mogu istražiti šarmantne gradove i sela, drevne ruševine i doživjeti toplu gostoljubivost lokalnog stanovništva.

Wild Atlantic Way

je destinacija koju morate posjetiti za svakog putnika koji traži prirodne ljepote i avanturu u Irskoj.

Prostirući se na 1600 milja duž neravne zapadne obale, Wild Atlantic Way je postao jedno od najuzbudljivijih cestovnih putovanja u Europi. Jedan od razloga zašto je toliko popularan je taj što obuhvaća neka od najnezaboravnijih iskustava Irske. To uključuje svjetionik u Fanad Headu, koji se nalazi na rubu svijeta; svjetski poznate kamenice iz Galwaya; teren nalik na mjesec Burren; i kaleidoskopski grad Kinsale. Kako se bliži svojoj 10. obljetnici 2024., Wild Atlantic Way može se pohvaliti mnoštvom novih iskustava u kojima možete uživati, što ga čini primamljivijim nego ikad prije.

Novootvoreni Nacionalni centar za surfanje u Strandhillu u okrugu Sligo privukao je surfere svih razina zbog impresivnih atlantskih valova. U okolnom području, razvoj trga Queen Maeve u središtu grada Sligoa brzo napreduje na obalama rijeke Garavogue. Nakon što bude dovršen 2024. godine, bit će slikovita lokacija za poljoprivredne tržnice, obrtničke sajmove i glazbene događaje uživo.

U posljednjem okrugu duž staze, County Cork, jedina irska žičara nedavno je značajno renovirana i sada je dostupna za prijevoz putnika preko vode od poluotoka Beara do puste i uzburkane zvučne scene otoka Dursey u samo deset minuta. Ovaj je otok popularno odredište za promatrače ptica zbog obilja čičaka i kljuna.

AMERIKA

Atakama pustinja, Čile

U proljeće, svake tri do deset godina, dogodi se izvanredan događaj u Atacami. Na nekoliko tjedana, prethodno neplodni krajolik pretvara se u živahno i šareno remek-djelo, s poljskim cvijećem koje pokriva tlo. Ovaj fenomen poznat je kao ‘cvjetanje pustinje’ i 2022. je potaknuo čileansku vladu da poduzme mjere. Sljedeće godine osnovali su Nacionalni park Desierto Florido, koji se prostire na 141.000 hektara zemlje i nalazi se otprilike 20 milja južno od Copiapoa u sjevernoj regiji Čilea. Park je posvećen očuvanju prirodne ljepote ovog rijetkog događaja koji izaziva strahopoštovanje.

Stvaranje parka imalo je za cilj zaštititi jedinstvenu floru regije, od koje je velik dio ekskluzivan za Atacamu. Znanstvenici će imati priliku provesti dublje istraživanje više od 200 biljnih vrsta, uključujući žuti sljez i pahuljastu mačkicu, kako bi saznali kako uspijevaju u jednom od najsurovijih okoliša na planetu. Vegetacija otporna na sušu također može pružiti rješenja za izazove koje postavljaju klimatske promjene, a mikroorganizmi koji borave u tragovima vode unutar stijena ovdje mogu ponuditi dragocjene uvide u mogućnost života na Marsu. Najbolji način da cijenite novi park je da se odvezete od Copiapóa do Vallenara cestom 5. Tipično ravni krajolici regije su sami po sebi zadivljujući, ali tijekom godina iznimnog cvata ne možete odoljeti porivu da se zaustavite i divite se krajolik koji oduzima dah.

Lima, Peru

Kulinarska scena u Limi i dalje blista i ne pokazuje znakove gubitka sjaja. U posljednjoj dodjeli nagrada 50 najboljih svjetskih restorana, samo se Lima mogla pohvaliti s dva unosa u prvih 10. Maidoova jedinstvena Nikkei kuhinja, koja spaja japanske i peruanske okuse, zaslužila je šesto mjesto, dok je Central, naširoko poznat kao restoran koji je Limu stavio na karti svjetske kuhinje, zauzeo je prvo mjesto svojom inventivnom upotrebom autohtonih namirnica.

