10 najpopularnijih jela u čitavom svijetu

Tortilja

Tortilja je zaista jedno od najpopularnijih jela koje smo mi svi probali, a najpopularnija je u Meksiku.

Stoljećima je tortilja vitalna komponenta meksičke kuhinje. U početku je to bila vrsta somuna od kukuruza, koji je bio osnovna hrana starosjedilačkog stanovništva. Prva tortilja bila je izrađena u potpunosti od kukuruza, sastojka koji je bio sveprisutan u kulturi tisućama godina.

Drevni stanovnici Srednje Amerike koristili su poseban sastojak u svojoj kuhinji: kukuruz. To se žito čuvalo u skladištu i kasnije prerađivalo u masu, koja se zatim ručno oblikovala u okrugle i tanke tortilje. Čak i danas, neke autohtone indijanske skupine održavaju ovu prastaru tradiciju živom, pomno se obučavajući za izradu najautentičnijih mogućih tortilja.

Yakiniiku

Yakiniku je japanska metoda kuhanja malih komada mesa i povrća na roštilju, koja vuče korijene iz korejske kuhinje. Ovaj izraz se također može odnositi na različita jela pripremljena ovom tehnikom. Iako yakiniku potječe iz korejskih jela kao što su galbi i bulgogi, obično ne uključuje mariniranje mesa prije pečenja na roštilju.

Konvencionalni način posluživanja yakinikua podrazumijeva da se gostima prezentira tanko narezano sirovo meso i povrće koje mogu peći na roštilju za svojim stolom. Meso koje se najčešće preferira za ovo jelo je govedina, svinjetina, piletina i raznovrstan izbor školjki. Sa strane se obično daje nekoliko umaka i umaka, uključujući sojin umak, miso umak i umak od češnjaka.

Kroasan

Kroasan je svima nama utjeha zbog svoje prhke strukture i većinom punjen nečim slatkim, a država gdje je najpopularniji je Francuska.

Idealan recept za ova peciva u obliku polumjeseca uključuje blago slatkasto tijesto na bazi kvasca i upotrebu čistog maslaca za postizanje ljuskaste i zlatne vanjštine. Kad se pravilno ispeče, iznutra bi trebala biti žućkasto-bijele nijanse i pokazivati ​​suptilnu elastičnost kada se povuče iz središta, što ga čini savršenim platnom za komadić maslaca ili svježeg džema.

Prema stručnjacima, austrijski kipfel je značajno utjecao na kroasan. Kipfeli, koji su prvi put napravljeni 1683., dizajnirani su u znak sjećanja na austrijski trijumf nad Osmanskim Carstvom. Polumjesec, koji se nalazi na turskoj zastavi, navodno je bio inspiracija za jedinstveni oblik kipfela koji je kasnije naslijedio kroasan.

Tofu

Tofu je pomalo specifičan i nisu baš svi njegovi ljubitelji, ali u Kini ljudi su naprosto ludi za njim.

Tofu je jedinstveni veganski proizvod koji ima teksturu sličnu siru. Proizvodi se zgrušavanjem sojinog mlijeka, čime se skuta odvaja od sirutke. Ishod ovog procesa je stvaranje sojinog gruša koji je pun proteina i pohranjen u spremnike kako bi zadržao svoj pravokutni oblik, što ga čini prikladnim za kasniju upotrebu.

Tofu dolazi u raznim oblicima, od kojih se većina proizvodi koagulacijom. Međutim, razlike u metodama skladištenja i drenaže mogu utjecati na teksturu konačnog proizvoda. Dvije glavne klasifikacije su čvrsti i mekani tofu, koji se koriste na temelju svojih jedinstvenih sastava i svojstava.

Staklene nudle

Još jedno jelo koje je mnogo popularno u Kini, ali za razliku od tofua ovo je nešto što bi se moglo svima nama svidjeti.

Ovi fini rezanci, koji se obično nazivaju kineski vermicelli ili stakleni rezanci, sastoje se od škroba i vode dobivenih iz različitih izvora kao što su mung grah, slatki krompir, kasava ili krumpir. Njihova prepoznatljivost je proziran izgled i gotovo neprimjetan okus. Celofanski rezanci obično se koriste u juhama i prženim krumpirićima, iako se mogu uživati ​​i hladni u salatama.

