10 najbržih auta u 2023

Potraga za konstruiranjem najbržeg automobila na Zemlji dugogodišnja je nastojanja proizvođača od početka automobilske industrije. U nastavku ćete pronaći ažuriranu kompilaciju trenutnog popisa najbržih vozila koja postoje.

Od osvita čovječanstva koncept brzine plijenio je ljudsku maštu. Bilo da se radi o revolucionarnom izumu kotača ili čudu nadzvučnih letjelica, sposobnost bržeg kretanja oduvijek je bila neizmjerno privlačna. Ne samo da nam povećana brzina omogućuje učinkovitije izvršavanje zadataka, već također daje prednosti onima koji mogu prijeći udaljenosti bržim tempom od drugih.

Koncept nadmašivanja prethodnih rekorda i postizanja titule najbržeg automobila na svijetu vrlo je relevantan u području proizvodnje automobila. Unatoč činjenici da ograničenja brzine i prisutnost drugih vozila na cesti ograničavaju praktičnost iznimno brzih automobila u svakodnevnim situacijama, inherentna priroda ljudi tjera inženjere, dizajnere i vozače da neprestano pomiču granice i istražuju mogućnosti daljnjeg poboljšanja brzinskih sposobnosti automobila.

Kako bi se kvalificiralo kao potencijalni kandidat za cijenjenu titulu najbržeg automobila na svijetu, vozilo mora posjedovati ili neizmjerno snažan motor ili kombinaciju više električnih motora i pozamašnu bateriju. Važnost aerodinamike ne može se podcijeniti, budući da se učinkovita navigacija kroz zrak i svladavanje njegovog otpora može pokazati odlučujućim čimbenikom kako brzina eskalira. Nadalje, težina automobila ima izravan utjecaj na njegovu maksimalnu brzinu, a kvaliteta njegovih guma, posebice njihova sposobnost da izdrže značajne rotacijske sile, također igra istaknutu ulogu u ovoj potrazi.

Dolje je navedena sveobuhvatna kompilacija najbržih automobila na planeti, od kojih je značajan broj carwow imao privilegiju probne vožnje. Osim toga, imate priliku proučiti izbor najbržih vozila koje carwow nudi, a sva ona dolaze s iznimnim ponudama pouzdanih trgovaca.

Najbrža auta na svijetu u ovom trenutku su:

  1. Bugatti Chiron Supersport 300+
  2. Hennessey Venom F5
  3. SSC Tuatara
  4. Rimac Nevera
  5. McLaren Speedtail
  6. Koenigsegg Regera
  7. Aston Martin Valkyrie
  8. Pagani Huayra
  9. Lamborghini Aventador SVJ
  10. Koenigsegg Jesko Absolut

1. Bugatti Chiron Supersport 300+

Najveća postignuta brzina: 304 milje na sat.
Ubrzanje od 0 do 60 milja na sat postiže se za samo 2,2 sekunde.

Poznati kliše proizvoda koji ispunjava svoje reklamirane mogućnosti prikazan je u slučaju Bugatti Chiron Supersport 300+. Ovo izvanredno vozilo ne samo da ispunjava, već i premašuje očekivanja postižući najveću brzinu od 300 milja na sat ili više. Da budemo precizni, tijekom odvažne demonstracije na Volkswagenovoj testnoj stazi Ehra-Lessien, Chiron Supersport 300+ postigao je nevjerojatnu brzinu od 304 mph.

S nevjerojatnih 1600 konjskih snaga, ovaj kolosalni uređaj ne drži službeni svjetski rekord, budući da je taj pothvat postigao samo u jednom smjeru. Da biste osvojili rekord, potrebno je postići podvig dva puta, u suprotnim smjerovima. Začudo, Bugatti je odlučio ne nastaviti s ovim pothvatom.

2. Hennessey Venom F5

Trenutna najveća brzina: 272 mph (privremeno)
Vrijeme potrebno da vozilo ubrza od 0 do 60 milja na sat je impresivnih 2,6 sekundi.

U određenim prilikama jednostavno ne postoji zamjena za klasični V8 motor opremljen s parom turbopunjača, a Hennessey Venom F5 potvrda je te činjenice. Ovo izvanredno vozilo pokreće 6,6-litarski twin-turbo motor koji stvara impresivnih 1817 konjskih snaga i 1617 Nm okretnog momenta. Uz tako ogromnu snagu kojom raspolaže, Hennessey Venom F5 može ubrzati od 0 do 60 milja na sat za samo 2,6 sekundi.

Hennessey je postigao maksimalnu brzinu od 272 mph s ovim čudom potpuno američke proizvodnje. Ipak, uvjereni su da može postići još veće brzine. Koliko veće, pitate se? Hennesseyjev cilj je premašiti granicu od 300 mph s Venomom.

3. SSC Tuatara

Najveća brzina koju može postići ovo vozilo je 268 milja na sat.
Ubrzanje od 0 do 60 milja na sat iznosi nevjerojatnih 2,5 sekunde.