Limeñosi se sve više odlučuju za barove na krovnim zgradama kao svoja mjesta za okupljanje, umjesto za restorane s Michelinovim zvjezdicama. Ovi se barovi obično nalaze u četvrtima Barranco i Miraflores. Hotel B nudi male obroke poput cevichea od pastrve i tacosa od odojka, dok je Insumo u hotelu AC, sa svojom sofisticiranom atmosferom, specijaliziran za Nikkei kuhinju.

Ako vas je gore spomenuta informacija zainteresirala, postoji pozitivna novost: od prosinca ove godine putovanje u glavni grad Perua postat će još ugodnije. LATAM Airlines će započeti s izravnim letovima s Heathrowa, s učestalošću do pet puta tjedno.

New York, USA

Država New York nedavno je svjedočila inauguraciji nekoliko značajnih muzeja, od kojih svaki označava ključnu prekretnicu u svojim područjima.

Gledajući unaprijed u 2024. godinu, diljem države New York odvijaju se uzbudljivi događaji. Ove godine obilježava se stota obljetnica državnih parkova New Yorka, a najstariji državni park u zemlji, slapovi Niagare, ima neke uzbudljive dodatke. Projekt Niagara Falls Heritage Gateways trebao bi otkriti potpuno novu platformu za promatranje sa spiralnim dizajnom koja nudi prekrasan panoramski pogled. Osim toga, Niagara Gorge Discovery Center prolazi kroz transformaciju u Great Lakes 360, izložbu koja ističe lokalne divlje životinje u tom području.

Američki LGBTQ+ muzej trebao bi se otvoriti na Upper West Sideu u New Yorku nakon mnogo godina priprema. Ovo će biti prvi muzej takve vrste u gradu, koji će pokrivati ​​međunarodnu i lokalnu povijest i kulturu LGBTQ+ zajednice. Osim toga, centar za posjetitelje Stonewall National Monument, koji se nalazi u ulici Christopher Street, kada se otvori u lipnju, sadržavat će izložbe koje istražuju utjecaj prosvjeda iz 1969. i njihovu ostavštinu.

U ljeto 2024. sve će oči zbog Olimpijskih igara biti uprte u Pariz. Međutim, entuzijasti Olimpijskih igara mogu uživati ​​u sjaju atletske izvrsnosti u nedavno osnovanom Olimpijskom muzeju Lake Placid. Ovaj muzej posvećen je prikazivanju Zimskih olimpijskih igara 1932. i 1980. koje su održane u šarmantnom gradu Lake Placidu u sjevernoj državi.

Majami, USA

Kreativni počeci obalnog grada vode ga u nova i neistražena područja.

Slično High Lineu u New Yorku, koji je napušteni željeznički vijadukt pretvorio u bujnu zelenu površinu, Miami je pokrenuo sličan projekt pod nazivom Underline. Ovaj projekt uključuje prenamjenu 10 milja dugog dijela zemlje ispod povišene metro željeznice u linearni park. Prva faza projekta bila je samo mali početni segment, ali je pri kraju druga faza koja će uvelike proširiti ponudu parka. Javna umjetnost sastavni je dio Underlinea, s novim instalacijama koje pridonose ionako impresivnom umjetničkom krajoliku grada. To uključuje poznate zidne zidove Wynwood Walls i nedavno prošireni Muzej grafita koji se nalazi u blizini.

U susjedstvu Wynwooda, četvrt Allapattah spremna je njegovati vlastiti umjetnički identitet. Nedavno predstavljena galerija Marquez Art Projects (MAP) posvećena je predstavljanju umjetnika u usponu, s djelima koje je ručno odabrao cijenjeni lokalni kolekcionar John Marquez. Za istinski odvažan pomak u kreativnoj evoluciji Miamija, usmjerite svoju pozornost s Miami Beacha prema moru. Ondje Reefline predviđa izlaganje svojih inauguracijskih umjetničkih instalacija u najistaknutijoj galeriji podvodnih skulptura na svijetu, dostupnoj i roniocima i roniocima.