Kada se celofanski rezanci koriste u juhama, imaju tendenciju brzog omekšavanja, dok u prženim krumpirićima imaju tendenciju zadržati al dente teksturu i apsorbirati okuse ostalih sastojaka. Obično su ovi rezanci začinjeni sastojcima poput octa, ribljeg umaka, sojinog umaka ili čili ulja. Osim u Kini, celofanski rezanci stekli su popularnost u raznim drugim zemljama, kao što su Malezija, Indonezija, Filipini, Japan, Tibet, Indija, Pakistan, Koreja, Vijetnam, Tajland i Havaji.

Takosi

Prvo što pomislite kada kažemo koje je najpopularnije jelo u Meksiku reći ćete možda tortilja, ali takosi su tu takođe u vrhu ljestvice.

Nacionalno jelo Meksika je kultni taco, čije porijeklo seže u 18. stoljeće. Tijekom tog vremena, tacosi su nazivani “tacos de minero” ili rudarski tacosi, jer su bili napravljeni od baruta umotanog u papir i stavljanog u stijene za potrebe rudarstva. Od tada su se razvile u općepriznatu i omiljenu uličnu hranu Meksika, koja se sastoji od tankih, ravnih tortilja pečenih na tavici i punjenih nizom sastojaka. Tacosi se često savijaju i jedu rukom, bez potrebe za priborom, što ih čini praktičnom i ukusnom opcijom brze hrane.

Definicija tacoa je u biti bilo koja namirnica koja se konzumira na mekanoj tortilji, s naizgled beskrajnim nizom mogućnosti. U sjevernoj meksičkoj regiji Sonora, njihova najtradicionalnija izvedba je carne asada taco. Ovo jelo sastoji se od tanko narezanog mesa koje je stručno pečeno na žaru na ugljenu i ukrašeno kombinacijom luka, salse, guacamolea i kriška limete.

Ramen

Ramen je u Japanu zaista popularan, a vidit ćete ga i u gotov svakom animeu.

Juha s rezancima poznata kao ramen nastala je u Japanu 1910. godine. Kineski kuhari kombinirali su rezance sa slanom juhom kako bi stvorili ovo jelo. Rezanci su bili različiti, sa jarko žutom nijansom i savitljivijom teksturom od japanskih rezanaca koji su bili popularni u to vrijeme. Tijesto se pripremalo s posebnom mineralnom vodom zvanom kansui, koja je bila prožeta natrijevim karbonatom kako bi rezanci dobili njihovu jedinstvenu elastičnost.

Godine 1958. nastao je naziv popularnog prehrambenog artikla, koji se temeljio na izgovoru kineskog izraza “lamian”, što znači rezani rezanci. Iste godine Nissin Foods stvorio je prvu verziju instant rezanaca na svijetu pod nazivom “Chickin Ramen”, koja sadrži rezance u juhi s okusom piletine.

Burger

Ovo je poprilično jasno koja zemlja najviše uživa u burgerima, a bilo bi i čudno da SAD nije na ovoj listi

Prema Mimi Sheraton, kritičarki hrane za New York Times, hamburgeri su suštinsko američko jelo, ali njihovo podrijetlo se može pratiti natrag do njemačkog bifteka Deutsches. Alternativno ime hamburgera, “hamburger”, naklon je činjenici da su mnogi njemački imigranti potekli iz luke Hamburg.

Gospođa Sheraton vjeruje da je idealna verzija hamburgera ukusan obrok koji uključuje sočne, srednje pečene goveđe pljeskavice koje su ispečene do savršenstva. Ove pljeskavice treba staviti između toplih, lagano prepečenih peciva, zajedno s kriškama luka i kečapom ili dijon senfom. Iako postoje dodatne opcije za začine i povrće, kao što su zelena salata i rajčice, oni obično snižavaju temperaturu mesa.

Suši

Japanci su zaista zanimljiv narod. Još jedno od jela koje se našlo na Japanskoj listi je i suši. Za suši možemo reći da nisu svi ljubitelji, ali to je samo zato što mu nisu dali drugu šansu.