Na drugom mjestu na ovoj listi nalazi se američki SSC Tuatara (izgovara se Too-ah-ta-ra, ako ste se pitali), koji se može pohvaliti impresivnom najvećom brzinom od 286 mph. Međutim, nije imun na neke kontroverze.

U listopadu 2020. SSC je iznio hrabru tvrdnju da je Tuatara dosegla nevjerojatnu brzinu od 316 mph, čime je zaslužila titulu najbržeg automobila na svijetu. Međutim, kasnije se pokazalo da je ta brzina netočno zabilježena zbog greške GPS-a. Naknadni testovi su pokazali da je Tuatara postigla maksimalnu brzinu od 286 mph, s prosječnom brzinom od 283 mph tijekom dvije vožnje. Unatoč ovoj diskrepanciji, evidentno je da Tuatara ostaje iznimno brz automobil.

4. Rimac Nevera

Najveća brzina koju ovo vozilo može postići je 258 milja na sat.
Zapanjujuće ubrzanje od 0-60mph za samo 1,9 sekundi doista je izvanredno.

Električni motori električnih automobila omogućuju trenutačno ubrzanje zahvaljujući velikom okretnom momentu. Međutim, uključivanje baterija dodaje dodatnu težinu koja može nametnuti ograničenja njihovoj najvećoj brzini. Srećom, Rimac Nevera prkosi tom ograničenju.

Ovaj izvanredni EV hiperautomobil uključuje četiri električna motora, generirajući nevjerojatnih 1.914 konjskih snaga i 2.300 Newton metara okretnog momenta. Ova ogromna snaga omogućuje vozilu ubrzanje od 0-60 mph za samo 1,9 sekundi, a može se pohvaliti i impresivnom najvećom brzinom od 258 mph. Kako bi se osigurale optimalne performanse, automobil je većinom konstruiran korištenjem laganih materijala od ugljičnih vlakana, no ipak je daleko od gole trkaće gume. Naprotiv, unutrašnjost pruža ugodan okoliš, zajedno sa svim luksuznim značajkama koje bi se očekivale od vozila čija je cijena 2 milijuna funti.

5. McLaren Speedtail

Maksimalna brzina ovog vozila doseže nevjerojatnih 250 milja na sat.
Ubrzanje od 0 do 60 milja na sat (mph) iznosi nevjerojatnih 2,5 sekunde.

Iako McLaren nije posebno stvorio Speedtail s namjerom rušenja svjetskih rekorda, vrijedi napomenuti da se može pohvaliti impresivnom najvećom brzinom od 250 mph, što ga čini najbržim cestovnim automobilom koji je tvrtka ikada proizvela.

Brzina ovog novog automobila nadmašuje brzinu prethodnog modela s tri sjedala, poznatog McLarena F1. Njegov aerodinamični dizajn, bez ikakvih krila koja izazivaju otpor, daje mu elegantan izgled koji podsjeća na futuristički cyberpunk film. Zamislite da možete putovati tako velikom brzinom s dvoje svojih prijatelja uz sebe…

6. Koenigsegg Regera

Najveća moguća brzina je 250 milja na sat.
Vrijeme ubrzanja od 0 do 60 milja na sat je impresivnih 2,8 sekundi.

Koenigsegg Regera je vozilo visokih performansi koje konkurira Speedtailu. Podrijetlom iz Švedske, ovaj impresivni automobil može se pohvaliti twin-turbo V8 motorom i pratećim električnim motorom, što rezultira nevjerojatnom kombiniranom snagom od 1.500 KS.

Regera se izdvaja od svih ostalih vozila u ovoj kompilaciji zbog svoje jedinstvene karakteristike: sposobna je ubrzati od 0 do 250 mph koristeći samo jedan stupanj prijenosa. Bez obzira vozite li ležerno brzinom od 30 mph ili želite postići najveću brzinu vozila od 250 mph (dopušteno samo na zatvorenom putu, ne na M1), stupanj prijenosa ostaje konstantan. Ova se karakteristika može činiti prilično ekscentričnom.

7. Aston Martin Valkyrie

Najveća brzina: 250 milja na sat.
Zapanjujuće vrijeme ubrzanja od 0 do 60 mph za ovo vozilo je impresivnih 2,2 sekunde.

Na prvi pogled, Aston Martin Valkyrie vam se možda neće učiniti kao vozilo prikladno za javne ceste. Njegov dizajn više liči na trkaći automobil LeMans. Međutim, doista je dopušteno upravljati ovim zapanjujućim vozilom na običnim gradskim ulicama.

Smješten na stražnjem dijelu vozila, nalazi se 6,5-litreni hibridni V12 motor s impresivnih 1160 konjskih snaga. Ova snaga omogućuje uličnom stroju nadahnutom F1 da ubrza od 0 do 60 mph za samo 2,5 sekunde. Prilično je izvanredno kada se uzme u obzir da ovo vozilo teži tek nešto više od jedne metričke tone.

8. Pagani Huayra

Najveća brzina koju ovo vozilo može postići je 238 milja na sat.
Ubrzanje od 0 do 60 milja na sat postiže se u impresivnom vremenskom okviru od 3,2 sekunde.