Dominika

Posjetitelji Dominike često zanemaruju zadivljujuću obalu otoka u korist njegove surove i neukroćene unutrašnjosti. Međutim, Waitukubuli Sea Trail nastoji promijeniti ovaj trend, a da pritom zadrži naglasak otoka na avanturističkom i ekološki osviještenom turizmu. Kao prva karipska morska kajakaška ruta, proteže se gotovo 40 milja duž zapadne obale i obuhvaća 14 etapa. Staza uključuje prekrasan pogled na isklesane litice, šarmantna ribarska sela, skrovite plaže i izuzetna mjesta za ronjenje. Odmorišta su strateški postavljena za one koji trebaju napraviti pauzu za noć. Lokalni dobavljači opreme nude iznajmljivanje opreme za iskusne kajakaše, kao i vođene ekspedicije za početnike.

Ime otoka, ‘Waitukubuli’, potječe iz domorodačkog jezika Kalinago. Morska staza namjerno je povezana s nacionalnom stazom Waitukubuli, koja se proteže preko 115 milja, a koja je prije više od deset godina inaugurirana kao najduža planinarska staza na Karibima. Ova je staza pomogla da se učvrsti ugled Dominike kao odredišta koje voli prirodu.

Texas, USA

Iako se Teksas često naziva državom usamljene zvijezde, sve će oči biti uprte u sunce i mjesec 2024. kada se ujedine u potpunoj pomrčini sunca. Dana 8. travnja te godine, veliki pojas središnjeg Teksasa bit će prekriven mrakom dok Mjesec bude prolazio kroz liniju Zemlja-Sunce (što se naziva put totaliteta). Kao rezultat toga, država će imati mnogo prilika svjedočiti ovom fenomenu. Predviđa se da će gradovi poput Fort Wortha, Austina i San Antonija pružiti najbolji pogled na pomrčinu, kao i Parkovi tamnog neba u prirodnom području Enchanted Rock State i Nacionalnom povijesnom parku Lyndon B. Johnson.

Texas Eclipse Festival, koji se nalazi u blizini Austina, planira četverodnevno slavlje ispunjeno glazbom uživo, stručnim govornicima koji raspravljaju o raznim temama i interaktivnim umjetničkim iskustvima. Oni koji se zanimaju za svemir također mogu sudjelovati u specijaliziranim turama putem tvrtki poput Intrepid Travela. Ovi obilasci predstavljaju kombinaciju promatranja zvijezda, posjeta zvjezdarnici i izleta u povijesni Fredericksburg, sa svojim njemačkim korijenima i cvjetajućim lokalnim vinarijama. Ova jedinstvena tura također uključuje priliku da svjedočite pomrčini.

Yukatan poluotok, Meksiko

Otkriće izgubljenog grada vrlo je intrigantan događaj na polju arheologije, a upravo se to dogodilo na poluotoku Yucatán ove godine, duboko u džungli. Ocomtún, udaljeno mjesto, još uvijek se iskopava i još nije dostupno za posjete. Međutim, pruža još jedan dio slagalice za one koje zanima civilizacija Maya, koja se nekoć proširila po dijelovima Meksika, Gvatemale i sjevernog Belizea prije svoje zagonetne smrti oko 900. godine. Trenutno su jedini ostaci civilizacije velebna kamena zdanja i piramidalni hramovi. Unatoč tome, među šest milijuna ljudi u regiji koji još uvijek govore majanskim jezicima i dalje postoji uspješna kultura življenja, a lokalni se običaji sve više uključuju u turistička iskustva. Načela dizajna Maya slijede hoteli kao što je Maroma, koji je nedavno renoviran na Rivieri Maya južno od Cancúna, a tradicionalni tretmani dostupni su u njihovim toplicama. Osim toga, Camino del Mayab je ruta duga 80 milja za pješačenje i brdski biciklizam, koja prolazi kroz manje poznate zajednice Maya i cenote, s vrhuncem u gradu Mayapánu.