Najpoznatiji japanski kulinarski izvozni proizvod je sushi, koji se obično sastoji od riže i raznih nadjeva uvaljanih u list sušene morske trave. Međutim, sushi nije pojedinačno jelo, već sveobuhvatni pojam za širok niz podvarijanti koje se mogu napraviti od brojnih sastojaka i predstaviti u bezbrojnim oblicima.

Sushi se pogrešno povezivao s nekuhanom ribom, ali zapravo je središnja komponenta svih sushija riža s octom. Porijeklo sushija seže u jugoistočnu Aziju, gdje je prvi put korišten kao tehnika za konzerviranje ribe. Tek u 8. stoljeću sushi je stigao do Japana.

Pica

I na kraju najpopularnije jelo koje vuče svoje korijene iz Italije, tačnije iz Napulja je pica. Ali za picu možemo reći da ona zaista ima svjetsku slavu.

The story of the invention of this everyday household name changes depending on how you define it. If you think a pizza is an oven-baked flatbread, its origins lie in the ancient Middle East. If pizza must have toppings, its origins date back to the ancient Romans and Greeks, who baked flatbreads and topped them with available, local spices and olive oil.
But the pizza we all know today, made with tomato sauce, cheese, and numerous toppings, originated in Italy. It became popular in Naples in the 18th century as a cheap, nourishing food that was consumed mainly by peasants. The modern pizza as we know it today evolved from early Neapolitan flatbreads topped with lard, salt, and garlic. 

About Author

Posljednje dodano

Najinteresantnije stare mape svijeta

Tokom ranih faza izrade karata u Sjedinjenim Državama, kartografi...

Babilonska mapa svijeta

Izuzetna karta iz antičkih vremena koja prikazuje svijet Mesopotamije. U...

IZBACITE SAV VOSAK IZ UŠIJU JEDNOSTAVNO I BEZBOLNO, BEZ ŠTAPIĆA ZA UŠI!

Dr. Gill D., priznati pedijatar iz Sjedinjenih Država, svojom...

ZLATNA PRAVILA SA TIBETA U KOJIMA SE KRIJE KLJUČ SREĆE: Uradite li ovo, izgledaćete PAMETNIJE, a život će postati LAKŠI

Smjernice za postizanje zadovoljstva iz Tibeta sadrže tajnu za...

Newsletter

Nemojte propustit

Najinteresantnije stare mape svijeta

Tokom ranih faza izrade karata u Sjedinjenim Državama, kartografi...

Babilonska mapa svijeta

Izuzetna karta iz antičkih vremena koja prikazuje svijet Mesopotamije. U...

IZBACITE SAV VOSAK IZ UŠIJU JEDNOSTAVNO I BEZBOLNO, BEZ ŠTAPIĆA ZA UŠI!

Dr. Gill D., priznati pedijatar iz Sjedinjenih Država, svojom...

ZLATNA PRAVILA SA TIBETA U KOJIMA SE KRIJE KLJUČ SREĆE: Uradite li ovo, izgledaćete PAMETNIJE, a život će postati LAKŠI

Smjernice za postizanje zadovoljstva iz Tibeta sadrže tajnu za...

10 NAJBRŽIH POSNIH RECEPATA ZA RUČAK: Ne prže se na ulju, prave se za 15 minuta i drže sitim ceo dan

Salata od kinoe i povrća: Da biste napravili jelo od...

Najinteresantnije stare mape svijeta

Tokom ranih faza izrade karata u Sjedinjenim Državama, kartografi su koristili pametnu taktiku da zaštite svoj rad: strateški bi uključili fiktivne gradove u svoje...

Babilonska mapa svijeta

Izuzetna karta iz antičkih vremena koja prikazuje svijet Mesopotamije. U ovoj ploči nije samo natpis klinopisom, već i izvanredan prikaz mesopotamskog svijeta. Pozicioniran u srcu...

IZBACITE SAV VOSAK IZ UŠIJU JEDNOSTAVNO I BEZBOLNO, BEZ ŠTAPIĆA ZA UŠI!

Dr. Gill D., priznati pedijatar iz Sjedinjenih Država, svojom stručnošću pruža dragocjene savjete na svojoj web stranici za sve one koji se suočavaju s...