Pagani Huayra je nevjerojatno atraktivan automobil. Njegov dizajn je pomno izrađen i nudi više od puke estetike. Ispod njegove haube nalazi se snažan V12 motor, izveden iz AMG-a, s dva turbopunjača. Ovaj motor proizvodi impresivnu snagu od 730 konjskih snaga i 1.000 Nm okretnog momenta, što omogućuje Huayri postizanje najveće brzine od 238 milja na sat.

Kako bi se osigurale optimalne performanse i aerodinamika, Huayra je uglavnom konstruirana od laganih materijala od karbonskih vlakana. To ne samo da smanjuje njegovu ukupnu težinu, već i poboljšava njegov strukturni integritet. Dodatno, vozilo je opremljeno aktivnom aerodinamikom, koja pomaže u njegovom aerodinamičkom kretanju kroz zrak.

9. Lamborghini Aventador SVJ

Najveća brzina koju ovo vozilo može postići je 217 milja na sat.
Zapanjujuće ubrzanje od 0 do 60 milja na sat postiže se za samo 2,6 sekundi.

Lamborghini, poznat po svom odvažnom dizajnu i vozilima visokih performansi, s ponosom nosi titulu proizvođača najbržeg serijskog automobila s atmosferskim usisavanjem trenutno dostupnog za kupnju. Ovo postignuće, iako nije posve neočekivano s obzirom na reputaciju Lamborghinija da pomiče granice, ipak je impresivno.

SVJ predstavlja vrhunac serije superautomobila Lamborghini Aventador, koji se može pohvaliti s impresivnih 770 konjskih snaga koje stvara njegov snažni 6,5-litreni V12 motor. Dok se njegova maksimalna brzina podudara s onom standardnog Aventadora S na 217mph, SVJ-ova manja težina i poboljšana trakcija omogućuju brže ubrzanje i vrhunske performanse pri navigaciji zavojima.

10. Koenigsegg Jesko Absolut

Maksimalna brzina, u teoriji, doseže nevjerojatnih 310 milja na sat.
Ubrzanje od 0 do 60 milja na sat postiže se u nevjerojatno brzih 2,5 sekundi.

Ne bi trebalo biti iznenađenje što je Koenigsegg osvojio dvostruko mjesto na ovoj listi, s obzirom na njihovu stručnost u izradi nečuvenih hiperautomobila. Jesko Absolut pokreće V8 motor s dvostrukim turbopunjačem koji stvara impresivnih 1.280 konjskih snaga kada se koristi običan benzin ili nevjerojatnih 1.600 konjskih snaga kada se pokreće trkaćim gorivom E85 visokih performansi.

Ubrzanje od 0 do 60 milja na sat postiže se za samo 2,5 sekunde, što je izvanredan podvig. Iako Koenigsegg nije proveo test za određivanje najveće brzine Jeska Absoluta, njihovi računalni modeli predviđaju nevjerojatnih 310 milja na sat. Samo će vrijeme pokazati može li doista osvojiti željeno prvo mjesto na ovoj prestižnoj listi.

About Author

Posljednje dodano

Najpouzdaniji Automobili u 2023. i Razlozi zašto ih Odabrati

Svijet automobila je svijet koji je konstantno u...

Koja je fundamentalna razlika između benzinskih i dizelskih motora

Motori s unutarnjim izgaranjem primarni su izvor energije za...

Žene izčitavog svijeta su odabrale koji je najbolji automobil u 2023 godini

"Women's World Car of the Year" je nagrada koja...

Newsletter

Nemojte propustit

Najpouzdaniji Automobili u 2023. i Razlozi zašto ih Odabrati

Svijet automobila je svijet koji je konstantno u...

Koja je fundamentalna razlika između benzinskih i dizelskih motora

Motori s unutarnjim izgaranjem primarni su izvor energije za...

Žene izčitavog svijeta su odabrale koji je najbolji automobil u 2023 godini

"Women's World Car of the Year" je nagrada koja...

Da li su električna auta zaista bolja za okolinu

Naš cilj ovdje je da odbacimo sve zablude koje...

Najpouzdaniji Automobili u 2023. i Razlozi zašto ih Odabrati

Svijet automobila je svijet koji je konstantno u pokretu i koji se stalno mijenja a pouzdanost je postala ključni aspekt koji kupci traže...

Koja je fundamentalna razlika između benzinskih i dizelskih motora

Motori s unutarnjim izgaranjem primarni su izvor energije za vozila diljem svijeta, a dizelski i benzinski motori dva su najkorištenija tipa. Svaki motor ima...

KRITIZIRANI ZBOG PRENAPUHANIH CIJENA, ALI… / Ručak 26, ćevapi 19, a tri kugle sladoleda 7,5 kuna: Ovo čarobno mjesto u Crnoj Gori je rekorder po...

Najviše novca se potroši na neke sitnice kao što su sladoled, kafa i slično. Nije to puno, ali takvih troškova bude mnogo i onda...