AFRIKA

Akagera, Ruanda

Nacionalni park Akagera će 2024. proslaviti 90. godišnjicu postojanja. Ovaj park od 433 četvornih milja sastoji se od mješavine močvara, savane i šuma te je dom velikom broju divljih životinja. Međutim, to nije uvijek bio slučaj. Nakon građanskog rata u Ruandi 1994., poljoprivrednici koji su bili prognani vratili su se u to područje i uništili zemlju kako bi napravili mjesta za ispašu stoke, iskorijenivši velik dio divljih životinja. Nacionalni park Akagera, jedan od najstarijih nacionalnih parkova u Ruandi, pretrpio je velika razaranja. Akagera Management Company osnovana je 2010. godine s ciljem vraćanja nekadašnjeg sjaja parku. Pobjede očuvanja uključuju uspješno ponovno uvođenje lavova i crnih nosoroga 2015. i 2017., kao i uvođenje bijelih nosoroga 2021. Ovaj park također je dom uspješnim populacijama žirafa, slonova, krokodila, leoparda i ptica. Osim toga, obrazovni program parka nudi prilike za posjete 2000 školaraca svake godine, a postoji i rastuća potražnja za vodičima, čuvarima i osobljem za borbu protiv krivolova, što pruža mogućnosti zapošljavanja.

Andrefana suha šuma, Madagaskar

Okoliš, koji je jedinstven, slavi se proširenom svjetskom baštinom.

Zapadna regija Madagaskara je čudesna zemlja stijena oštrih poput britve, lukovičastog drveća i jedinstvenih vrsta lemura koji su se prilagodili da uspijevaju u ovom nezemaljskom krajoliku. Strogi prirodni rezervat Tsingy de Bemaraha mjesto je svjetske baštine UNESCO-a poznato po labirintu nazubljenih vapnenačkih vrhova. Prvi put je upisan na Popis svjetske baštine 1990. godine, a nedavno je proširio svoje granice na suhe šume Andrefana. Iako su ove šume dom manjem broju vrsta od prašuma na istočnoj obali Madagaskara, vrste koje se ovdje nalaze vjerojatnije su endemske. Nacionalni park Tsimanampetsotsa, smješten na jugozapadu zemlje, izvrstan je primjer za to. Uz baobabe s debelim deblima, park je također dom kritično ugrožene Verreauxove sifake, vrste lemura koju se često viđa kako preskače i skače po šumskom tlu.

Siera Leone

Sijera Leone počinje bilježiti rast svoje turističke industrije s pojavom novih razvoja. Pristup toj zapadnoafričkoj zemlji olakšan je nego ikad prije zbog postavljanja nove infrastrukture. Godine 2023. međunarodna zračna luka smještena u glavnom gradu Freetownu doživjela je značajne nadogradnje. Nadalje, trenutno su u tijeku opsežni napori da se obnovi mnogo milja cesta diljem zemlje.

Privlačnost ove lokacije uvelike se pripisuje njegovoj povezanosti s prirodom, koja se može pohvaliti prostranim, pješčanim obalama koje miluju valovi Atlantika, kao i planinskom visoravni koja se nalazi u unutrašnjosti i dom je nacionalne životinje zemlje: čimpanze . Prirodne ljepote područja istaknute su kroz inicijative koje vodi zajednica, od kojih jedna uključuje prvu instituciju za surfanje u zemlji na plaži Bureh, dok Projekt ekoturizma Tasso na otoku Tasso, koji obiluje mangrovama, provodi program spašavanja za ugrožena siva papiga Timneh. Značaj UNESCO-ve svjetske baštine otoka Bunce, prvenstveno zbog njegove upletenosti u transatlantsku trgovinu robljem, čini dirljiv posjet.

Kako se ugostiteljska industrija nastavlja širiti, putnici mogu očekivati ​​sve veći broj izbora smještaja diljem zemlje. Ekskluzivno utočište Freetowna, Toma, trebalo bi povećati broj svojih apartmana, dok bi prvi Hilton ikada u zemlji trebao otvoriti svoja raskošna vrata kasnije tijekom 2024., s raznim raskošnim smještajem. Osim toga, Estuary Resort, mirno mjesto za bijeg uz more smješteno na obalama slikovite uvale, širi se kako bi uključilo nove planinske kuće i osvježavajući bazen.

AZIJA

Sikkim, Indija

Sikkim, mala država u Indiji smještena između Nepala, Butana i Tibeta, često se zanemaruje. Nekada samostalno kraljevstvo, Sikkim je postao službeni dio Indije 1975. Unatoč tome što je posljednja država u zemlji koja je dobila zračnu luku (2018.), redovite usluge bile su neskladne zbog problema s povećanjem broja putnika i pada putovanja u eri Covida. Izravni letovi iz Delhija i Kalkute nastavljeni su 2023., što je dovelo do porasta domaćeg turizma. Prije je jedini način da se dođe do Sikkima bila petosatna brdska vožnja do sljedeće najbliže zračne luke. Da bi posjetili ovo pogranično područje, putnici moraju dobiti potrebne dozvole. Slično susjednom Butanu, Sikkim privlači posjetitelje mogućnostima za planinarenje, planinskim samostanima i živopisnim festivalskim izložbama. Kangchenjunga, treća najviša planina na svijetu, uzdiže se iznad granice s Nepalom na 8586 m i izvanredan je prizor na 10-dnevnom putu Goechala dugom 50 milja. Dostupne su i kraće šetnje ovom zemljom ledenjaka, gdje su obronci ukrašeni rododendronima, a šume su dom crvenim pandama.

Summer travel blogger accesories on blue copy space

Tainan, Tajvan

Dok gradski krajolik Taipeija zadivljuje modernim čeličnim i staklenim strukturama, Tainan, koji je nekoć bio glavni grad Tajvana, može se pohvaliti povijesnim dojmom sa svojim horizontom s tornjevima tvrđave i visokim krovovima hramova. Godine 2024. grad će proslaviti svoju 400. obljetnicu, stavljajući svoju fascinantnu ostavštinu u prvi plan i pružajući novi poticaj za istraživanje.

Regija je bila naseljena desecima tisućljeća, iako su temelje Tainana postavili tek 1624. Nizozemci, koji su ga nazvali Fort Zeelandia. Područje je od tada oblikovano stoljećima međunarodnog utjecaja, od španjolskog i kineskog do japanskog. Ova kulturna povijest očita je u različitim stilovima arhitekture, od nekadašnje Japanske akademije borilačkih vještina do pročelja ulice Shennong iz razdoblja Qing, ukrašenih crvenim lampionima. Posjetitelje također privlači lokalna ulična hrana, uključujući slanu danzai juhu s rezancima s obilnim kozicama i jedinstveni ‘kruh od lijesa’ punjen slasnom juhom.

Tainan je poznat po širokom nizu događaja, a najupečatljiviji od njih je živahni Yanshui Beehive Festival vatrometa. Ova se proslava događa 15 dana nakon lunarne Nove godine i uključuje ispaljivanje raketa iz ogromnih građevina u obliku košnice smještenih na ulicama – definitivno nije događaj za one sa slabim srcem.

Xi’an, Kina

Teško je zamisliti da je prije samo pola stoljeća simbol kineske kulture bio zakopan i nepoznat ispod polja pokrajine Shaanxi. Ovo otkriće dogodilo se 29. ožujka 1974. kada su farmeri kopali bunar i naletjeli na glavu figure. Ispostavilo se da je ova figura bila jedan od 8000 vojnika u vojsci od terakote, čija je dužnost bila zaštititi obližnji grobni kompleks prvog kineskog cara, Qin Shi Huanga, nakon njegove smrti 210. godine pr. Šumom obrasla piramida u kojoj je pokopan još uvijek je neiskopana do danas. Unatoč tome, kulturni sektor u zemlji i dalje je aktivan: 382 nova muzeja registrirana su samo 2022. godine, uključujući Arheološki muzej Shaanxi u Xi’anu.

Od svih velikih zemalja, Kina je imala najduža ograničenja putovanja u vezi s Covidom. Kao rezultat toga, turisti imaju mnoga iskustva za nadoknaditi, u rasponu od vijuganja niz rijeku između maglovitih brežuljaka Guilina do otkrivanja mnoštva regionalne hrane u Pekingu ili Šangaju. Međutim, Xi’an, povijesni glavni grad, i njegova vojska od terakote, koja je još uvijek u rekonstrukciji u kolosalnom hangaru na periferiji, izvrsno je mjesto za početak ovog putovanja.

About Author

Posljednje dodano

Najinteresantnije stare mape svijeta

Tokom ranih faza izrade karata u Sjedinjenim Državama, kartografi...

Babilonska mapa svijeta

Izuzetna karta iz antičkih vremena koja prikazuje svijet Mesopotamije. U...

IZBACITE SAV VOSAK IZ UŠIJU JEDNOSTAVNO I BEZBOLNO, BEZ ŠTAPIĆA ZA UŠI!

Dr. Gill D., priznati pedijatar iz Sjedinjenih Država, svojom...

ZLATNA PRAVILA SA TIBETA U KOJIMA SE KRIJE KLJUČ SREĆE: Uradite li ovo, izgledaćete PAMETNIJE, a život će postati LAKŠI

Smjernice za postizanje zadovoljstva iz Tibeta sadrže tajnu za...

Newsletter

Nemojte propustit

Najinteresantnije stare mape svijeta

Tokom ranih faza izrade karata u Sjedinjenim Državama, kartografi...

Babilonska mapa svijeta

Izuzetna karta iz antičkih vremena koja prikazuje svijet Mesopotamije. U...

IZBACITE SAV VOSAK IZ UŠIJU JEDNOSTAVNO I BEZBOLNO, BEZ ŠTAPIĆA ZA UŠI!

Dr. Gill D., priznati pedijatar iz Sjedinjenih Država, svojom...

ZLATNA PRAVILA SA TIBETA U KOJIMA SE KRIJE KLJUČ SREĆE: Uradite li ovo, izgledaćete PAMETNIJE, a život će postati LAKŠI

Smjernice za postizanje zadovoljstva iz Tibeta sadrže tajnu za...

10 NAJBRŽIH POSNIH RECEPATA ZA RUČAK: Ne prže se na ulju, prave se za 15 minuta i drže sitim ceo dan

Salata od kinoe i povrća: Da biste napravili jelo od...

Najinteresantnije stare mape svijeta

Tokom ranih faza izrade karata u Sjedinjenim Državama, kartografi su koristili pametnu taktiku da zaštite svoj rad: strateški bi uključili fiktivne gradove u svoje...

Babilonska mapa svijeta

Izuzetna karta iz antičkih vremena koja prikazuje svijet Mesopotamije. U ovoj ploči nije samo natpis klinopisom, već i izvanredan prikaz mesopotamskog svijeta. Pozicioniran u srcu...

IZBACITE SAV VOSAK IZ UŠIJU JEDNOSTAVNO I BEZBOLNO, BEZ ŠTAPIĆA ZA UŠI!

Dr. Gill D., priznati pedijatar iz Sjedinjenih Država, svojom stručnošću pruža dragocjene savjete na svojoj web stranici za sve one koji se suočavaju s...